Foto: DELFI

Lai nodrošinātu vienu no vidēja termiņa budžeta politikas prioritātēm - valsts cilvēkkapitāla palielināšanu veselības nozarē, Latvijas Ārstu biedrība (LĀB) piedāvā līdzekļu pārdali budžetā, kas kopumā būtu 38 miljonu eiro apmērā, portālu "Delfi" informēja LĀB.

Sagatavotie priekšlikumi nosūtīti valdībai un Saeimas deputātiem ar lūgumu tos izskatīt pirmdienas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēdē un ņemt vērā, balsojot par likumu par valsts budžetu 2020. gadam.

Priekšlikumos ietilpst pārdalīt veselības nozares finansējuma palielināšanai līdzekļus no Zemkopības ministrijas budžeta programmām - "Valsts atbalsts lauksaimniecības dzīvnieku ierakstīšanai cilts grāmatā" paredzētos 16 miljonus eiro, ģenētiskās kvalitātes noteikšanai un produktivitātes izvērtēšanai paredzētos 5 074 071 eiro, produktīviem ieguldījumiem akvakultūrā paredzētos 5 miljonus eiro un sadarbības nodrošināšanai paredzētos 5,2 miljonus eiro.

Tāpat LĀB piedāvā arī pārdalīt paredzēto 6,6 miljonus eiro dotāciju VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ), kas paredzēti Padomju upuru piemiņas memoriāla kompleksa būvniecībai, proti, nozares profesionālās organizācijas piedāvā par labu veselības aprūpei pārdalīt 38 miljonus eiro no citām valsts budžeta pozīcijām, kuru nozīmība viņuprāt ir apšaubāma. Tāpat mediķi aicina šogad neiztērēto naudu 5 miljonu eiro apmērā novirzīt veselības aprūpes nodrošināšanai 2020. gadā.

"Nozarei jau atkal ir paveikusi politiķu darbu un sagatavojusi konkrētus priekšlikumus, kur rast trūkstošos 60 miljonus mediķu algām. Tāpēc mēs sagaidām, ka valdība atliks valsts budžeta pieņemšanu un atkārtoti sēdīsies ar mediķiem pie sarunu galda, lai beidzot izpildītu likumā ierakstīto. Tāpēc Latvijas Ārstu biedrība izmantos savas tiesības aizstāvēt savas intereses Latvijas Republikas Satversmē un citos normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā," aicina LĀB prezidente Ilze Aizsilniece.

Nozaru profesionālās organizācijas ir nosūtījušas atbalsta lūguma vēstule Eiropas Komisijai (EK), Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijai (OECD) un Pasaules Veselības organizācijai (PVO), kurās norāda uz neadekvāti zemo veselības aprūpes finansējumu jau kopš Latvijas neatkarības atjaunošanas 1991. gadā, kas ekonomiskās krīzes laikā (2009. gadā) tika samazināts vēl par 40%. Tāpēc mediķi ar lielām cerībām raudzījās uz solīto atalgojuma pieaugumu par 20% katru gadu, sākot no 2018. līdz 2022. gadam. Šāds budžeta finansējuma pieaugums ļautu pietuvoties Lietuvai un Igaunijai, jo pašlaik jauno ārstu bruto atalgojums Latvijā ir 950 eiro, bet Lietuvā – 1350 un Igaunijā – 2038 eiro. Neraugoties uz to, ka Latvijā trūkst arī vismaz 1500 māsu, viņu atalgojums ir vēl zemāks.

"Vēlamies, lai politiķi beidzot saprot, ka veselības aprūpē strādājošie vairs nav gatavi samierināties un cīnīsies līdz galam. Tāpēc esam uzrunājuši starptautiskās organizācijas, lūdzot sniegt atbalstu cīņā par Latvijas mediķu tiesībām, kā arī uzsākuši darbu pie Vislatvijas streika organizēšanas," uzsver Latvijas Jauno ārstu asociācijas (LJĀA) valdes priekšsēdētājs Kārlis Rācenis.

Mediķi cerēja, ka akcija "Viena diena bez medicīnas personāla" politiķiem atvērs acis un viņi ieraudzīs Latvijas veselības aprūpes tuvāko gadu nākotni – tukšas slimnīcas bez ārstiem, māsām un medicīnas personāla. "Diemžēl ar vienu dienu ir bijis par maz, tāpēc jau pašlaik mēs apzinām vairāk nekā 20 tūkstošus kolēģus visā Latvijā, lai noskaidrotu potenciālo streikotāju skaitu," saka Latvijas Māsu asociācijas (LMA) prezidente Dita Raiska.

"Delfi" jau vēstīja, ka no politiķiem mediķi gaidīja, ka katru gadu – no 2019. līdz 2021. gadam – zemākās medicīnas darbinieku algas tiks paaugstinātas par 20%, tomēr budžetā pagaidām nav rasts pietiekami daudz līdzekļu šī plāna īstenošanai. Nepieciešamo 119,7 miljonu eiro vietā mediķu darba samaksas paaugstināšanai bija plānots piešķirt vien 42,1 miljonu eiro, kas nu tiek plānota paaugstināt līdz 60 miljoniem eiro mediķu atalgojumam.

Veselības ministrija dati liecina, ka ārstiem par vienu slodzi mēneša vidējais atalgojums šā gada pirmajos sešos mēnešos ir sasniedzis 1950 eiro pirms nodokļu nomaksas, bet māsām – 1110 eiro (šīs summas iekļauj piemaksas par darbu).

Jau ziņots, ka nemierā ar trūkstošo finansējumu mediķu atalgojumam ārstniecības personas pārstāvošās organizācijas 7. novembrī rīkoja protesta akciju, piketējot pie Saeimas ēkas. Lai mediķi to varētu apmeklēt, akcijas organizatori aicināja medicīnas personālu ņemt bezalgas atvaļinājuma dienu. Protestā pulcējās vairāki tūkstoši cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!