Foto: LETA

Izmeklēšanas laikā nav iegūti pierādījumi par ļaunprātīgu dedzināšanu vēsturiskajā ēkā Kalnciema ielā 2B, līdz ar to kriminālprocess šobrīd ir apturēts, portālu "Delfi" informēja Valsts policijas (VP) pārstāve Gita Gžibovska.

Portāls "Delfi" jau pērnā gada novembrī ziņoja, ka naktī uz 25. novembri ēkā Kalnciema ielā 2B daļā izcēlās ugunsgrēks, kura dzēšanas darbi turpinājās vairākas dienas.

Par ugunsgrēku Kalnciema ielā 2B policijā tika uzsākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma nodaļas par noziedzīgi nodarījumi pret īpašumu, izmeklējot tā izcelšanās cēloņus.

Gžibovska vērš uzmanību, ka kriminālprocesa apturēšana nenozīmē to pašu, ko kriminālprocesa izbeigšana, jo apturētu kriminālprocesu var atkal atjaunot.

"Delfi" jau rakstīja, ka ēkas turpmākais liktenis joprojām ir neskaidrs, bet šā brīža bilance ir skaudra: saimniekiem nodoti deviņi pašvaldības rīkojumi, apstrīdēti septiņi, tiesā zaudēti seši. Tāpat īpašniekiem arī piemērota sodanauda 20 290 eiro apmērā, portāls "Delfi" noskaidroja Rīgas domes Īpašuma departamentā (RD ĪD).

Jau ziņots, ka pērnā gada 19. decembrī pēc ilgstošām diskusijām Rīgas domes Pilsētas īpašuma komitejas locekļi ar jaunajiem Kalnciema ielā 2B esošās ēkas īpašniekiem vienojās ēku demontēt līdz līmenim, kad būvinženieri sniegs atzinumu, ka tā ir pilnībā droša. Tomēr pēc dažām dienām Rīgas pilsētas būvvalde apturēja ēkas fasādes nojaukšanas darbus, jo būvdarbu veicēji nevarēja uzrādīt eksperta slēdzienu, ka jūgendstila fasāde nav drošā veidā saglabājama un tāpēc būtu nojaucama, toreiz sacīja būvvaldes vadītājs Inguss Vircavs.

Šī gada janvāra pirmajās dienās tika nolemts, ka, lai Kalnciema ielā 2B, degušais nams neapdraudētu iedzīvotājus, tā fasāde jādemontē līdz 1. stāva līmenim, norādīts SIA "CMB" būvinženieru atzinumā, gadā sākumā stāstīja Rīgas pilsētas būvvaldes pārstāvis Edgars Butāns.

Rīgas plāns nodegušās vēsturiskās mājas Kalnciema ielā vietā paredz atļaut būvēt pat 12 stāvu augstceltni, tā janvārī ziņoja TV3 raidījums "Nekā personīga", uzsverot, ka ugunsgrēks un nama straujā nojaukšana, kuru uzņēmās pašvaldība, ir negaidīta veiksme īpašniekam, jo nodegušā grausta vietā varēs būvēt jaunbūvi un nebūs jāievēro vecās, kultūrvēsturiski nozīmīgās apbūves ierobežojumi. Rīgas teritorijas plānojums šajā vietā ļauj būvēt sešstāvu namus, taču pašvaldība plānoja gatavot jaunu plānu, kas te atļaus būvēt 12 stāvu augstceltnes un pat debesskrāpi.

Kvartālā starp Raņķa dambi, Kalnciema, Daugavgrīvas un Meža ielu, atrodas divas 20. gadsimta sākumā celtas dzīvojamās ēkas ar kopējo platību 2708 kvadrātmetri – vienas adrese ir Kalnciema iela 2B, bet otras – Raņķa dambis 14. Abas ēkas jau daudzus gadus netiek apsaimniekotas un atzītas par B kategorijas vidi degradējošām būvēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!