Foto: LETA

Zaļo un zemnieku savienību (ZZS) pārstāvošā Saeimas deputāte un bijusi finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola atklātā vēstulē Latvijas Zemnieku savienības biedriem un atbalstītājiem aicina Aivaru Lembergu aiziet no politikas.

Vēstulē viņa norāda, ka viņas pārstāvētajai apvienībai ZZS Lembergs ir kļuvis par "izolētības un strupceļa simbolu". "Domāju, ka sankcijas, kas noteiktas Aivaram Lembergam, nevienu nav atstājušas vienaldzīgu. Sākot ar ļaunpriecīgu gavilēšanu līdz bažām par tiesiskuma un suverenitātes trauslajām robežām. Visiem ir viedoklis, un tas ir dabiski, ņemot vērā Lemberga personību un lomu Latvijas politikā nu jau trīsdesmit gadu garumā. Taču visskaidrākajam viedoklim un noteiktākajai pozīcijai jābūt mums - Latvijas Zemnieku savienības, Latvijas Zaļās partijas un mūsu partneru, Liepājas partijas un Latvijai un Ventspilij, biedriem. Tieši mēs nevaram izlikties, ka nekas nav noticis, viss pāries un aizmirsīsies kā citās reizēs. Taču nebūs. Šis nav brīdis, kad meklēt zelta vidusceļu, izvairīties no skaidras pozīcijas un gaidīt, kamēr vētra beigsies. Tāpēc Jūs uzrunāju, mani draugi, kolēģi, domubiedri. Šoreiz stāsts nav tikai par Aivaru Lembergu. Tas ir stāsts par Latviju. Tas ir stāsts par mums visiem. Kaitējums, ko nesīs šīs sankcijas ekonomikai, politikai, būs ilgstošs un smags. Tas skars daudzus," vēstulē norāda Reizniece-Ozola.

Viņa atzīst, ka ciena Lembergu kā "īstu pilsētas saimnieku" un erudītu, argumentētu un zinošu oponentu diskusijās. Tomēr, viņasprāt, Lembergam ir laiks pamest politiku: "Taču tagad Aivaram Lembergam ir jāpaiet malā. Aiziešana no politikas ir vienīgais pareizais solis. Tas jāsper uzreiz un pavisam. Tas ir solis, ko spert valstsvīram. Līderim ar atbildību pret partiju, ventspilniekiem un valsti. Aiziet ar pašcieņu, nevis agonēt, politiskās agonijas šausmās līdzi velkot tik daudzus."

"Aivars Lembergs ir kļuvis par simbolu. Mūsu apvienībai – par izolētības un strupceļa simbolu. Šobrīd otru populārāko partiju apvienību ZZS mēģina padarīt par marginālu politisko spēku, saukājot par kremļa roku, oligarha kabatas partiju, ignorējot tā politiskās iniciatīvas un mēģinot pieradināt pie "mūžīgās opozīcijas". [..] Ja tā turpināsies, iegrimsim pašu radītā muklājā un zaudēsim vēlētāju uzticību. Ne tikai Saeimā nonāksim "mūžīgajā opozīcijā", bet arī pašvaldībās zaudēsim atbalstu. Nevaram aizstāvēt savu vēlētāju intereses, esot padarīti vāji, margināli, apzīmogoti ar korupcijas zīmogu un iesprostoti sarkano līniju būrī. Tādi mēs nevienam neesam vajadzīgi. Šīs ir tās krustceles, kur LZS jāiet pa labi – visiem redzamā, citā virzienā - jau bez Aivara Lemberga," uzsver politiķe.

Jau ziņots, ka ASV Valsts kases Ārvalstu aktīvu kontroles birojs (OFAC) 9. decembrī, balstoties uz tā dēvēto Magņitska likumu, par korupciju noteicis sankcijas Lembergam un četrām ar viņu saistītām juridiskām personām – Ventspils brīvostas pārvaldei, Ventspils attīstības aģentūrai, Biznesa attīstības asociācijai un Latvijas Tranzīta biznesa asociācijai.

Pēc 2020. gada 8. janvāra jebkādi finansiāli darījumi ar četrām sankcionētajām juridiskajām personām nebūs iespējami, jo bankas tos neapkalpos. Savukārt Lembergs varēs paturēt vienu kontu, lai veiktu maksājumus, kas nepieciešami pamatvajadzību apmierināšanai.

Turklāt sankcijas attiecas arī uz uzņēmumiem, kurus kontrolē Lembergs vai kuros viņš minēts kā patiesais labuma guvējs.

Valsts iestādes un juristi iesaka darījumos izvairīties no sadarbības ar sankciju sarakstā iekļautām personām un struktūrām. Sadarbojoties ar OFAC sankcionētām personām pastāv risks tikt pakļautam OFAC sekundārajām sankcijām vai citiem ierobežojumiem, piemēram, var tik uzlikts liegums veikt transakcijas ASV dolāros, ieceļošanas aizliegums ASV u.tml.

Tikmēr Latvijas valdība rosināja Saeimai lemt par Rīgas un Ventspils ostu pārņemšanu valsts pārvaldībā. Aizvadītajā nedēļā deputātu vairākums atbalstīja to paredzošos grozījumus likumā "Par ostām".

Ar premjerministra Krišjāņa Kariņa (JV) rīkojumu arī izveidota darba grupa Ventspils brīvostas nepārtrauktas darbības nodrošināšanai.

Pirmajā darba grupas sēdē pārrunāta esošā situācija un secināts, ka neesot gana ar grozījumiem likumā "Par ostām", ar kuriem valsts pārvaldībā tiek pārņemtas Rīgas un Ventspils ostas.

Tāpēc darba grupa lēma nākamajā Ministru kabineta sēdē iesniegt priekšlikumu par jaunas kapitālsabiedrības dibināšanu, kas būs Ventspils brīvostas pārvaldes funkciju un pienākumu pārņēmēja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!