Foto: DELFI

ASV lēmums iekļaut sankciju sarakstā no Ventspils mēra pienākumiem atstādināto Aivaru Lembergu un arī Ventspils Brīvostu ir iespēja un izdevība sakārtot un depolitizēt lielo ostu pārvaldi un “izgriezt ārā korupciju no šīm struktūrām”, trešdien LTV raidījumā “Rīta panorāma” pauda premjers Krišjānis Kariņš (“Jaunā Vienotība”).

Kariņš norādīja, ka ostu pārvaldīšanas modeļa maiņa bija paredzēta valdības deklarācijā, bet ASV sankcijas lika šo plānu iedarbināt ātrāk, un tā ir iespēja sakārtot lietas, kuras "ilgus gadus bija izaicinājums", "ko gadiem neesam varējuši vai gribējuši izdarīt".

Premjers skaidroja, ka līdz šim ostas pārvaldīja politiski. Valdības iecere izveidot uzņēmumu "Ventas osta", kas pārņems Ventspils ostas pārvaldi, ļaus padarīt pārvaldi profesionālu un depolitizētu.

Ir veiksmīgi valsts uzņēmumi, tāpēc, ka politika tur neiejaucas un nevajag iejaukties, piebilda Kariņš.

Pašlaik ostai ir pagaidu pārvalde, bet topošajam uzņēmumam "Ventas osta" vadītājus meklēs atklātā konkursā, kas būs jāizdara līdz gada beigām, pastāstīja Kariņš.

Viņš norādīja, ka valdība darīs visu, lai Ventspils ostas darbs varētu turpināties, jau ir sperti pirmie nepieciešamie soļi, par kuriem arī ir informēti partneri ASV.

Tiesa, viņš atzina, ka procedūras personas izslēgšanai no sankciju saraksta ASV ir "smagnējas un lēnas", bet sarunas ar ASV notiek.

Savukārt runājot par sankciju neskartās Rīgas brīvostas pārņemšanu valsts kontrolē, Kariņš skaidroja, ka "var iedomāties, ka Rīgas ostā nav nekādu korupcijas risku", bet arī tad, ieviešot jaunu depolitizētu un profesionālu ostu pārvaldes modeli, tas reizē jādara abās lielajās ostās.

"Mēs [valdība] ar visiem izaicinājumiem esam tikuši galā, esmu pārliecināts, ka tiksim galā arī ar šo, soli pa solim," sacīja Kariņš.

Jau ziņots, ka ASV Valsts kases finanšu kontroles birojs (OFAC) pirmdien, 9. decembrī, balstoties uz tā dēvēto Magņitska likumu, par korupciju noteicis sankcijas virknei personu un viņu organizāciju Eiropā, Āzijā un Latīņamerikā, tostarp pret Lembergu.

OFAC nosauc četras struktūras, kuras pieder Lembergam vai atrodas viņa kontrolē. Tās ir Ventspils Brīvostas pārvalde, kā arī trīs biedrības – Ventspils Attīstības aģentūra, Biznesa attīstības asociācija un Latvijas Tranzīta biznesa asociācija.

OFAC izdevusi Globālo Magņitska vispārējo licenci nr.1, kas nosaka, ka 30 dienu laikā ir jāpārtrauc sadarbība ar sankciju sarakstā iekļautajiem - Lembergu, Ventspils Brīvostas pārvaldi, Ventspils Attīstības aģentūru, Biznesa attīstības asociāciju un Latvijas Tranzīta biznesa asociāciju.

Saskaņā ar noteiktajām sankcijām tiek bloķēti visi Lemberga un šo četru struktūru īpašumi, daļas īpašumos un tieši vai netieši individuāli vai ar citu personu starpniecību piederošās struktūras, kurās viņu daļa ir virs 50%, kas atrodas ASV vai atrodas ASV personu īpašumā vai kontrolē, un par tām jāziņo OFAC.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!