Foto: LETA

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas vadītājs Artuss Kaimiņš (KPV LV) sola, ka par divu jauno Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) locekļu izvēli netiks slēgta politiska vienošanās valdošās koalīcijas iekšienē vēl pirms kandidātu uzklausīšanas atbildīgajā Saeimas komisijā, kā tas bijis iepriekš. Kaimiņa vadītā komisija pie kandidātu iztaujāšanas plānojusi ķerties nākamnedēļ, 14. un 15. janvārī.

Pirmdien, 6. janvārī, pēc valdošās koalīcijas partiju sadarbības sanāksmes sarunā ar žurnālistiem Kaimiņš pastāstīja, ka sanāksmē runāts arī par NEPLP kandidātiem, jo padomē jau divas no piecām vietām ir neaizpildītas kopš 16. decembra, kad iepriekšējā padomes vadītāja Dace Ķezbere beidza darbu padomē. Viena brīva vieta NEPLP jau bija kopš brīža, kad aprīlī par atkāpšanos no amata paziņoja padomes locekle Gunta Līdaka, kuru Saeima atbrīvoja 2. maijā.

Kaimiņš žurnālistiem atgādināja, ka Saeimas komisija ir saņēmusi 16 kandidātu pieteikumus, un šie kandidāti tiks izvērtēti atklātās komisijas sēdēs. Turklāt interesenti var arī saņemt kandidātu redzējumu par Latvijas mediju drošības telpas stiprināšanu, ko komisija kandidātiem lūdza iesniegt vienas lapas apjomā.

"Nākamnedēļ, 14. un 15. janvārī, sāksies pirmo kandidātu iztaujāšana komisijā. Ceru, ka mēs nonāksim līdz profesionāliem diviem galīgajiem kandidātiem, ko Saeima apstiprinās padomes locekļu amatā," sacīja deputāts.

Uz portāla "Delfi" jautājumu, vai valdošā koalīcija nevienosies par atbalstu konkrētiem diviem kandidātiem vēl pirms uzklausīšanas Saeimas komisijā, kā tas bija, piemēram, pirms trijiem gadiem, kad tika izvēlēti un amatā apstiprināti četri jauni padomes locekļi, Kaimiņš atbildēja noliedzoši. Deputāts atcerējās, ka tolaik tā bijis, bet sacīja, ka "šoreiz būs savādāk" un ka koalīcija nevienosies iepriekš.

Jau ziņots, ka uz vakantajiem amatiem NEPLP pretendē 16 kandidāti. Viņu vidū ir SIA "Bite Latvija" mobilo ierīču menedžeris Jānis Ābele, bijusī NEPLP locekle, ārštata žurnāliste, recenzente, mediju analītiķe Aija Dulevska, bijušais TV3 ziņu žurnālists, SIA "E Komunikācijas" valdes loceklis Jānis Eglītis un Biznesa, mākslas un tehnoloģiju augstskola "RISEBA" lektors Sabiedrisko attiecību un reklāmas menedžmenta programmā, Latvijas Pašvaldību mācību centra pasniedzējs Ilmārs Jargans.

Tāpat uz NEPLP kandidē SIA "Mediju grupa Super FM" radio raidījumu vadītāja, redaktore Jekaterīna Jerofejeva-Āboliņa, TV3 žurnāliste Ieva Kalderauska, Latvijas Radio 2 mūzikas programmu vadītāja Daiga Mazvērsīte, rakstniece, Rīgas domes deputāte Eva Mārtuža un žurnāliste AS "Latvijas Mediji" izdevumos Ilze Pētersone.

Datorfirmas SIA "NT Piedzīvojumi" valdes loceklis Andis Plakans, kādreizējais Kultūras ministrijas Mediju politikas nodaļas vadītājs, Latvijas Kultūras akadēmijas vieslektors Roberts Putnis, bijušais Saeimas deputāts Kārlis Seržants, filozofs, bijušais interneta žurnāla "Satori.lv" galvenais redaktors Ilmārs Šlāpins, Latgales Reģionālās televīzijas attīstības direktore, Rīga TV24 satura redaktore, producente Inese Šuļžanoka, konsultants, pētnieks Latvijas Universitātē Oļģerts Tipāns un TV3 ziņu žurnālists Jānis Zariņš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!