Foto: DELFI
Vietā, kur pirms vairāk nekā 100 gadiem latviešu strēlnieki sīvi cīnījās ar vācu armiju, joprojām ir labi redzami bijušie ierakumi un blindāžu vietas. Šobrīd Ložmetējkalna apkaimi Babītes un Jelgavas novadā ir iecienījuši motobraucēji, kuri seno cīņu vietās ir iebraukuši nelegālu mototrasi.

Sākot no Antiņu brāļu kapiem līdz pat Ložmetējkalnam pa priedēm noaugušas kāpas smaili stiepjas iebraukta trase, kas brīžiem šķērso gan ierakumus, gan citas 1. pasaules kara fortifikācijas paliekas. Pašvaldības uzņēmuma "Rīgas meži" (RM) valdes loceklis Edgars Vaikulis portālam "Delfi" norāda, ka daļa izbraukāto kāpu atrodas RM Tīreļu mežniecības teritorijā. 

"Nelegālie motobraucēji ir pat ļoti aktuāla problēma, turklāt gandrīz visos mūsu apsaimniekotajos mežos – gan ārpus Rīgas, īpaši Garkalnē, Olainē, Babītē, gan Rīgas pilsētas robežās, mežā pie Bolderājas, pie Jaunciema, pie Vecāķiem un citur. Pie Antiņu kapiem šādas motociklistu, kvadriciklistu un automašīnu izklaides notiek regulāri un bez jebkādas saskaņošanas. Izbraukātas ir arī kāpas Baložos, Beberbeķos, pie Božu ūdenskrātuves, faktiski Liepājas šosejas kreisā puse līdz robežai ar VAS "Latvijas valsts meži", izbraukāti arī visi izstrādātie purvi – Baložos, Mārupē un Olainē. Netiek saudzēti mikroliegumi un dabas parki, "Natura 2000" teritorijas," stāsta Vaikulis.

99% ugunsgrēku izstrādātajos kūdras laukos ir šādu izpriecu cienītāju izraisīti, norāda Vaikulis. "Nelīdz izliktie plakāti un informatīvās zīmes. Parasti šādi "reisisti" pārvietojas grupās, daudziem nav valsts reģistrācijas numurzīmju vai tās ir nolocītas, aizsmērētas ar dubļiem, līdz ar to braucēji nav identificējami. Uz aicinājumu apstāties viņi nereaģē. Sociālie tīkli pilni ar video, kur redzami braucēju piedzīvojumi mūsu apsaimniekotajos purvos un mežos," stāsta RM pārstāvis.

RM ir konstatējuši, ka pie apdzīvotām vietām, kur mežā atpūšas un pastaigājas cilvēki, uz iebrauktajām vagām tiek novietoti zaraini sprunguļi, lai kaut kādā veidā apstādinātu braucējus. "Mēs, protams, nekādas barbariskas transportlīdzekļu apturēšanas formas nepielietojam un tādas arī nekādā veidā neatbalstām. Diemžēl pietrūkst instrumentu un legālu līdzekļu, ar kuriem šo meža bojāšanu izbeigt vai ierobežot. Mūsu rīcībā ir tādi līdzekļi kā barjeru izvietošana. Atsevišķās vietās ir izvietotas novērošanas kameras. Jāatzīst gan, ka Valsts policiju vai vietējo pašvaldības policiju šādi braucēji neinteresē, jo viņus noķert ir grūti – un vēl grūtāk pierādīt, ka viņi ir kaut ko pārkāpuši. "Rīgas mežu" mežsargiem un inspektoriem pašiem sodīšanas vai aizturēšanas tiesību nav," piebilst Vaikulis.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!