Foto: F64

Ministru kabinets otrdien steidzamības kārtībā paredzējis izskatīt rīkojuma projektu "Par Rīgas pilsētas pašvaldībai piederošā nekustamā īpašuma Aspazijas bulvārī 3, Rīgā" jeb Latvijas Nacionālās operas un baleta ēkas, pārņemšanu valsts īpašumā, liecina izskatīšanai valdībā iesniegtie dokumenti.

Projekts ir sagatavots, pamatojoties uz Publiskas personas mantas atsavināšanas likuma 42. panta otro daļu un 43. pantu, lai no Rīgas pilsētas pašvaldības pārņemtu bez atlīdzības valsts īpašumā un nodotu Kultūras ministrijas (KM) valdījumā nekustamo īpašumu Aspazijas bulvārī 3, Rīgā, kas nepieciešams valsts sabiedrībai ar ierobežotu atbildību „Latvijas Nacionālā opera un balets" (LNOB) valsts pārvaldes funkciju kultūras jomā īstenošanai.

Dokumentā norādīts, ka projektu nepieciešams izskatīt steidzamības kārtā, ņemot vērā, ka līdz brīdim, kamēr nekustamo īpašumu Aspazijas bulvārī 3, Rīgā, nepārņem valsts KM personā, LNOB turpina maksāt sabiedrībai ar ierobežotu atbildību „Rīgas nami" nomas maksu – 850 eiro dienā.

Jau vēstīts, ka Rīgas dome pērnā gada nogalē piekrita bez atlīdzības nodot KM LNOB ēku, Aspazijas bulvārī 3.

Domnieki šo jautājumu divreiz skatīja atbildīgajā komitejā un vēlāk lēmumu pieņēma vienbalsīgi.

Līdz šim ēka piederējusi domei, tomēr LNOB valde vērsās pašvaldībā ar aicinājumu ēku bez atlīdzības nodot KM pārziņā, ņemot vērā, ka tuvāko gadu laikā tās uzturēšanā būs jāiegulda vairāki miljoni eiro. KM šādai idejai pauda atbalstu.

LNOB ēka, Aspazijas bulvārī 3, sastāv no vēsturiskās ēkas, piebūves, pacēlāja nojumes, vienstāva ēkas – veikala, sabiedriskā tualetes un zemesgabala, kopumā aizņemot 12 095 kvadrātmetrus lielu platību. Kopš 1998. gada ēku komplekss piederēja Rīgas pilsētai, bet LNOB kapitāldaļu turētājs ir KM.

Kā iepriekš Rīgas domes deputātiem klāstīja LNOB valdes loceklis Sandis Voldiņš, gadu gaitā gan pašvaldība, gan valsts veikusi miljonos lēšamus ieguldījumus nama uzturēšanā. Balstoties uz 2016. gadā noslēgto nomas līgumu starp "Rīgas namiem" un LNOB, pašvaldība apņēmās desmit gadu laikā ēkā ieguldīt 1,7 miljonus eiro, kurus LNOB, caur nomas maksas paaugstinājumu, apņēmās nosegt.

Līdz šim četru gadu laikā LNOB atmaksājusi 1,18 miljonus eiro, lai gan ieguldījumi bijuši lielāki, kā rezultātā, laužot līgumu, operai pašvaldībai būtu jāatmaksā 871 000 eiro, tā iepriekš lēsa Voldiņš.

Viņš deputātiem pastāstīja, ka septembrī pabeigta nama tehniskā apsekošana un pati būve kopumā esot apmierinošā stāvoklī. Tomēr problēmas ir nama inženiertīkliem, kas skar siltumapgādes sistēmu, ūdens un kanalizācijas sistēmu, elektrību un citus tīklus. Viskritiskākā situācija ir centrālapkures sistēmai, kā arī ūdens un kanalizācijas sistēmām, kuru nolietojums ir 70 līdz 80%. Kopumā sistēmu atjaunošanas darbu provizoriskās izmaksas ir 2,5 miljoni eiro. Voldiņš gan uzsvēra, ka šī summa ir ļoti aptuvena, turklāt neietver interjera atjaunošanas un apdares darbus, papildus iespējamās izmaksas, kuras var atklāt ekspertīzes un citas sadaļas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!