Otrā saslimusī ar "Covid-19" Latvijā atgriezusies no Itālijas kūrorta Červīnijas, svētdien preses konferencē informēja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs.

Svētdien, 8. martā, SPKC epidemiologi saņēma informāciju par apstiprinātu otro "Covid-19" gadījumu Latvijā.

Saslimusī inficējusies Itālijas kūrortā Červīnijā, kas atrodas Itālijas ziemeļos netālu no Šveices robežas. Sieviete ar tūristu grupu tur pavadīja laiku no 29. februāra līdz 7. martam, informēja Perevoščikovs.

No Itālijas viņa atgriezās sestdien, 7. martā, ar lidsabiedrības "airBaltic" reisu Milāna-Rīga, reisa numurs – "BT630", informēja Perevoščikovs.

Reisā bija 39 pasažieri, no kuriem 25 ir Latvijas pilsoņi, bet visi tiek apzināti, norādīja Perevoščikovs.

"Visiem pasažieriem būtu noteicama divu nedēļu karantīna mājās," rekomendēja epidemiologs, kas nozīmē divas nedēļas ģimenes ārsta uzraudzībā novērot savu veselību. Perevoščikovs atgādināja, ka aizdomās par saslimšanu, jāzvana 113.

Saslimusī dzīvo Pierīgā un mājās no lidostas braukusi ar privāto transportu.

Tāpat Perevoščikovs norādīja, ka tuvākajā laikā tiks sasaukta Krīzes vadības padomes sēde, lai lemtu par turpmāko rīcību un iespējamiem ceļošanas ierobežojumiem.

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) vadītāja Liene Cipule medijus informēja, ka vakar NMPD ap pulksten 19.30 vakarā saņēma izsaukumu un devās paņemt analīzes, kas svētdien no rīta apstiprināja, ka gadījums ir pozitīvs.

Veselības un drošības apsvērumu dēļ aviokompānija "airBaltic" ir pieņēmusi lēmumu šobrīd pārtraukt visus lidojumus uz un no Milānas un Veronas līdz aprīļa beigām, portālu "Delfi" informēja uzņēmumā.

Ar pasažieriem, kuri rezervējuši biļetes ietekmētajiem lidojumiem, lidsabiedrība sazināsies personīgi. Ievērojot SPKC ieteikumus, cilvēki ir aicināti neceļot uz vīrusa skartajiem apgabaliem Itālijā.

Atbilstoši uzņēmuma piesardzības pasākumiem pilnīga lidmašīnas dezinfekcija tiks pabeigta tuvākajās stundās. Jau 7. martā tai tika veikta preventīva dezinfekcija. Konkrētā lidojuma apkalpe uz laiku neveiks savus darba pienākumus, norādīja uzņēmumā.

Kopumā pēdējās diennakts laikā veikti 22 laboratoriskie izmeklējumi ar aizdomām uz "Covid-19", viens no tiem bija pozitīvs, pārējie negatīvi. Kopumā līdz šim veikti 222 izmeklējumi, divi pozitīvi, bet pārējie negatīvi.

Jau ziņots, ka 2. martā Latvijā apstiprināts pirmais jaunā koronavīrusa izraisītās slimības "Covid-19" saslimšanas gadījums. Saslimusī sieviete ieradusies Rīgā ar lidmašīnu no Minhenes, sākumā apmeklējot Milānu.

Pasaules Veselības organizācija (PVO) devusi nosaukumu jaunā koronavīrusa izraisītājai slimībai. Tā nodēvēta par "Covid-19". Jaunais nosaukums izveidots no vārdiem "korona", "vīruss" un "slimība". Savukārt skaitlis 19 apzīmē gadu, kurā sākās vīrusa uzliesmojums. Pirmās ziņas par vīrusa uzliesmojumu parādījās pērnā gada 31. decembrī.

Atgādinām, ka pats koronavīruss nav nekas jauns – tā ir jau zināma ir vīrusu grupa, kas atrasta gan dzīvniekiem, gan cilvēkiem. Tomēr pērn rudenī identificētais ir pavisam jauns koronavīrusa paveids – SARS-CoV-2. "Covid-19" ir šī vīrusa izraisītā slimība. Iepriekš nopietnus saslimšanas gadījumus izraisījis SARS koronavīruss jeb SARS-CoV, kura rezervuārs dabā ir civetkaķi un, iespējams, sikspārņi, un MERS koronavīruss, kura infekcijas rezervuārs dabā ir vienkupra kamieļi. "Covid-19" infekcijas avots (rezervuārs) pagaidām nav zināms.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!