Foto: LETA

Pēc 34 Saeimas opozīcijas deputātu iesnieguma Saeimas Prezidijs ceturtdien pēcpusdienā kārtējās Saeimas sēdes starplaikā sasauca parlamenta ārkārtas sēdi saistībā ar "Covid-19" izplatību Latvijā. Izskatīšanai ārkārtas sēdē opozīcijas pārstāvji bija iesnieguši lēmuma projektu par Ministru kabineta rīcību situācijā ar bīstamās infekcijas slimības "Covid-19" izplatību Latvijas teritorijā.

Lēmumprojekts tika nodots Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijai, par priekšlikumu iesniegšanas termiņu nosakot 17. martu.

Jau ceturtdien rīta pusē pie frakcijām nepiederošais deputāts Aldis Gobzems aicināja valdošās koalīcijas pārstāvjus pārtraukt sēdi par novadu reformas likumprojektu un kopīgi savākt 34 deputātu parakstus, kas saskaņā ar Saeimas Kārtības rulli nepieciešami ārkārtas sēdes sasaukšanai, tomēr viņa aicinājumam koalīcija neatsaucās.

Dienas gaitā opozīcijas pārstāvji savāca 34 parakstus, pat dodoties uz mājām pie ceturtdien sēdē neesošajiem, sasirgušajiem deputātiem.

Kopumā sēdē ilga nepilnu pusstundu. Tā kā deputātiem bija iebildumi iekļaut darba kārtībā lēmuma projektu, bija jālemj par tā iekļaušanu nākamās kārtējās Saeimas sēdes darba kārtībā.

Valdošās koalīcijas pārstāvjiem balsojot pret, lēmumprojekts netika iekļauts nākamajā kārtējā Saeimas sēdē.

Pēc tam deputāti balsoja par Jūlijas Stepaņenko priekšlikumu nodot lēmumprojektu Nacionālās drošības komisijai, un šis priekšlikums tika noraidīts.

Pēc tam ar 80 balsīm lēmumprojekts pēc Alda Blumberga rosinājuma tika nodots Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijai.

Tāpat deputāti atbalstīja Danas Reiznieces-Ozolas rosinājumu kā līdzatbildīgajai nodot lēmumprojektu arī Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai, bet neatbalstīja nodošanu Sociālo un darba lietu komisijai kā līdzatbildīgajai.

Saeima nolēma noteikt 17. martu kā termiņu priekšlikumu iesniegšanai minētajam lēmumprojektam.

Vjačeslavs Dombrovskis (S) no tribīnes kritizēja valdības darbību, sakot, ka nevar vien aicināt cilvēkus mazgāt rokas un palikt mājās, jo situācija ir ārkārtēja. Par šā gada budžeta plāniem jāaizmirst, un labi, ja būs kaut kāda izaugsme ekonomikā vispār, brīdināja deputāts, norādot, ka jau tiek skartas vairākas industrijas.

Aldis Gobzems sacīja, ka valdības vadītājam Krišjānim Kariņam (JV) būtu jābūt Saeimā un jārunā par šo ārkārtējo situāciju. Replikās no zāles valdošās koalīcijas pārstāvji norādīja, ka premjers patlaban vada Krīzes vadības padomes sēdi, kā arī šodien sasaucis Ministru kabineta ārkārtas sēdi tieši šī jautājuma risināšanai.

Deputāts Daniels Pavļuts (AP) aicināja visus apzināties situācijas nopietnību un uz konstruktīvu sadarbību un neizmantot šo īpašo situāciju "politiskā kapitāla sīkmanīgai celšanai".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!