Foto: LETA

Partijas “KPV LV” Saeimas frakcija pieņēmusi lēmumu, ka ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro atkāpjas un Jānis Vitenbergs tiek virzīts viņa vietā.

Nemiro no ministra amata atkāpjas, jo piektdien Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) informēja, ka Satversmes aizsardzības birojs anulējis Nemiro atļauju darbam ar valsts noslēpumu. Valdības vadītājs aicināja "KPV LV" virzīt citu ministra amata kandidatūru.

Kamēr pašreizējais Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vadītājs Vitenbergs nav apstiprināts Saeimas sēdē, frakcija aicina ekonomikas ministra pienākumus pildīt Sandim Ģirģenam.

Atbildot uz "Delfi" jautājumu, kurā brīdī tieši Nemiro vairs nepildīs ministra pienākumus, frakcijas pārstāvji sacīja, ka tas vēl tiks apspriests valdošās koalīcijas partiju sadarbības sanāksmē pirmdien pēcpusdienā.

"Mēs esam valdībā, tikai tāpēc, ka valstī ir krīze," žurnālistiem pēc frakcijas sēdes, kas ilga vairākas stundas, uzsvēra "KPV LV frakcijas vadītājs Atis Zakatistovs. Atbildot uz žurnālistu jautājumiem, Zakatistovs gan neprecizēja, kad varētu tik lemts par partijas turpmāku atrašanos valdībā.

Atis Zakatistovs uzsvēra, ka spriešana bijusi tik ilga, jo frakcijas vērtējusi visus iespējamos scenārijus, ieskaitot iziešanu no šīs valdības.

"Šī valdība ir trausla, un, mēs pieņēmām valstisku lēmumu palikt valdībā, saprotot, ka šodien valstī ir krīzes situācija. Mēs aicinām arī citus sadarbības partnerus pacelties pāri politiskajai taktikai un jautājumiem un ziedot savu laiku tieši šim Latvijai kritiskajam brīdim. Latvijai ir godam jāpārdzīvo krīze. Mums ir trīs būtiskas ministrijas, un mēs strādāsim kopā un pārvarēsim šo krīzi valstī kopā," sacīja Zakatistovs.

Zakatistovs pastāstīja, ka frakcija pie sadarbības partneriem dosies ar priekšlikumu, ka Nemiro atgriežas Saeimā un uzņemas Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vadītāja amatu.

Visi "KPV LV" iesāktie darbi tiks turpināti, lai gan Nemiro "ar vienu, mums nesaprotamu lēmumu tiek "noņemts no trases". Mūsuprāt, tas nav pareizi, bet paliekam valdībā, jo valstī ir krīzes situācija," sacīja Zakatistovs.

Vitenbergs apstiprināja, ka turpinās frakcijas iesākto darbu pie OIK, Skultes ostas termināļa un citus darbus. Saeimas deputāta mandātu viņš varētu nolikt, ja tiks apstiprināts ekonomikas ministra amatā.

"Vadīt ministriju krīzes apstākļos ir sarežģīti, tāpēc esmu gatavs iegulties airos un airēt," teica Vitenbergs. Viņam kā Saeimas Nacionālās drošības komisijas loceklim jau ir nepieciešamā atļauja darbam ar valsts noslēpumu.

Jau vēstīts, ka Satversmes aizsardzības birojs (SAB) šī gada 12. martā pieņēma lēmumu anulēt speciālo atļauju pieejai valsts noslēpumam ekonomikas ministram.

Speciālās atļaujas anulēšanas iemeslus SAB publiski nekomentē. SAB lēmumu Nemiro ir tiesības pārsūdzēt ģenerālprokuroram. Ģenerālprokurora lēmumu savukārt var pārsūdzēt Administratīvajā apgabaltiesā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!