Foto: Arhīva foto
Ja šobrīd karantīna un pašizolēšanās jaunā koronavīrusa izraistītās saslimšanas "Covid-19" dēļ Latvijas iedzīvotājiem šķiet pasaules gals, 2. pasaules kara laikā ikdienas dzīve bija krietni sarežģītāka. "Policijas stundas", kad cilvēki nevarēja pamest savus mitekļus, pārtikas preču trūkums, daudzi un dažādi aizliegumi, tumsa un neziņa bija lietas, ar kurām iedzīvotājiem bija jārēķinās nacistu okupācijas laikā no 1941. gada vasaras līdz pat 1944. gada rudenim lielākajā daļā Latvijas.

Pirmais, ar ko nāca jaunā okupācijas vara pēc padomju spēku padzīšanas, bija aizliegumi. Vispirms Latvijas iedzīvotājiem bija jānodod vācu okupācijas iestādēm visi ieroči. Pēc tam jau sekoja krietni praktiskāki un vienkāršos iedzīvotājus vairāk ietekmējoši aizliegumi. Piemēram, 1941. gada septembrī laikraksts “Malienas Ziņas” vēstīja, ka Alūksnē ir noteikta “policijas stunda” no pulksten 20.30 vakarā līdz pulksten 5 rītā. “Šinī laikā māju ārējās ieejas, sētu vārti un durvis turamas noslēgtas. Nakts caurlaidi, kuriem darba apstākļi prasa augšā minētā aizliegtā laikā atrasties ārpus mājas, izsniedz vietējais policijas iecirknis,” teikts rīkojumā. Vienlaikus tika aizliegtas visa veida sapulces, medības, mājlopu kaušana un gaļas tirgošana, kā arī kandžas brūvēšana. Vienlaikus tika slēgtas grāmatnīcas, bet restorāni, maiznīcas, konditorejas un pārtikas veikali drīkstēja strādāt tikai līdz pulksten 20.

Redzamākās pārmaiņas pilsētās bija tumsa. Vakara stundās visi logi bija jāaptumšo, lai ienaidnieks tumsas aizsegā nevarētu redzēt pilsētas gaismas un veikt uzlidojumus. Naktī nedega ielu apgaismojums, dažas balti krāsotas ēkas pat tika pārklātas ar aizsargkrāsu, grāmatā “Ikdienas dzīve Latvijā nacistiskās Vācijas okupācijas laikā 1941–1945” norāda vēsturnieki Edvīns Evarts un Juris Pavlovičs.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!