Foto: LETA
Biedrība "Latvijas Sarkanais Krusts" (LSK) un Rīgas Sociālais dienests aicina tos iedzīvotājus, kam pašizolācijas dēļ radušās grūtības ar pārtikas produktu piegādi, ziņot par to organizācijām, portāls "Delfi" uzzināja pašvaldībā.

"Mums prieks, ka varēji paceļot un redzēji pasauli, bet tagad paliec mājās un ļauj mums būt veseliem! Pašizolēšanās nenozīmē papildu atvaļinājumu ar pastaigām, lielveikalu apmeklējumiem vai radinieku apciemošanu u.tml. Ja tev nav, kas pieved pārtikas produktus vai zini, ka kādam kaimiņam trūkst palīdzības, ziņo mums! Kopā varam palīdzēt!", aicinājusi biedrība.

Lai precizētu, kāda palīdzība nepieciešama un izskatītu veidus, kādos būtu iespējama palīdzība, iedzīvotāji aicināti zvanīt viņu atrašanās vietai tuvākajai LSK komitejai, kuras kontakti atrodami šeit, vai biedrības LSK sekretariāta centrālajam birojam pa tālruni 67336651 (darba dienās no pulksten 8:30 līdz 17, piektdienās no pulksten 8:30 līdz 16, vai rakstīt e-pastu secretariat@redcross.lv

Tāpat iedzīvotāji var ziņot Rīgas Sociālajam dienestam, zvanot pa bezmaksas informatīvo tālruni 80005055. Ārpus darba laika darbojas balss pastkastīte. Darba dienās iespējams darba laikā ziņot, zvanot pa Rīgas Sociālā dienesta informatīvo tālruni 67105048.

Rīgā produktu un pirmās nepieciešamības preču piegāde patlaban turpinās un notiek visiem tiem vairāk nekā 11 000 rīdziniekiem, kuri saņem sociālo pakalpojumu "Aprūpe mājās", informē Rīgas domes Labklājības departaments.

Jau vēstīts, ka Ministru kabineta izsludinātās ārkārtējās situācijas dēļ tiek pārskatīta arī Rīgas pašvaldības iestāžu, uzņēmumu un slimnīcu darbība, ierobežojot iedzīvotāju apkalpošanu klātienē, bet slimnīcās – pacientu apmeklēšanu.

Savukārt darbu turpina zupas virtuves un siltā ēdiena izsniegšanas vietas, bet Rīgas patversmē noteikta karantīna.

Valsts amatpersonu paziņojumu, ar ko tās nāca klajā pēc 14. marta Ministru kabineta ārkārtas Krīzes vadības padomes kopsēdes, kurā tika paplašināti valdības 12. marta rīkojumā par ārkārtējās situācijas izsludināšanu ietvertie nosacījumi, iespējams noskatīties šeit:

Par valdības rīkojumu iespējams uzzināt šeit.

Visā Latvijā saistībā ar "Covid-19" izplatīšanos 12. martā izsludināta ārkārtas situācija, kas būs spēkā līdz Lieldienām.

Tāpat paplašināts "Covid-19" skarto valstu saraksts, uz kurām ir attiecināti īpaši piesardzības pasākumi.

Pasaules Veselības organizācija (PVO) devusi nosaukumu jaunā koronavīrusa izraisītajai slimībai. Tā nodēvēta par "Covid-19". Jaunais nosaukums izveidots no vārdiem "korona", "vīruss" un "slimība". Savukārt skaitlis 19 apzīmē gadu, kurā sākās vīrusa uzliesmojums. Pirmās ziņas par vīrusa uzliesmojumu parādījās pērnā gada 31. decembrī.

Atgādinām, ka pats koronavīruss nav nekas jauns – tā ir jau zināma vīrusu grupa, kas atrasta gan dzīvniekiem, gan cilvēkiem. Tomēr pērn rudenī identificētais ir pavisam jauns koronavīrusa paveids – SARS-CoV-2. "Covid-19" ir šī vīrusa izraisītā slimība. Iepriekš nopietnus saslimšanas gadījumus izraisījis SARS koronavīruss jeb SARS-CoV, kura rezervuārs dabā ir civetkaķi un, iespējams, sikspārņi, un MERS koronavīruss, kura infekcijas rezervuārs dabā ir vienkupra kamieļi. "Covid-19" infekcijas avots (rezervuārs) pagaidām nav zināms.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!