Foto: LETA
Lai mazinātu slimības "Covid-19" izplatību un neapdraudētu kā savu, tā līdzcilvēku veselību un dzīvību, rīdzinieki aicināti nelaist savus bērnus rotaļu laukumos un informēt par riskiem bērnus un vecākus, kas šo aicinājumu neievēro, portāls "Delfi" uzzināja Rīgas domē.

Kā norāda atbildīgie dienesti, vīruss izplatās ne tikai no cilvēka uz cilvēku, bet to iespējams iegūt arī no dažādām virsmām, kurām vīruss var saglabāties pat dienām ilgi. Īpaši daudz vīrusu var būt uz koplietojamiem objektiem. Mazi bērni biežāk spēlējoties pieskaras virsmām, sejai un cits citam, tāpēc inficēšanās risks pieaug, atgādina pašvaldība.

Rīgas teritorijā jau ir slēgti bērnu rotaļlaukumi, kas atrodas pie izglītības iestādēm, tostarp arī Centra sporta kvartāls, daudzi citi laukumi ir norobežoti un pie tiem izvietotas brīdinājuma zīmes. Rīgas pašvaldības teritorijā ir ļoti daudz rotaļu laukumu un tiek strādāts, lai brīdinājuma zīmes un norobežojumi tiktu novietoti pie visiem laukumiem.

"Pašvaldības var noteikt ierobežojumus un aizliegumus, bet par to ievērošanu ir atbildīgs ir pats cilvēks, apzinoties pulcēšanās ierobežošanas nozīmi pašreizējā situācijā. Noteikti kāds padomās – rotaļu laukumā neviena nav, kāpēc lai es tur nepalaistu savu bērnu? Tomēr šādā gadījumā pastāv inficēšanās risks no virsmām, kuras visas fiziski nav iespējams dezinficēt, turklāt citiem vecākiem būs grūti paskaidrot savam bērnam, kāpēc cits drīkst spēlēties, bet viņš – nē," norāda domē.

"Aicinām bērnu vecākus būt atbildīgiem! Kustības svaigā gaisā ir nepieciešamas, tāpēc aicinām izvēlēties pastaigas parkos vai pludmalēs, izvairoties no kontaktiem ar līdzcilvēkiem," tā pie pilsētas iedzīvotājiem vēršas pašvaldība.

Rīgas dome atgādina, ka līdz 14.aprīlim Latvijā saistībā ar "Covid-19" vīrusa izplatību izsludināta ārkārtējā situācija, šajā laikā nosakot virkni ierobežojumu – ir aizliegti visi sabiedrībai publiski pieejami svētku, piemiņas, izklaides, kultūras, sporta, atpūtas pasākumi, kas tostarp notiek naktsklubos un diskotēkās, kā arī aizliegtas sapulces, gājieni, piketi un reliģiskās darbības veikšana pulcējoties.

Tāpat ir ierobežota neorganizēta pulcēšanās kultūras, izklaides, atpūtas, sporta un reliģisko norišu vietās līdz vairāk nekā 50 cilvēkiem vienlaikus, kā arī noteikti citi ierobežojumi.

Populārākās cilvēku pulcēšanās vietas, kas patlaban ir slēgtas, iespēju robežās uzrauga pašvaldības policija.

Rīgas dome arī lūdz iedzīvotājus ievērot sociālo distancēšanos un pēc iespējas palikt mājās. Iestājoties saulainiem laika apstākļiem, rīdzinieki arvien vairāk dodas laukā pastaigāties un sportot publiskās vietās. "Ņemot vērā izsludināto ārkārtējo situāciju, Rīgas domes pagaidu administrācija īpaši aicina ievērot sociālo distancēšanos un pēc iespējas palikt mājās savas un apkārtējo cilvēku drošības dēļ," teikts paziņojumā presei.

Iedzīvotāji tiek lūgti pastaigām un sportiskām aktivitātēm neizmantot populāras sabiedriskās vietas, kur varētu uzturēties liels cilvēku skaits, t. sk. Lucavsalu, Mežaparku, Rīgas centra parkus u.c., kā arī neapmeklēt publiskos bērnu rotaļu laukumus, ņemot vērā, ka koplietojamie objekti var veicināt vīrusa izplatīšanos.

"Lūgums rūpīgi izvērtēt nepieciešamību lietot sabiedrisko transportu, maksimāli saīsināt uzturēšanos tirdzniecības vietās, iepriekš sagatavojot iepirkšanās sarakstu un ievērojot divu metru distanci. Tāpat mudinām ievērot Pasaules veselības organizācijas ieteiktos piesardzības pasākumus un ikdienas paradumos iekļaut biežu roku mazgāšanu, izvairīšanos no acu, deguna un mutes aiztikšanas ar nemazgātām rokām, regulāru telpu vēdināšanu, bieži lietojamo virsmu mazgāšanu un dezinficēšanu," vēsta dome.

"Aicinu Rīgas iedzīvotājus ļoti atbildīgi izturēsies pret aizliegumiem, mazināt sociālo kontaktēšanos un pielāgot savus ikdienas paradumus ārkārtējai situācijai. Lai gan izvairīšanās no publiskām vietām un sava ikdienas maršruta pārplānošana rada neērtības, tomēr tā ir izšķiroša vīrusa izplatīšanas mazināšanā. Šobrīd visas atbildīgās iestādes strādā ārkārtējā stāvokļa režīmā, regulāri uzraugot situāciju un ātri reaģējot, taču sasniegt pozitīvus rezultātus un apturēt vīrusa izplatību varēsim tikai kopā ar iedzīvotājiem. Izsaku dziļāko pateicību tiem, kas dienu no dienas pašaizliedzīgi turpina strādāt un rūpēties par sabiedrību, kā arī tiem, kas atbildīgi ievēro visus piesardzības pasākumus," saka Rīgas domes pagaidu administrācijas vadītājs Edvīns Balševics.

Domē atgādina, ka līdz ar ārkārtas situācijas izsludināšanu valstī Rīgas dome pieņēmusi vairākus lēmumus attiecībā uz iedzīvotājiem un pašvaldības darbu, lai mazinātu "Covid-19" izplatību:

Gandrīz visās Rīgas pašvaldības struktūrās, iestādēs un uzņēmumos pārtraukta apmeklētāju pieņemšana klātienē

Aizliegti gan organizēti pasākumi, gan neorganizētas pulcēšanās, ja tajās piedalās vairāk par 50 cilvēkiem

Sabiedriskajā transportā pasažieru iekāpšana un izkāpšana trolejbusos un autobusos tiek organizēta tikai pa vidējām un aizmugures durvīm

Pārtraukta biļešu tirdzniecība pie vadītāja un veiktas izmaiņas transporta kustības sarakstos

Veselības iestādēs ierobežota pacientu apmeklēšana

Atcelti Rīgas pašvaldības organizētie kultūras pasākumi, tai skaitā koncerti, festivāli un Rīgas domes līdzfinansēto amatiermākslas kolektīvu nodarbības

Slēgti stadioni un sporta laukumi pie izglītības iestādēm.

Domē atgādina, ka rīdziniekiem ir iespēja uzdot jautājumus, zvanot uz bezmaksas informatīvo tālruni 80000800.

Jautājumus par saslimšanu ar "Covid-19", profilaksi, pašizolāciju un karantīnu iespējams uzdot Slimību profilakses kontroles centram – 67387661. Savukārt analīžu veikšanai pacientiem ar viegliem saslimšanas simptomiem jāzvana uz Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta tālruni 8303. Ja saslimšanas simptomi ir smagi, jāzvana uz tālruni 113.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!