Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Ceturtdien, 2. aprīlī, NATO ārlietu ministri videokonferencē pauda apņēmību arī Covid-19 pandēmijas laikā turpināt pildīt alianses pamatuzdevumu – nodrošināt pārliecinošu kolektīvo aizsardzību un atturēšanu, portāls "Delfi" noskaidroja Ārlietu ministrijā (ĀM).

Videokonferencē piedalījās arī Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV). Kā norāda ministrija, sanāksmē tika pārrunāti NATO sabiedroto soļi, sniedzot savstarpēju atbalstu Covid-19 pandēmijas pārvarēšanā.

Ministri augstu novērtēja līdz šim īstenotos pasākumus, tostarp gaisa transporta atbalstu un aprīkojuma piegādes, kas demonstrē sabiedroto solidaritāti. Vienlaikus tika pausta apņemšanās īstenot vēl aktīvāku koordināciju, izmantojot NATO mehānismus.

Sanāksmes dalībnieki bija vienisprātis, ka aliansei ir jāturpina pildīt pamatuzdevums – nodrošināt pārliecinošu kolektīvo aizsardzību un atturēšanu.

NATO Spēku Eiropā virspavēlnieks ģenerālis Tods Volterss informēja ministrus, ka, neraugoties uz piesardzības pasākumiem Covid-19 izplatības ierobežošanai, alianses spēki saglabā gatavību nodrošināt ātru un efektīvu atbildi uz jebkuru izaicinājumu.

Tāpat NATO nodrošina politisko lēmumu pieņemšanas procesa nepārtrauktība, lai stiprinātu drošību kā austrumu, tā dienvidu virzienā. Sanāksmes laikā ārlietu ministri pieņēma lēmumus par plašāku sabiedroto iesaisti cīņā pret starptautisko terorismu, tostarp sniedzot atbalstu Irākas spēkiem cīņā pret teroristu organizāciju "Daesh".

ĀM norādīja, ka sanāksmē tika lemts par jauniem pasākumiem sadarbības veicināšanai ar alianses partnervalstīm – Ukrainu un Gruziju –, kā arī uzsākts pārdomu process, kurā ar NATO ģenerālsekretāra nominētu ekspertu atbalstu norisināsies diskusijas par alianses politiskās dimensijas stiprināšanu.

Ministrija akcentē, ka šī bija ne tikai pirmā ministru sanāksme alianses vēsturē, kas notika videokonferences formātā, bet arī pirmā NATO ministru līmeņa tikšanās, kurā dalībvalsts statusā piedalījās Ziemeļmaķedonijas Republika. Tāpat 2. aprīlis ir nozīmīgs arī Latvijas dalības NATO kontekstā, jo šajā datumā pirms 16 gadiem pie NATO galvenās mītnes Briselē tika pacelts Latvijas karogs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!