Foto: LETA

Latvijas Ārstu biedrībai (LĀB) nav informācijas, ka ārste homeopāte Inguna Vecvagare būtu nodarījusi ko ļaunu kaut vienam Latvijas iedzīvotājam ar savu sociālajā medijā "Facebook" publicēto ierakstu, kurā aicināja lietot konkrētu homeopātisku preparātu gan profilaktiski jaunā koronavīrusa pandēmijas laikā, gan arī parādoties pirmajiem Covid-19 simptomiem. Tā portālam "Delfi" norāda LĀB prezidente Ilze Aizsilniece, jautāta par biedrības lemto pēc vairāku ārstu publiski paustajām bažām par šo ierakstu.

"Mums ir ētikas kodekss, "Facebook" nevienu neārstējam. Dr. Vecvagare to bija nosūtījusi tikai savai šaurai draugu grupai, kāds to bija pārsūtījis. Mums visiem ir jāmācās būt atbildīgākiem sociālajos tīklos, jāapzinās, ka jebkura ziņa var nonāk jebkur," skaidroja Aizsilniece, kura ir Veselības ministrijas (VM) galvenā speciāliste – ģimenes (vispārējās prakses) ārste, un viņai papildu arī ir specialitāte kā homeopātei.

Aizsilniece piebilda: ja LĀB saņems iesniegumus, ka šis ieraksts nodarījis kādam ko ļaunu, tad to izskatīs LĀB Ētikas komisija vai arodtiesa.

Tiesa, Latvijas Homeopātijas asociācijas vadītājas Vecvagares ieraksts vismaz daļā ārstu sabiedrības nepalika nepamanīts.

Piemēram, LĀB valdes loceklis un Sertifikācijas padomes priekšsēdētājs, kardiologs, profesors Gustavs Latkovskis ierakstā sociālajā medijā "twitter" norādīja, ka Covid-19 ārstēšana ar homeopātiju nav pieļaujama un ka jāsāk skatīt jautājumu, vai homeopātijai jāturpina būt kā atsevišķai ārsta specialitātei.

Jautāts par homeopātes Vecvagares ierakstu "Facebook," kurā viņa ieteica lietot homeopātisku preparātu gan profilaktiski jaunā koronavīrusa pandēmijas laikā, gan arī, parādoties pirmajiem Covid-19 simptomiem, VM galvenais speciālists infektoloģijā Uga Dumpis šādus izteikumus sauca par viltus ziņām.

"Tie nav medikamenti. Šobrīd šādas ziņas nedrīkstētu izskanēt, tam būtu jāpievērš uzmanība attiecīgajiem dienestiem. Tā ir ļoti nopietna dezinformācija, to nevar pieļaut, tas jākontrolē," viņš norādīja.

Pati Vecvagare uz portāla "Delfi" jautājumiem par ierakstu neatbildēja.

Pēc ārstu paustajām bažām par Vecvagares ierakstu "Facebook" 24. martā to apsprieda LĀB valdes sēdē. Par valdes sēdē lemto saistībā ar Vecvagares ierakstu portāls "Delfi" ceturtdienas rītā uzrunāja LĀB valdes locekli profesoru Latkovski, kurš kritiku par ierakstu jau bija paudis tviterī, taču dienas laikā viņš neatrada laiku, lai atbildētu.

Par sēdē runāto "Delfi" stāstīja Aizsilniece. Vecvagare esot skaidrojusi, ka Latvijas Homeopātijas asociācijas sēdē ticis diskutēts par Covid-19 un preparātiem, kas varētu līdzēt, un nolemts, ka konkrēto preparātu (kas minēts "Facebook" ierakstā) var ieteikt lietot kā profilaktisku līdzekli, kā arī pie noteiktām slimības pazīmēm. Tāpēc 15. martā savā "Facebook" kontā Vecvagare esot savus pacientus par šī preparāta lietošanu informējusi.

Tāpat arī LĀB valdes sēdē klātesošie diskutējuši par homeopātijas preparātu lietošanu un par homeopātiju kā ārstniecības metodi. "Tika norādīts, ka "Facebook" ieraksts var dažādi tikt interpretēts, būtu bijis vēlams ierakstā pieminēt, ka jāvēršas arī pie ārsta ar Covid-19 simptomiem," sēdē runāto pārstāsta LĀB prezidente Aizsilniece.

Tāpat arī profesors Latkovskis sēdē esot rosinājis LĀB aicināt ārstus meklēt informāciju oficiālos avotos, piemēram, Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) mājaslapā, kā arī klausīties galvenajā speciālistā infektoloģijā Dumpī.

Latvijas Jauno ārstu asociācijas vadītājs Kārlis Rācenis, savukārt, aicinājis homeopātijas jautājumu atlikt un par to noformulēt vienotu LĀB viedokli, kad atrisināsies jautājums ar ārkārtas stāvokli.

"Latvijas Ārstu biedrība regulāri informē Latvijas ārstus par aktuālāko saistība ar Covid-19 infekciju atbilstoši VM un SPKC ieteikumiem, kā arī organizē aizsarglīdzekļu nodrošinājumu tiem ārstiem, kuri vēl nav saņēmuši atbalstu no Nacionālā Veselības dienesta," portālam "Delfi" norāda Aizsilniece.

Jau vēstīts, Pasaules Veselības organizācija (PVO) devusi nosaukumu jaunā koronavīrusa izraisītajai slimībai. Tā nodēvēta par "Covid-19". Jaunais nosaukums izveidots no vārdiem "korona", "vīruss" un "slimība". Savukārt skaitlis 19 apzīmē gadu, kurā sākās vīrusa uzliesmojums. Pirmās ziņas par vīrusa uzliesmojumu parādījās pērnā gada 31. decembrī.

Atgādinām, ka pats koronavīruss nav nekas jauns – tā ir jau zināma vīrusu grupa, kas atrasta gan dzīvniekiem, gan cilvēkiem. Tomēr pērn rudenī identificētais ir pavisam jauns koronavīrusa paveids – SARS-CoV-2. "Covid-19" ir šī vīrusa izraisītā slimība. Iepriekš nopietnus saslimšanas gadījumus izraisījis SARS koronavīruss jeb SARS-CoV, kura rezervuārs dabā ir civetkaķi un, iespējams, sikspārņi, un MERS koronavīruss, kura infekcijas rezervuārs dabā ir vienkupra kamieļi. "Covid-19" infekcijas avots (rezervuārs) pagaidām nav zināms.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!