Foto: Publicitātes foto

Lai arī 15. aprīlī izskanēja bažas, ka akciju "Galds savējiem", kurā katru dienu nodrošina bezmaksas silto maltīti Covid-19 krīzes novēršanā iesaistītajiem mediķiem, līdzekļu trūkuma dēļ varētu nākties pārtraukt, tomēr tā savu darbu turpina un līdzekļi pusdienu pagatavošanai pietiks vismaz līdz 23. aprīlim, portālam "Delfi" pastāstīja iniciatīvas autore Ilze Neimane-Nešpora.

Viņa norādīja, ka šī ir 32. akcijas darbības diena, kurā ikdienu bezmaksas siltās maltītes tiek nodrošinātas aptuveni 800 līdz 900 mediķiem, kuri ir iesaistīti jaunā koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 izplatības ierobežošanā.

"Patlaban līdzekļi pietiek līdz ceturtdienai. Aptuveni 80% no visiem saziedotajiem līdzekļiem nāk no iedzīvotājiem, bet pārējais ir uzņēmumu atbalsts," sacīja Neimane-Nešpora, papildinot, ka 70% pusdienu tiek nogādātas Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) darbiniekiem un citiem mediķiem, kas strādā augstos bīstamības apstākļos.

Vienlaikus akcijas iniciatori nereti saskaras ar kritiku par to, kādēļ mediķiem ir jānodrošina bezmaksas maltīte. "Neviens mediķis nav lūdzis šādu atbalstu – tā ir sabiedrības organizēta darbība, lai atbalstītu un šajos grūtajos laikos izrādītu solidaritāti ar mūsu mediķiem," pauda Neimane-Nešpora, akcentējot, ka šī akcija ir uzskatāma par sabiedrības kustību Covid-19 krīzē iesaistīto mediķu atbalstam.

Taujāta par līdz šim izsniegto bezmaksas maltīšu skaitu, iniciatīvas autore norādīja, ka uz 20. aprīli mediķiem ir izsniegts vairāk nekā 27 000 silto pusdienu.

Akcijas turpināšanai katru nedēļu ir nepieciešams ziedotāju atbalsts 20 000 eiro apmērā, jo aprēķinātās vienas maltītes izmaksas ir 3,50 eiro.

Ziedošana nav vienīgais atbalsta veids, ko nodrošina iedzīvotāji vai uzņēmēji. Neimane-Nešpora minēja par uzņēmēju, kurš sniedz iespēju bez maksas izmantot viņa automobiļus maltīšu vai produktu transportēšanai vai arī pārtikas produktu ziedošanu restorāniem, kuri gatavo mediķiem paredzētās maltītes.

"Tāpat ir viens gadījums, kad uz ielas izlīmēja plakātus, informējot par šo akciju. To vienkārši brīvprātīgi ir izdarījusi kāda persona, kuru es nemaz nepazīstu. No saziedotās naudas līdzekļus šāda veida reklāmai neatvēlam," sacīja iniciatīvas autore.

Uz jautājumu par iedzīvotāju un uzņēmēju atsaucība Neimane-Nešpora norādīja uz mājaslapā "Ziedot.lv" līdz šim saziedotajiem nedaudz vairāk par 46 tūkstošiem eiro, kā arī aktīvāko ziedotāju starp uzņēmumiem SIA "Depo", kurš katru dienu akcijai atvēlot 700 eiro.

Portāls "Delfi" jau ziņoja, ka akcija "Galds savējiem" uzsākta 18. martā, lai nodrošinātu karsta ēdiena piegādi ārstiem, feldšeriem, neatliekamās medicīniskās palīdzības brigādēm, kā arī mediķiem mobilajās teltīs, kur iespējams veikt ''Covid-19'' testēšanu.

Idejas autori ir nodibinājuma "Hospiss LV" brīvprātīgie, kas vāc ziedojumus un organizē bezmaksas piegādes. Maltītes tiek nodrošinātas sadarbībā ar dīkstāvē esošajiem Latvijas ēdināšanas uzņēmumiem, tādējādi atbalstot arī restorānus un kafejnīcas, kuriem valstī esošās situācijas dēļ radušies finansiāli zaudējumi.

Akcijas iniciatori aicina ikvienu iedzīvotāju un uzņēmumu, kurš ir gatavs palīdzēt, ziedot mājaslapā "Ziedot.lv" akcijas platformā "Maltītes mediķiem – galds savējiem" vai sazinoties ar nodibinājumu "Hospiss LV".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!