Foto: LETA

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) un Veselības ministrija (VM) ir panākušas vienošanos, ka nemedicīnisko sejas masku lietošana konsultāciju un centralizēto eksāmenu laikā nebūs obligāta, ja telpā atrodas ne vairāk kā 25 izglītojamie, ir ievērota divu metru distancēšanās, kā arī dalībnieku starpā nav personu, kurām ir paaugstināti inficēšanās ar Covid-19 riski, portāls "Delfi" noskaidroja IZM.

Jau ziņots, ka neskaidrības par obligātu vai rekomendējošu prasību eksāmenu laikā nēsāt sejas maskas pastāvējā vēl pagājušajā nonedēļā – IZM uzskatīja, ka aizsargmaskas varētu nelietot, ja konsultāciju un eksāmenu laikā starp dalībniekiem ir iespējams ievērot divu metru distanci un prasību par pulcēšanos līdz 25 personām.

Spēkā esošie nosacījumi par mājas karantīnas un izolācijas nosacījumiem, distancēšanos, higiēnas nodrošināšanu un individuālo aizsardzības līdzekļu izmantošanu ir aprakstīti Valsts izglītības satura centra (VISC) ieteikumos par 9. un 12. klašu centralizēto eksāmenu organizēšanu ārkārtējās situācijas laikā.

Dokumentā norādīts, ka divu metru distance ir jāievēro visos konsultāciju un eksāmenu posmos, tajā skaitā starp darba galdiem konsultāciju un eksāmenu telpās.

Ieteikumi paredz, ka vienā konsultāciju vai eksāmenu telpā drīkst atrasties ne vairāk kā 25 izglītojamie. Savukārt, ja eksāmens tiek organizēts skolas zālē, atbilstoši iespējām nodrošinot divu metru distancēšanos, ir pieļaujama ne vairāk kā 40 izglītojamo klātbūtne.

Nemedicīnisko sejas masku, ievērojot nosacījumus par izglītojamo skaitu, kā arī divu metru distancēšanos, dalībnieki var nelietot, ja konsultācijas vai eksāmena norises ilgums ir līdz trim stundām un telpā neatrodas personas, kam ir paaugstināti inficēšanās ar Covid-19 riski. Tie ir cilvēki vecumā virs 65 gadiem, slimo ar hroniskām sirds asinsvadu slimībām, elpošanas ceļu slimībām, cukura diabētu, onkoloģiskām slimībām, kā arī personas, kurām ir imūndeficīts.

IZM uzsver, ka telpu un izglītojamo izvietojums skolā jāplāno tā, lai savstarpējā distance nebūtu mazāka par diviem metriem, jo mazāka distance nav pieļaujama. Nepieciešamības gadījumā iestādes skolēnus var izvietot vairākās telpās.

Eksāmena norises laiks ir līdz trim stundām, izņemot, ja izglītojamie saņem paredzētos atbalsta pasākumus – laika pagarinājums līdz vienai stundai –, kā arī profesionālās kvalifikācijas eksāmenu praktiskās daļas.

Vienlaikus ir jānodrošina, lai visiem konsultāciju un eksāmenu dalībniekiem būtu iespēja lietot nemedicīniskās sejas maskas. To valkāt drīkstēs ne ilgāk par trim stundām.

VISC akcentē, ka šie 15. maijā publicētie pamatprincipi var mainīties atkarībā no epidemioloģiskās situācijas attīstības un turpmākajiem VM un Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) ieteikumiem.

Jau ziņots, ka 2019./2020. mācību gadā valsts pārbaudes darbi par vispārējās pamatizglītības ieguvi nenotiks, izņemot centralizēto eksāmenu latviešu valodā mazākumtautību izglītības programmās skolēniem, kuri šo eksāmenu vēlas kārtot.

Savukārt centralizētie eksāmeni par vispārējās vidējās izglītības ieguvi 2019./2020. mācību gadā notiks no 2. jūnija līdz 30. jūlijam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!