Foto: DELFI
Pirmdien, 6. jūlijā, "Gods kalpot Rīgai" (GKR) ar preses konferenci pie Latvijas Nacionālā mākslas muzeja atkārtoti pieteica startu Rīgas domes ārkārtas vēlēšanās. Partija jau februāra beigās noteica galveno prioritāti – visu lielāko Rīgas tiltu atjaunošana, un tā paliek nemainīga. GKR ir veikusi atsevišķas izmaiņas priekšvēlēšanu programmā, kā arī kandidātu sarakstu papildinājusi ar piecām jaunām personām, žurnālistus informēja galvaspilsētas mēra amata kandidāts Oļegs Burovs.

Politiķis pauda, ka GKR bija viens no pirmajiem politiskajiem spēkiem, kas jau šī gada februārī sasauca partijas kongresu un apstiprināja gan kandidātu sarakstu, gan 4000 zīmju priekšvēlēšanu programmu. "Neviens nezināja, ka mūs sagaidīs Covid-19 un ārkārtējā situācija," teica bijušais mērs, skaidrojot iemeslus atsevišķām izmaiņām kandidātu sarakstā un programmā.

Viņš informēja, ka kopš 29. februāra partijas kandidātu sarakstā ir mainījušies pieci kandidāti – to papildinājis bijušais "Balzāmbāra" vadītājs Andris Reizenbergs, bijušais Rīgas domes deputāts Jānis Ločmelis un Mihails Parahins, kuru Burovs aprakstīja kā Lielo kapu aizstāvi. Tāpat sarakstam ir pievienojies Rīgas Ziemeļu izpilddirekcijas vadītājs Sergejs Hristoļubovs un Alla Broide.

"Mums ir tie paši 11 skolas direktori, sportisti, uzņēmēji, kultūras cilvēki un jaunieši," teica Burovs.

Savukārt runājot par partijām, ar kurām GKR nevēlētos veidot koalīciju, politiķis pauda, ka GKR "sarkano līniju" nav, bet viņš akcentēja, ka līdz vēlēšanu rezultātu paziņošanai iet "pa kaktiem" un veidot jauno koalīciju partijai negrasās. "Esam ar tiem, kas tiešām domā par pilsētu, rīdziniekiem un pilsētas sakārtošanu," pauda Burovs.

GKR Rīgas domes ārkārtas vēlēšanās nekandidēs kopā ar tās ilggadējo partneri partiju "Saskaņa".

Pilsētas infrastruktūras jomā partija ir iecerējusi atjaunot Salu, Brasas, Augusta Deglava, Zemitāna, Vanšu un Gaisa tiltus, atvēlot vietu gājējiem un velosipēdistiem. Priekšvēlēšanu programmā partija sola pārbūvēt un atjaunot Rīgas galvenās ielas centrā un apkaimēs, izremontēt piebraucamās ielas pie skolām un bērnudārziem, kā arī labiekārtot iekšpagalmus ar bērnu un sporta laukumiem.

Tāpat GKR plāno mikrorajonos izvietot automašīnu elektrouzlādes stacijas, sakārtot lietus ūdens kanalizācijas, izbūvēt velojoslu visas Brīvības ielas garumā, kā arī atjaunot koku stādījumus, piemēram, uz Tērbatas un Brīvības ielas.

Izglītības jomā partija sola skolotāju un bērnudārzu pedagogu algas palielināt līdz 2000 eiro, pārējo izglītības iestāžu darbinieku līdz 1000 eiro, bet bērnudārzu auklīšu – līdz 1200 eiro. Tāpat paredzēta veselības apdrošināšana visiem izglītības darbiniekiem, datorklases izveide visās skolās, planšetdatoru iegāde katram skolēnam, kā arī multifunkcionālu sporta haļļu izbūve Imantā un Pļavniekos.

GKR sociālā atbalsta sfērā sola rīdziniekiem saglabāt sociālo pabalstu, saglabāt bezmaksas transportu pensionāriem, skolēniem un citām iedzīvotāju grupām, kā arī nodrošināt kvalitatīvu un pieejamu aprūpi mājās senioriem.

Tāpat partija strādās pie atbalsta nodrošināšanas ģimenēm ar bērniem ar funkcionāliem traucējumiem, tālākizglītības pieejamību pieaugušajiem, lai tie varētu iekļautos darba tirgū, un brīvpusdienu nodrošināšanas skolās un bērnudārzos.

Pilsētvides jautājumos partija sola palielināt pašvaldības policijas videokameru skaitu pilsētas centrā un mikrorajonos, veicināt projekta "Rail Baltica" attīstību saskaņā ar rīdzinieku vajadzībām, kā arī pieguļošo apkaimju attīstību sadarbībā ar valsti. GKR vēlas nodrošināt kopīgu maršrutu izveidi ar Pierīgas pašvaldībām, izmantojot vienotu sabiedriskā transporta biļeti.

Savukārt galvaspilsētas mājokļu sadaļā GKR norāda, ka vairs nedrīkst pastāvēt nepamatoti rēķini un sadārdzināti pakalpojumi SIA "Rīgas namu pārvaldnieks". Desmit gadu laikā GKR sola mikrorajonos renovēt visas dzīvojamās mājas, likvidēt dzīvokļu rindas un uzstādīt bezmaksas attālināti nolasāmus ūdens skaitītājus.

Partija sola strādāt pie birokrātijas mazināšanas, tostarp reorganizējot pilsētas būvvaldi, lai ieviestu principu "konsultē un atbalsti", proti, "dokumentu izskatīšana īsos termiņos un pēc būtības", bet ielu tirdzniecības atļauju GKR sola nodrošinātu viena "klikšķa" attālumā.

Vienlaikus GKR vēlas nodrošināt rīdzinieku līdzdalību, iedzīvotājus iesaistot būvniecības projektu publiskā apspriešanā jau no projekta ieceres brīža, kā arī atvēlēt 3 miljonus eiro lielu finansējumu projektiem, par kuru īstenošanu balso iedzīvotāji.

Jau ziņots, ka Rīgas domes ārkārtas vēlēšanas notiks 29. augustā. Trīs iepriekšējās balsošanas dienās vēlēšanu iecirkņi būs atvērti dažas stundas. Partijām kandidātu saraksti vēlēšanām jāiesniedz no 14. līdz 20. jūlijam.

Savukārt vēlēšanu oficiālais aģitācijas periods būs spēkā no 7. jūlija līdz 29. augustam.

Saeima šī gada sākumā lēma atlaist Rīgas domi. Vēlēšanu datums gan divas reizes ticis pārcelts saistībā ar Covid-19 izplatības mazināšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!