Foto: DELFI

Līdz ar jauno mācību gadu studējošajiem minimālās mēneša stipendijas apmērs tiek palielināts no 99,60 eiro uz 200 eiro, turklāt palielināts arī kopējais stipendiju skaits, medijus informēja Izglītības un zinātnes ministrija (IZM). Tiesa, izmaiņas attiecas vien uz valsts budžeta vietās studējošajiem.

Izmaiņas otrdien, 11. augustā, apstiprināja Ministru kabinets (MK). Jaunie nosacījumi ieviesti, lai mazinātu pandēmijas radītās sekas studējošajiem. Proti, IZM secināja, ka ir pamatotas bažas par to, ka lielai daļai studentu ir ierobežotas iespējas turpināt mācības.

Jau vēstīts, ka pavasarī Latvijas Studentu apvienība (LSA) rīkoja tiešsaistes akciju "#GribuStudēt", kurā aicināja studējošos un sabiedrību vērst uzmanību uz papildu atbalsta nepieciešamību gan Covid-19 krīzes laikā, gan ilgtermiņā. Akcijas laikā studenti sociālajos medijos publicēja fotogrāfijas un stāstus par to, kāpēc viņi vēlas studēt un mācību laika pieredzi. Turklāt arī aprīlī notikusī LSA aptauja par vīrusa izraisītās krīzes ietekmi uz studējošo finansiālo stāvokli atklāja satraucošu ainu – tā liecināja, ka teju 10 000 studenti varētu pārtraukt studijas vīrusa izraisīto seku dēļ.

Pēc LSA aktivitātēm IZM norādīja, ka studējošajiem un jaunajiem speciālistiem varētu atvēlēt 13 miljonus eiro. Tomēr stipendiju fonda palielināšanai 2020./2021. mācību gadā piešķirts 5,1 miljons eiro, kas tiks sadalīts IZM, Veselības ministrijas, Zemkopības ministrijas, Labklājības ministrijas un Kultūras ministrijas padotībā esošajām koledžām un augstskolām proporcionāli valsts finansēto studiju vietu skaitam 2020. gadā. Plānots, ka šis vienreizējais atbalsts mazinātu studējošo atbiruma risku. Kas notiks pēc gaidāmā mācību gada? "Pēc terminētā atbalsta beigām atbilstoši valsts budžeta iespējām ministrija vērtēs studējošo sociālā atbalsta nodrošinājumu," presi informēja IZM.

Atbalstu varēs saņemt tikai tie, kas studē par valsts līdzekļiem un kuri noteiktajā termiņā sekmīgi nokārto nepieciešamos pārbaudījumus un pilnībā iegūst attiecīgajam akadēmiskā gada semestrim paredzēto kredītpunktu skaitu.

Pēc IZM datiem Latvijas augstākās izglītības iestādēs kopā studē 79 388 studenti, no kuriem 41% jeb 32 787 studē par valsts budžeta līdzekļiem, bet 59% jeb 46601 par studijām maksā paši.

Par to, ka izmaiņas attiecās tikai uz budžeta vietās studējošajiem, neapmierināta ir SIA "Biznesa augstskola Turība". Viņi norādīja: "Šādā veidā tiek diskriminēti pārējie valsts un privāto augstskolu studenti, kuri tieši tāpat saskaras ar Covid-19 radītajām problēmām." Augstskola aicina MK mainīt jauno regulēju, lai uz atbalstu varētu pretendēt visi studējošie.

Augstskola norāda, ka pandēmija var ietekmēt ikviena studējošā ienākumus, neatkarīgi no tā, vai studējošais mācās par saviem vai valsts budžeta līdzekļiem. Viņuprāt, nebūtu pareizi sniegt atbalstu tikai vienai studentu grupai. "Minētie grozījumi nav jautājums tikai par privātajām izglītības iestādēm, bet gan par studējošajiem ikvienā izglītības iestādē, kuri maksā studiju maksu. Gan maksas, gan budžeta studijās ir pārstāvēti praktiski visi studiju virzieni un pakāpes," medijus informēja augstskolas pārstāve Marta Kive.

Savukārt LSA prezidente Justīne Širina portālam "Delfi" skaidroja, ka IZM jaunās izmaiņas ir kompromisa risinājums. Proti, sākotnēji LSA aicināja ieviest sociālās stipendijas, kas tiek piešķirtas visiem studējošajiem, kas saskārušies ar problēmām, un paralēli tam palielināt valsts budžeta stipendijas. "Ja šobrīd būtu pieejami papildu līdzekļi, tad, protams, mēs novērtētu, ja tiktu piešķirts visiem," teica LSA vadītāja, norādot, ka šis aspekts ir sarežģīti vērtējams.

Jāatgādina, ka minimālās stipendijas apmērs nav paaugstināts vairāk nekā desmit gadus, turklāt tas ir mazāks nekā kaimiņvalstīs. "Līdz šim studenti savas finansiālās problēmas daļēji risināja, paralēli studijām strādājot, taču Covid-19 radītās krīzes dēļ šīs iespējas ir mazinājušās," iepriekš norādīja atbildīgā ministrija.

IZM atgādina, ka jaunajā mācību gadā studējošajiem atvieglota arī iespēja saņemt studiju un studējošā kredītu ar valsts vārdā sniegtu galvojumu. Lai to saņemtu, vairs nav nepieciešams otrs galvotājs, dokumentu noformēšanas process ir daudz ātrāks un ērtāks. Vairāk informācijas par jauno studiju un studējošā kreditēšanas kārtību IZM mālaslapā.

Par studiju un studējošā kredītu izsniegšanu 2020./2021. mācību gadam Attīstības finanšu institūcija "Altum" noslēgusi sadarbības līgumu ar "Swedbank". Līdz ar to no trešdienas, 12. augusta, studenti var pieteikties kredītiem "Swedbank" bankas mājaslapā vai filiālē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!