Foto: LETA

Rīgas domes ārkārtas vēlēšanu kampaņas pēdējās nedēļas sākumā publiskotie domes kandidātu sarakstu reitingi rāda, ka par pirmo vietu varētu sacensties "Saskaņas" un "Attīstībai/Par/Progresīvie" saraksti, tomēr atšķirīgu sabiedriskās domas aptauju veicēju reitingi uzrāda atšķirīgu ainu tālākajā vietu sadalījumā.

23. augustā jaunākos partiju sarakstu reitingus publicējusi kompānija "Factum", taču portāla "Delfi" rīcībā ir arī firmas "Latvijas Fakti" reitingi, kas veikti augusta vidū.

"Factum" pēc pašu izstrādātas metodoloģijas interneta vidē veiktās jaunākās aptaujas rezultāti liecina, ka "Attīstībai/Par/Progresīvie" saraksts iegūtu 24% Rīgas vēlētāju atbalstu; "Saskaņa" – 15%; "Jaunā Vienotība" – 14%; Nacionālā apvienība/Latvijas Reģionu apvienība – 10%; "Gods kalpot Rīgai" – 8%; Jaunā konservatīvā partija – 8%; Latvijas Krievu savienība – 8% un Zaļo un zemnieku savienība – 6%. Citi partiju saraksti šajā aptaujā nepārvar 5% barjeru.

Aptaujā aptaujāti 18 gadu vecumu sasnieguši Latvijas pilsoņi, bet to skaits publiski nav norādīts.

Līdzīgas aptaujas "Factum" veic jau kopš februāra, un dati rāda, ka kopš tā laika "Saskaņa" ir noslīdējusi uz otro vietu, pēdējo nedēļu laikā arvien tuvinoties "Jaunās Vienotības" kopš jūlija beigām pārliecinoši pieaugošajam reitingam. "Attīstībai/Par/Progresīvie" ir stabili šī reitinga līderi kopš jūnija sākuma.

15. augustā "Factum" arī publicējis mēra kandidātu popularitātes rādītājus, kur ar vērtējumu +4 pirmajā vietā ir Mārtiņš Staķis (AP/P), seko Vilnis Ķirsis (JV) ar -8, Einārs Cilinskis (NA/LRA) ar -11, Linda Ozola (JKP) ar -16, Viktors Valainis (ZZS) ar -19, Oļegs Burovs (GKR) ar -24, Ralfs Nemiro (KPV LV) ar -29 un Konstantīns Čekušins (S) ar vērtējumu -30.

Savukārt sabiedriskās domas pētījumu firma "Latvijas Fakti" aptauju veikusi laikā no 14. līdz 18. augustam, telefoniski aptaujājot 498 Rīgā deklarētu Latvijas pilsoņu vecumā virs 18 gadiem izlasi.

"Latvijas Fakti" reitingi liecina, ka uz jautājumu: "Par kuru no politiskajām partijām jūs plānojat balsot gaidāmajās Rīgas domes vēlēšanās?" 35,1% atbildējuši, ka nav izlēmuši, bet 18,4% vēlēšanās piedalīties neplāno.

Pārējo balsis sadalās attiecīgi – 8,2% par "Saskaņu"; 8,1% par "Attīstībai/Par/Progresīvie"; 5,4% par Latvijas Krievu savienību; 4,7% par "Jauno Vienotību"; 4,5% par "Gods kalpot Rīgai"; 3,9% par "Jauno Saskaņu"; 3,6% par Zaļo un zemnieku savienību; 3,3% par Nacionālo apvienību/Latvijas Reģionu apvienību; 1,6% par Jauno konservatīvo partiju; 1,2% par "Alternative"; 1% par "KPV LV"; 0,8% par "Vienoti Latvijai".

Jau pārrēķināti dati, kur par aprēķina bāzi (100%) pieņemti tie pilsoņi, kuriem bija noteikta politiska izvēle, liecina, ka vadībā ar 17,7% ir "Saskaņa"; seko ar 17,3% "Attīstībai/Par/Progresīvie"; ar 11,7% Latvijas Krievu savienība; ar 10,1% "Jaunā Vienotība"; ar 9,6% "Gods kalpot Rīgai"; ar 8,3% "Jaunā Saskaņa"; ar 7,8% Zaļo un zemnieku savienība un ar 7,1% Nacionālā apvienība/Latvijas Reģionu apvienība. Pārējie saraksti sasniedz 3,5% un mazāk procentu.

"Latvijas Fakti" aptaujā respondentiem uzdots arī jautājums, ka, ja būtu iespēja balsot par Rīgas mēru, par kuru no kandidātiem viņi balsotu. Te ar 12% pirmajā vietā Oļegs Burovs (GKR); seko Mārtiņš Staķis (AP/P) ar 11%; Konstantīns Čekušins (S) ar 8%; Vilnis Ķirsis (JV) ar 5%; Linda Ozola (JKP) ar 5%; Viktors Valainis (ZZS) ar 5%, Ralfs Nemiro (KPV LV) ar 4% un Einārs Cilinskis (NA/LRA) ar 3%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!