Foto: LETA

"Saskaņa", "Gods kalpot Rīgai" un Latvijas Krievu savienība apzinās, ka jaunajā Rīgas domes sastāvā tām, visticamāk, būs jādarbojas opozīcijā.

Arī strādājot Rīgas domes opozīcijā, "Saskaņa" varēs izpildīt vēlētājiem dotos solījumus, šādu viedokli pauda politiskā spēka Rīgas domes vēlēšanu līderis un jaunievēlētais deputāts Konstantīns Čekušins.

Viņš atzina, ka politiskā spēka rezultāti sestdien aizvadītajās domes vēlēšanās "varētu būt labāki", un "Saskaņai" ir jāizanalizē gan tie, gan zemā vēlētāju aktivitāte. Viņš atturējās komentēt, vai vēlēšanu aktivitāti un iznākumu ietekmēja bijušā pilsētas mēra Nila Ušakova (S) lēmums turpināt darbu Eiropas Parlamentā un domes koalīcijas sašķelšanās, jo līdz šim domē nav strādājis.

"Tā ir kopējā visu politiķu vaina. Pēc Saeimas vēlēšanām tik daudzi solījumi nav izpildīti," vēlētāju pasivitāti komentēja politiķis, veltot pārmetumus arī masu medijiem, kas esot ziņojuši tikai par "Saskaņas" sliktajiem darbiem, nepieminot veiksmes.

Jauno topošo koalīciju Čekušins novērtēja kā stabilu, taču neizslēdza, ka arī tajā var būt "visādi strīdi". "Es biju gatavs strādāt gan opozīcijā, gan koalīcijā, un arī tagad esmu gatavs strādāt opozīcijā, aizstāvot "Saskaņas" vērtības," apgalvoja jaunievēlētais deputāts, solot domāt par sociālo atbalstu, ģimenēm, taisnīgumu un citiem partijas izvirzītajiem mērķiem.

Viņš ir pārliecināts, ka arī opozīcijā varēs īstenot vēlētājiem dotos solījumus, jo "Saskaņai" stipra komanda, kurā ir gan pieredzējuši politiķi, gan jauni, tostarp viņš pats, un tieši komanda ir svarīgākais darbā. "Nezinu, varbūt esmu pārāk ambiciozs," atzina Čekušins.

LKS saraksta līderis un domē iekļuvušais Miroslavs Mitrofanovs neslēpa sarūgtinājumu, ka LKS netiks aicināta uz sarunām un nevarēs veidot Rīgas domes koalīciju. Viņš gan pauda gandarījumu par vēlēšanu rezultātiem un to, ka LKS pēc desmit gadu pārtraukuma atkal būs pārstāvēta Rīgas domē.

"Taču mēs cerējām veidot valdošo koalīciju, kas, kā izskatās, pašlaik nebūs iespējams," komentēja Mitrofanovs, skaidrojot, ka LKS koalīciju bija gatava veidot ar valdībā esošajām partijām, jo Rīga ir ļoti atkarīga no valdības lēmumiem, taču neizslēdza variantu par koalīciju arī ar "Saskaņu" un "Gods kalpot Rīgai" (GKR).

Pēc Mitrofanova paustā, LKS ir gatava strādāt opozīcijā un ar koalīciju sadarbību veidos "atsevišķos jautājumos".

"Ir tikai loģiski, ka partijai tagad jāattīstās, lai atgrieztos Saeimā," nākotnes plānus ieskicēja politiķis, informējot, ka oktobrī gaidāms politiskā spēka ārkārtas kongress, kurā arī plānots spriest par iecerēm. Mitrofanovs klāstīja, ka viens no galvenajiem partijas uzdevumiem ir arī ļaut uzkrāt pieredzi un izaugt jauniešiem, kas pēdējos gados pievienojušies LKS, lai viņi varētu tikt ievēlēti, piemēram, Saeimā.

LKS plāno piedalīties arī nākamgad gaidāmajās pašvaldību vēlēšanās, kas iezīmēs administratīvi teritoriālās reformas noslēgumu, taču pašlaik vēl nav zināms, uz kuriem reģioniem politiskais spēks raudzīsies. Iespējams, tiks izvēlētas dažas stratēģiski nozīmīgākas pilsētas, taču arī par šo partija varētu lemt kongresā. Politiskais spēks esot arī atvērts piedāvājumiem no citām partijām par kopīgu startu pašvaldību vēlēšanās.

GKR Rīgas domes ārkārtas vēlēšanu saraksta līderis Oļegs Burovs uzskata, ka viņa pārstāvētā partija varētu būt politiskais spēks, kas nākotnē apvienos pragmatiski noskaņotos krieviski runājošos un latviešu vēlētājus.

Viņš uzsvēra, ka šajās vēlēšanās nenobalsoja liela daļa krieviski runājošo vēlētāju. Tas esot redzams pēc atsevišķu iecirkņu rezultātiem, kur iepriekšējās vēlēšanās 70%-80% balsu tika atdotas par "Saskaņas" un GKR apvienoto sarakstu, bet šoreiz par "Saskaņu" nobalsoja vien 30% vēlētāju.

Šie vēlētāji esot vīlušies "Saskaņā" skandālu dēļ, partijas līdera Nila Ušakova dēļ, kurš pameta Rīgu un devās uz Briseli. Taču pārējās partijas šos vēlētājus neuzrunāja, teica Burovs.

GKR saraksta līderis atzina, ka arī GKR nesagatavoja atsevišķu programmu krieviski runājošajiem, bet viņš to nenožēlojot. Pašvaldībā esot jārunā par saimnieciskiem jautājumiem, par namu apsaimniekošanu, par ceļu labošanu, jo tas skar visus pilsētas iedzīvotājus neatkarīgi no tautības.

Taču nākotnē, ja būs tāds pieprasījums, GKR varētu mēģināt apvienot vēlētājus. Burovs uzskata, ka "Saskaņa" pēc šīm vēlēšanām radikalizēsies, bet pragmatiski domājošajiem cittautiešiem tas nebūs pieņemams. To apliecinot jaunieši, kuri iesaistās GKR darbā. Šie jaunieši ir pavisam citādāki, viņi ir Eiropas cilvēki, kuri brīvi runā latviešu, krievu un angļu valodā un kurus mazāk interesē partiju ideoloģijas, bet gan cilvēku labklājība un izaugsmes iespējas.

Ja šāds pieprasījums būs, GKR varētu izstrādāt piedāvājumu un, iespējams, pat startēt Saeimas vēlēšanās. Tas gan esot galvenokārt partijas pilnsapulces, partijas priekšsēdētāja un valdes jautājums.

Burovs atzina, ka GKR nebūs viegls uzdevums turpmākajos gados strādāt opozīcijā. Partijai nav valsts finansējuma, jo tā nav startējusi Saeimas vēlēšanās. Taču partijas biedri ir gatavi konstruktīvam darbam un gatavi iesniegt savus priekšlikumus Rīgas pilsētas saimniecisko uzdevumu risināšanā.

Tas, vai nākamā koalīcija ņems vērā opozīciju, kā tas tika solīts pirms vēlēšanām, vai tie būs bijuši tukši vārdi, būs redzams, kad dome sāks darbu, piebilda Burovs.

Viņš norādīja, ka iespējamā Rīgas domes koalīcija, kas sāk iezīmēties pēc vēlēšanu rezultātu apkopošanas būs neviendabīga un pretrunu pilna, jo apvienos ideoloģiski dažādus spēkus. Koalīcijā strādās liberāļi un konservatīvie, kuru ideoloģijas ir pilnīgi pretējas. Tāpat lielu ietekmi ir ieguvusi partija "Progresīvie" kura varētu izveidot savu, atsevišķo frakciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!