Foto: DELFI

Veselības inspekcija (VI) veikusi pārbaudi Bruknas muižā un tās laikā secinājusi, ka muižā ir ievērotas higiēnas prasības, portālu "Delfi" informēja VI.

VI pārbaudi veica pēc iesnieguma par iespējamajiem higiēnas normu pārkāpumiem Bruknas "Kalna svētību kopienā" saņemšanas.

Pārbaudes laikā – 9. septembrī – pārkāpumi netika konstatēti un, izvērtējot situāciju kopumā, higiēnas prasību ievērošana atzīta kā atbilstoša.

VI priestera Andreja Mediņa pavadībā apskatīja Bruknas muižas telpas, kurās ikdienā mīt kopienā dzīvojošie cilvēki. Tāpat inspekcija iepazinās ar muižas teritoriju.

Kā klāstīja inspekcijā, normatīvajos aktos nav atrunātas speciālas prasības šāda tipa objektiem, tāpēc inspekcija vērtēja vispārējās higiēnas prasības ēkai.

VI pārstāvji secināja, ka muiža ir nodrošināta ar ūdensvadu un kanalizācijas sistēmu, tajā ir dabiskais un mākslīgais apgaismojums, dabiskā un piespiedu ventilācija un centralizēta apkures sistēma – apkures katls ēkas pagrabā.

Gan pirmajā, gan otrajā ēkas stāvā ir dušas un tualetes, kā arī kopienas locekļiem, divas reizes nedēļā, ir nodrošināta iespēja mazgāties pirtī. Veļas mašīnas tiek izmantotas personīgās veļas mazgāšanai, gultas veļa tiek mazgāta centralizēti – Bauskā.

Pārbaudes brīdī telpas bija tīras, teritorija sakopta, norādīja VI.

Kā ziņots, VBTAI un Tiesībsarga birojs pārbaudē Bruknas muižā konstatēja, ka bērni tikuši nodarbināti lauku darbos no desmit līdz 12 stundām dienā bez iespējas saņemt medicīnisko palīdzību un, pārkāpumu gadījumā tiekot sodīti ar pārtikas devu ierobežošanu, iepriekš informēja VBTAI pārstāvis Taivo Trams.

Nepilngadīgajiem nav iespēju saņemt medicīnisko palīdzību, ja tā ir nepieciešama. Saņemta informācija par gadījumiem, kad bērni, strādājot uz lauka, karstuma, ilgo darba stundu un ūdens trūkuma dēļ ir jutušies fiziski slikti vai pat zaudējuši samaņu. VBTAI vēstīja, ka saņemtas ziņas arī par vairākām fiziskas un emocionālas vardarbības epizodēm.

Pats Mediņš īpaši sasauktā preses konferencē atzina vien daļu VBTAI iepriekš konstatēto pārkāpumu viņa vadītajā kopienā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!