Foto: Saeimas administrācija

Šonedēļ Saeimas frakcijai "Saskaņa" izslēdzot no savām rindām deputātus Vjačeslavu Dombrovski un Ļubovu Švecovu, pie frakciām nepiederošo deputātu skaits pieaudzis jau līdz 12 deputātiem jeb 12% no visu Saeimas deputātu skaita. Nepilnu divu gadu laikā kopš 13. Saeimas sanākšanas 2018. gada novembrī tas ir ievērojams sasniegums, salīdzinot ar iepriekšējiem trim sasaukumiem.

Izmaiņas deputātu staigāšanā no frakcijas uz frakciju vai jaunu frakciju veidošanu var salīdzināt tikai, sākot no 10. Saeimas, kura sanāca 2010. gada novembrī. Līdz ar 10. Saeimas sanākšanu spēkā stājās 9. Saeimas laikā 2009. gada jūnijā pieņemtie grozījumi Saeimas kārtības rullī, kas tika pieņemti, lai uzlabotu Saeimas frakciju disciplīnu. Lai izslēgtu situāciju, ka viena nosaukuma deputātu kandidātu saraksta deputāti pēc ievēlēšanas veido vairākas frakcijas Saeimā, kārtības rullī tika iekļauta norma, ka viena nosaukuma deputātu kandidātu saraksta deputāti var izveidot tikai vienu frakciju.

Kopš tā laika Saeimas kārtības ruļļa 186. pants paredz, ka ne mazāk kā pieci viena nosaukuma deputātu kandidātu saraksta deputāti var izveidot frakciju, un viena nosaukuma deputātu kandidātu saraksta deputāti var izveidot tikai vienu frakciju un nevar iestāties citā frakcijā. Tas nozīmē, ka no frakcijas aizgājušie vai izslēgtie deputāti nevar nedz izveidot jaunu, nedz oficiāli pievienoties citai frakcijai.

Kopumā 13. Saeimas laikā no frakcijām paši aizgājuši vai izslēgti ir 12 deputāti – Aldis Blumbergs, Anda Čakša, Vjačeslavs Dombrovskis, Aldis Gobzems, Artuss Kaimiņš, Andris Kazinovskis, Linda Liepiņa, Inguna Rībena, Karina Sprūde, Jūlija Stepaņenko, Didzis Šmits un Ļubova Švecova.

Deputāte Anda Čakša ir iestājusies partijā "Vienotība" un piedalās "Jaunās Vienotības" frakcijas darbā, lai gan oficiāli nav tās sastāvā.

12. Saeimā, kas strādāja no 2014. gada novembra līdz 2018. gada novembrim, kopumā pie frakcijām nepiederoši bija 13 deputāti, no kuriem astoņi šādu statusu ieguva Saeimas sasaukuma darbības pēdējā gadā.

11. Saeima, kas darbu sāka pēc ārkārtas vēlēšanām 2011. gada oktobrī un strādāja līdz 2014. gada novembrim, vēsturē iegāja ar faktu, ka jau dienu pirms 11. Saeimas sanākšanas Zatlera reformu partiju pameta seši deputāti – Klāvs Olšteins, Elīna Siliņa, Gunārs Rusiņš, Jānis Upenieks, Viktors Valainis un Jānis Junkurs, izveidojot neatkarīgu deputātu grupu Olšteina vadībā. Kopumā 11. Saeimas laikā bija 15 pie frakcijām nepiederoši deputāti.

10. Saeimā, kas nostrādāja vien nepilnu gadu un tika atlaista prezidenta Valda Zatlera rosinātā tautas nobalsošanā, frakciju pamest paspēja tikai viens deputāts – Visvaldis Lācis, kurš izstājās no partijas "Visu Latvijai!" un pameta Nacionālās apvienības frakciju.

9. Saeimā, kas strādāja no 2006. gada novembra līdz 2010. gada novembrim, tika sasniegts sava veida rekords, 17 deputātiem jeb teju piektdaļai Saeimas deputātu atrodoties ārpus frakcijām. Šī sasaukuma laikā tika arī dibinātas jaunas un apvienotas frakcijas. Tas arī bija laiks, kad Saeimas deputātu vairākums vienojās par frakciju darbu regulējošām izmaiņām Saeimas kārtības rullī.

Arī visos citos sasaukumos kopš 5. Saeimas ievēlēšanas 1993. gadā, kas bija pirmā Saeima atjaunotajā Latvijas brīvvalstī, deputāti mainīja frakcijas, sadalīja vienas un dibināja vai apvienoja jau esošās frakcijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!