Foto: LETA
Pirmdien, 28. decembrī, vakcinācija pret Covid-19 tikusi sākta kopumā 10 vakcinācijas kabinetos visā Latvijā un kā pirmie to saņēmuši medicīnas darbinieki. Rīgas slimnīcās mediķi vakcinēšanās iespēju pārsvarā vērtē pozitīvi, steidzot arī sociālajos tīklos dalīties ar fotoattēliem no šīs procedūras, tad slimnīcās reģionos situācija nedaudz atšķiras, noskaidroja portāls "Delfi". Savukārt portāla "Delfi" aptaujātajās slimnīcās Latvijas reģionos situācija ar pieteikšanos vakcinācijai atšķiras.

Lielākajā daļā vakcinācijas kabinetu Latvijā vakcinēšana pret Covid-19 uzsākta 28. decembra pusdienlaikā, portāls "Delfi" noskaidroja, aptaujājot medicīnas iestādes, kurās pirmdien tiek uzsākta vakcinēšana pret Covid-19.

Pulksten 13 vakcinācija sākusies Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā un Vidzemes slimnīcā. Dienas pirmajā pusē Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā vakcīnu saņemt bija pieteikušies 137 darbinieki. Slimnīcā skaidroja, ka vidēji dienā plānots vakcinēt 35 cilvēkus.

Vidzemes slimnīcas pārstāve Benita Brila informēja, ka slimnīcai 55 vakcīnas atvestas pirmdien pirms pulksten 8. Šajā slimnīcā pirmā vakcīnu saņēmusi vecākā radiogrāfe Agnese Ivane, kura atzinusi, ka vakcinācija ir iespēja, kas mediķiem jāizmanto, lai nodrošinātu savu un kolēģu veselību un līdz ar to varētu palīdzēt arī pacientiem, vēsta aģentūra LETA. Pirmdien rīta agrumā procedūru kabinetam tika piegādātās pirmās vakcīnas, kuras paredzētas 55 darbiniekiem atbilstīgi darbinieku vakcinācijas plānam un tiks izlietotas trīs dienu laikā.

Kā portāls "Delfi" uzzināja Liepājas reģionālajā slimnīcā, tad ap pulksten 10.30 vakcīnas slimnīcai no Rīgas vēl nebija piegādātas, bet vakcinēšanu bija plānots uzsākt ap pusdienlaiku. Kā norādīja slimnīcas pārstāve Indra Grase, pirmajā "tūrē" plānots saņemt 250 potes.

Rēzeknes slimnīcā portāls "Delfi" uzzināja, ka tuvāko trīs dienu laikā plānots vakcinēt 30 cilvēkus – 13 slimnīcas darbiniekus un 17 Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) darbiniekus.

Arī Daugavpils reģionālās slimnīcas valdes priekšsēdētājs Grigorijs Semjonovs portālam "Delfi" atklāja, ka NMPD darbinieki paspējuši ātrāk pieteikties, tāpēc pirmie vakcīnu saņēmēji pārsvarā būs NMPD darbinieki. Viņš norādīja, ka dienas laikā plānots vakcinēt 15 darbiniekus un vakcinēšana jau ir sākusies pirmdienas pirmajā dienas pusē.

Kā skaidroja Semjonovs, darbinieku saraksti vēl tiek veidoti un tiks pabeigti līdz gada beigām. Kopumā Daugavpils reģionālajai slimnīcai ir piegādātas 175 vakcīnas, no kurām 100 ir paredzētas slimnīcas darbiniekiem, bet 75 – NMPD darbiniekiem.

Taujāts, vai iepriekš izskanējusī informācija, ka slimnīcā tikai 5% darbinieku ir gatavi saņemt vakcīnu, ir mainījusies, viņš konkrēti atbildēt nevarēja, jo aptaujas vēl notiek, tomēr viņš piebilda, ka "situācija pamazām uzlabojas". Tāpat viņš uzsvēra, ka šī iespēja ir obligāti jāizmanto, jo citādi pirmais visvairāk cieš medicīnas personāls, ja saslimst darbinieki un nav, kam strādāt.

Jau ziņots, ka pirmdien, 28. decembrī, visagrāk vakcinēšana tika sākta Paula Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīcā (PSKUS), kur pirmā vakcīna veikta jau pulksten 8.02 no rīta. Kā viens no pirmrindniekiem vakcīnu saņēmis arī ārsts rezidents Jānis Vētra, ar kuru intervija lasāma šeit.

Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā (RAKUS) vakcinēšana uzsākta ap pulksten 10. Kā norādīja slimnīcas pārstāve Ilga Namniece, vakcinēšanas process ir saplānots: tiks vakcinēti pieci cilvēki stundā un vakcinācijas kabinets strādās astoņas stundas dienā, līdz ar to dienā plānots vakcinēt 40 cilvēkus. Tāpat viņa norādīja, ka šī kārtība vēl var tikt precizēta, jo ir pieteicies vairāk cilvēku.

Kā iepriekš medijiem skaidroja slimnīcas pārstāvji – RAKUS ir saņēmusi vairāk nekā 4000 vakcīnas devas un iestādei ir atbilstošas saldētavas, kur tās uzglabāt. Slimnīcas vadītājs Imants Paeglītis pauda, ka, ņemot vērā slimnīcā veiktās aptaujas, vakcīnu saņemt ir pieteikušies 1500 darbinieki.

Jau vēstīts, ka Latvijā kā pirmie tiks vakcinēti mediķi, kuriem ikdienā ir tieša saskare ar Covid-19 pacientiem.

Pirmdien Latvijā sāk darboties 10 vakcinācijas kabineti, kuros "BioNTech" un "Pfizer" ražoto vakcīnu varēs saņemt ārstniecības personāls, kas strādā ar Covid-19 pacientiem un NMPD darbinieki.

Sākotnēji plānots vakcinēt 4875 ārstniecības personas, lai no pirmajā fāzē saņemtajām 9750 vakcīnām katram tiktu nodrošinātas divas vakcīnas devas. Nākamās vakcīnu piegādes plānotas pēc nedēļas – ap 4. janvāri vai 5. janvāri, kad Latvija saņems līdzīgu apjomu devu.

Pēc tam secīgi vakcinēties varēs pārējie veselības aprūpes darbinieki, sociālās aprūpes centru darbinieki un klienti, cilvēki ar hroniskām slimībām un cilvēki no 60 gadu vecuma, kā arī operatīvo dienestu darbinieki, izglītības iestāžu darbinieki, cilvēki ieslodzījuma vietās un visi pārējie Latvijas iedzīvotāji.

Plānots, ka visi pārējie Latvijas iedzīvotāji varēs vakcinēties, sākot ar 2021. gada otro ceturksni.

26. decembra rītā Latvijā tika nogādātas pirmās vakcīnas pret Covid-19. Latvijai tika piegādāta pirmā "BioNTech" un "Pfizer" ražoto vakcīnu daļa – Valsts asinsdonoru centrs (VADC) saņēma 9750 vakcīnas devas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!