Foto: LETA
Uzsākot vakcināciju pret Covid-19, pagājušās nedēļas laikā vakcinēti kopumā 2243 cilvēki valsts lielākajās slimnīcās, portāls "Delfi" uzzināja Veselības ministrijā (VM).

Šonedēļ vakcinācija tiek turpināta, nodrošinot ārstniecības personu vakcināciju gan universitātes un lielajās reģionālajās slimnīcās, gan uzsākot vakcinācijas procesu mazākās slimnīcās – Rīgas 2. slimnīcā un Bauskas slimnīcā.

Zāļu valsts aģentūras (ZVA) direktors Svens Henkuzens norādījis, ka vakcinācija Latvijā norit pēc izstrādātā plāna – sākotnēji vakcīnas saņem mediķi, kuri strādā ar Covid-19 pacientiem: "Nekādas nozīmīgas aizķeršanās nav bijušas, pagājusī nedēļa pierāda, ka esam sagatavojušies labi. Zināms, ka līdzīgi vakcinēšanās pirmajās dienās sekmējusies arī, piemēram, Igaunijai."

Šobrīd vakcīnas saņēmuši aptuveni 10% no slimnīcās strādājošajiem un tuvāko divu nedēļu laikā vakcīnas varēs saņemt pārējie slimnīcu mediķi, kuri strādā ar Covid-19 pacientiem.

Ņemot vērā, ka aizvien vairāk stacionārās ārstniecības iestādes iesaistās Covid-19 pacientu ārstēšanā, no 7. janvāra būs atvērti vēl divi vakcinācijas kabineti, savukārt no 11. janvāra vakcinācija notiks visās I līdz V līmeņa slimnīcās, kā arī specializētajās ārstniecības iestādēs, piemēram, psihoneiroloģiskajās slimnīcās. Vienlaikus jau šonedēļ esošajos vakcinācijas kabinetos tiks palielināta vakcinācijas jauda, ko var izdarīt pēc pagājušajā nedēļā gūtās pieredzes, uzsvēra VM.

Vēstīts, ka otrdien, 5. janvārī, VM kopā ar citām atbildīgajām iestādēm informēs arī Ministru kabinetu par līdz šim noritējušo vakcinācijas procesu un turpmākajām darbībām, lai vakcinētu visus Latvijas iedzīvotājus, kuri to vēlēsies.

Kā ziņots, Eiropas Zāļu aģentūra (EZA) 21. decembrī paziņoja, ka apstiprinājusi farmācijas uzņēmumu "Pfizer" un "BioNTech" izstrādātās Covid-19 vakcīnas izmantošanu Eiropas Savienībā (ES), paverot ceļu vakcinācijas uzsākšanai tuvākajās dienās. 26. decembrī Latvija saņēma pirmo kravu ar 9750 farmācijas uzņēmumu "Pfizer" un "BioNTech" izstrādātās vakcīnas pret Covid-19 devām.

28. decembrī Latvijā sākta vakcinācija pret Covid-19, kā pirmajiem to saņemot veselības aprūpes darbiniekiem, kuri strādā ar Covid-19 pacientiem slimnīcās, kā arī Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta darbiniekiem.

Covid-19 vakcīnas tiks apmaksātas no valsts budžeta. Veselības ministrijas stratēģija paredz, ka Latvijā vakcinācija notiks pakāpeniski. Vispirms vakcinēs medicīnas darbiniekus, savukārt pēc tam sociālās aprūpes centru klientus un darbiniekus, tiem sekos citi cilvēki, kuri ir riska grupās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!