Foto: Saeimas administrācija

Saeimas Prezidijs un Frakciju padome šonedēļ lēmuši, ka kandidatūras Satversmes tiesas tiesneša amatam izvirzāmas līdz 11. februārim, portālu "Delfi" informēja Saeimas Preses dienestā.

Decembrī Saeima nevienu no iepriekš izvirzītajiem kandidātiem Satversmes tiesas tiesneša amatā neievēlēja, līdz ar to ir jārīko jaunas vēlēšanas.

Jauns Satversmes tiesas tiesnesis ir jāapstiprina, jo bijusī Satversmes tiesas priekšsēdētāja Ineta Ziemele ir iecelta Eiropas Savienības Tiesas tiesneša amatā. Ziemele Satversmes tiesas tiesneša amatā bija apstiprināta pēc Saeimas deputātu priekšlikuma.

Satversmes tiesā ir septiņi tiesneši, un saskaņā ar Satversmes tiesas likumu tiesnešus amatā apstiprina Saeima. Trīs Satversmes tiesas tiesnešus apstiprina pēc ne mazāk kā desmit Saeimas deputātu priekšlikuma, divus — pēc Ministru kabineta priekšlikuma un vēl divus — pēc Augstākās tiesas plēnuma priekšlikuma.

Satversmes tiesas tiesneša pilnvaru termiņš ir desmit gadi.

Jau ziņots, ka pērnā gada 21. decembrī Saeima Satversmes tiesas tiesneša vēlēšanās neievēlēja nevienu no pieteiktajiem kandidātiem.

Pārējiem pretendentiem "izkrītot" iepriekšējās balsošanas kārtās, septītajā, pēdējā balsošanas kārtā bija palikusi tikai "Attīstībai/Par" (AP) virzītā kandidāte Inese Nikuļceva, kura pēdējā balsojumā saņēma 47 balsis un pret viņu arī balsoja 47 deputāti. Lai tiesnesis būtu ievēlēts, kandidātam ir jāsaņem vismaz 51 balss.

Par Nikuļcevu balsoja AP, "Saskaņas", Zaļo un zemnieku savienības, kā arī atsevišķi pie frakcijām nepiederošie un pāris "KPV LV" deputāti, liecina Saeimas mājaslapā publicētā informācija. Savukārt pret kandidāti balsoja Jaunās konservatīvās partijas, Nacionālās apvienības, "Jaunās Vienotības", kā arī lielākā daļa "KPV LV" un atsevišķi pie frakcijām nepiederošie parlamentārieši.

Vēlēšanām bija izvirzīti arī četri citi kandidāti, kuri vēlēšanu iepriekšējās kārtās saņēma mazāku deputātu atbalstu, tāpēc līdz balsojuma pēdējai kārtai netika. Kandidāti bija "Jaunās Vienotības" virzītā Inese Lībiņa-Egnere (JV), Nacionālās apvienības Ringolds Balodis, "KPV LV" pieteiktā Inese Druviete un Zaļo un zemnieku savienības virzītais Gunārs Kūtris (ZZS).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!