Foto: F64
Pagājušajā nedēļā Latvijā pieaudzis ar Covid-19 saslimušo skaits, kuri piedalījušies privātos pasākumos. Proti, tie ir vismaz 275 cilvēki, kuri inficējās šādā veidā, kas ir par 100 cilvēkiem vairāk nekā novērots pirms tam, otrdien žurnālistiem atklāja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs.

"Tas droši vien arī būtu izskaidrojams ar svētku laiku un to, ka cilvēki viesojās viens pie otra," skaidroja Perevoščikovs.

Analizējot datus par pagājušo nedēļu konstatēts, ka ir reģistrēts lielākais ar Covid-19 saslimušo skaits Latvijā nedēļas laikā kopš epidēmijas sākumā – 7071 gadījums, kas ir vairāk nekā vidēji 1000 gadījumi katru dienu, norādīja epidemiologs.

Salīdzinot ar iepriekšējo nedēļu, gadījumu skaits ir pieaudzis gandrīz par 15%.

Dati pagājušajā nedēļā atspoguļoja epidemioloģisko situāciju valstī, kas bija novērota no 24. līdz 30. decembrim, kas ir Ziemassvētku laiks un dienas pirms Jaunā gada. "Jāpatur prātā, ka dati, ko redzam šodien, atspoguļo mazliet ar atpakaļejošu datumu situāciju," norādīja epidemiologs.

Tāpat ir pieaudzis arī izmeklējumu skaits, kas ietekmē arī gadījumu skaita pieaugumu, kas ir novērots visās vecuma grupās, izņemot bērnus. Sevišķi gadījumu skaits pieaudzis sociāli aktīvajā vecuma grupā – gan pusaudžiem no 15 līdz 19 gadiem, gan cilvēkiem līdz 49 gadiem. Bērniem saslimstība palika iepriekšējo nedēļu līmenī, datus skaidroja Perevoščikovs.

Viņš norādīja, ka pagājušajā nedēļā cilvēku skaits, kuri ārstējas ārstniecības iestādēs, turpināja samazināties. Pirms dažām nedēļām tie bija 16% no visiem nedēļā reģistrētajiem saslimšanas gadījumiem, bet aizvadītajā nedēļā tie bija tikai 5%. Tāpat ar infekciju joprojām ir skarti arī sociālās aprūpes centri, bet mazākā apjomā, nekā pirms kāda laika – vērojams samazinājums no 13% līdz 8%.

Viņš atzīmēja, ka katru dienu vidēji hospitalizēti 134 cilvēki ar Covid-19 saslimšanu, kas ir liels skaits. Salīdzinot ar nedēļu pirms tam, novērots pieaugums par 11%.

Pēdējā diennaktī veikti 12 516 Covid-19 testi, reģistrēti 878 jauni saslimšanas gadījumi, kā arī saņemt ainformācija par 18 mirušajiem, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) apkopotā informācija.

Kā ziņots, Eiropas Zāļu aģentūra (EZA) 21. decembrī paziņoja, ka apstiprinājusi farmācijas uzņēmumu "Pfizer" un "BioNTech" izstrādātās Covid-19 vakcīnas izmantošanu Eiropas Savienībā (ES). 26. decembrī Latvija saņēma pirmo kravu ar 9750 farmācijas uzņēmumu "Pfizer" un "BioNTech" izstrādātās vakcīnas pret Covid-19 devām.

28. decembrī Latvijā sākta vakcinācija pret Covid-19, kā pirmajiem to saņemot veselības aprūpes darbiniekiem, kuri strādā ar Covid-19 pacientiem slimnīcās, kā arī Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta darbiniekiem.

Trešdien, 6. janvārī, EZA apstiprināja arī "Moderna" vakcīnu. ASV kompānijas "Moderna" izstrādātā vakcīna izmēģinājumos parādīja 94,1% iedarbīgumu.

Covid-19 vakcīnas tiks apmaksātas no valsts budžeta. Veselības ministrijas stratēģija paredz, ka Latvijā vakcinācija notiks pakāpeniski. Vispirms vakcinēs medicīnas darbiniekus, savukārt pēc tam sociālās aprūpes centru klientus un darbiniekus, tiem sekos citi cilvēki, kuri ir riska grupās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!