Foto: LETA

Valsts policijas (VP) prioritārie virzieni 2021. gadam ir iekšējās disciplīnas uzlabošana, izmeklēšana kvalitātes celšana, noziedzības apkarošana, komunikācijas uzlabošana un personāla piesaiste dienestam policijā, Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēdē pavēstīja VP priekšnieks Armands Ruks.

Ruks pastāstīja, ka šī gada prioritārie virzieni VP ir noziedzības apkarošana, cīņa ar noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju, ceļu satiksmes drošību, kā arī iesaistīšanās pasākumos Covid-19 izplatības ierobežošanai.

Viena no prioritātēm ir personāla piesaiste dienestam policijā. Līdz šim viena no lielākajām problēmām, ir jauniešu fiziskā sagatavotība, kas nespēj sasniegt policijas normatīvus, atzina Ruks.

Ruks arī pieminēja, ka šī brīža normatīvi nav augsti, un viņš pats tos varētu izpildīt.

VP prioritāte šim gadam ir arī policijas iekšējā un ārējā komunikācija. Jebkuram policijas nodarbinātajam ir iespēja komunicēt ar VP priekšnieku, komisijas sēdē sacīja Ruks.

"Mēs strādājam sabiedrībai, lai palīdzētu, nevis, lai sodītu. Gribam, lai cilvēki, atnākot uz iecirkni, jūtas, kā atnākuši pie labiem cilvēkiem," runājot par ārējo komunikāciju atzina policijas priekšnieks.

Tāpat Ruks atzīmēja problēmu ar korupciju dienestā un kā prioritāti minēja iekšējās disciplīnas uzlabošanu.

"Tas šobrīd ir kā darvas piliens medus mucā pārējiem policijas darbiniekiem, kas darbu veic godīgi," komentējot korupciju dienestā, atzina VP priekšnieks.

Prioritāro virzienu sarakstā 2021. gadam ir arī ceļu satiksmes drošība.

Pērn VP ekipāžas sastādījušas teju 179 000 protokolu, kas ir par 29 591 protokoliem mazāk nekā gadu iepriekš.

Visbiežāk fiksētie pārkāpumi ir par ātruma pārsniegšanu, drošības jostu nelietošanu. 4130 protokoli sastādīti par tālruņa lietošanu pie stūres, savukārt 2790 – par transporta vadīšanu alkohola reibumā, liecina VP apkopotā statistika.

Pārvietojamie fotoradari 2020. gadā fiksējuši par 3255 pārkāpumiem vairāk nekā gadu iepriekš, taču stacionāro radaru fiksētie pārkāpumi ir samazinājušies par 22 666 gadījumiem. Šī statistika saistāma ar to, ka cilvēki iegaumē stacionāro radaru atrašanos, taču tas neliecina par braukšanas kultūras uzlabošanos, atzina VP priekšnieks Ruks.

Pērn kopumā VP apstrādāti aptuveni 750 000 zvanu, uzsākti 34 183 kriminālprocesi.

2020. gadā reģistrēti 327 tūkstoši notikumu un uzsākti 124 tūkstoši administratīvā pārkāpuma procesi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!