Foto: Pixabay

Ceturtdien, 18. februārī, Saeima amatā apstiprinājusi deviņus tiesnešus, kas martā sāks darbu jaunizveidotajā Ekonomisko lietu tiesā.

Par tiesnešiem no 8. marta iecelti: Katarīna Sniedze, Kaspars Vecozols, Miķelis Zumbergs, Oksana Pulle-Čižova, Vija Kalniņa, Dagnija Muceniece, Ļubova Kovaļa, Aivars Latkovskis un Ieva Jankovska.

Par katra tiesneša iecelšanu amatā tika balsots atsevišķi, un par visiem tiesnešiem balsojumi bija gandrīz vienbalsīgi atbalstoši. Pie frakcijām nepiederošā deputāte Ļubova Švecova gan paziņoja, ka balsošanā nepiedalīsies. Citi deputāti debatēs neiesaistījās.

Pagājušā nedēļā deviņus no desmit konkursā atlasītajiem kandidātiem uzklausīja Saeimas Juridiskā komisija, kura arī sagatavoja un virzīja izskatīšanai Saeimas sēdē lēmuma projektus par tiesnešu apstiprināšanu amatā.

Apstiprināšanai Saeimas sēdē tika virzīti deviņi kandidāti, jo viens kandidāts personisku iemeslu dēļ lūdza atlikt savu virzīšanu.

Desmit kandidāti tika atlasīti no vairāk nekā 90 pretendentiem, kuri bija pieteikušies konkursam, kas norisinājās vairākās kārtās, bet uz tiesas priekšsēdētāja amatu tiks sludināts konkurss, kurā varēs pieteikties kāds no desmit tiesnešiem vai jebkurš cits prasībām atbilstošs speciālists.

Ekonomisko lietu tiesas tiesnešu amata kandidātu konkurss noslēdzās februāra sākumā, un tiesai darbs jāsāk 31. martā. Sākotnēji bija paredzēts, ka Ekonomisko lietu tiesa sāks darbu jau no šī gada 1. janvāra, taču pagājušā gada nogalē šis laiks tika pārcelts uz martu Covid-19 dēļ valstī izsludinātās ārkārtējās situācijas dēļ.

Specializētā Ekonomisko lietu tiesas darbības teritorija aptvers visu Latviju. Tās kompetencē būs specifiski komercstrīdi un krimināllietas par sevišķi smagiem un smagiem noziegumiem, kas rada būtisku kaitējumu uzņēmējdarbības videi un tautsaimniecības attīstībai.

Ekonomisko lietu tiesa atradīsies Rīgā, Pārdaugavas tiesas ēkā, Mazajā Nometņu ielā 39.

Atalgojums visiem rajona līmeņa tiesas tiesnešiem, tajā skaitā Ekonomisko lietu tiesas tiesnešiem, ir vienāds un šogad tie ir 2984 eiro pirms nodokļu nomaksas.

Tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP), kurš bija viens no aktīvākajiem speciālās tiesas veidošanas virzītājiem, iepriekš komentējis, ka jauno tiesnešu atlase pirmo reizi ir notikusi pēc konceptuāli jaunas Tieslietu padomes noteiktas atlases kārtības. Tieslietu padomes izveidotajā tiesnešu amata kandidātu atlases komisijā bija trīs senatori, trīs apgabaltiesu tiesneši un trīs rajona (pilsētas) tiesu tiesneši.

Mūsdienās komercstrīdu risināšana un ekonomisko noziegumu lietas tiesās nereti ieilgst, ārvalstu finanšu organizācijas pat ir noteikušas sankcijas konkrētām personām un organizācijām. Tāpēc Ekonomisko lietu tiesas izveide ir izlēmīga un pamatota rīcība, uzsvēris Bordāns.

Jaunveidojamās specializētās tiesas uzdevums ir nodrošināt saprātīgos termiņos arī sarežģītāku lietu izskatīšanu un piespriest atbilstošus sodus, kas līdz šim pietrūka. Vienlaikus tas būs spēcīgs preventīvs signāls, kas iespējamiem likumpārkāpējiem liks padomāt divreiz, pirms izšķirties par nozieguma izdarīšanu.

Ekonomisko lietu tiesas kompetencē būs koruptīvie noziegumi gan privātajā, gan publiskajā sektorā, kā arī ar noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu saistītie noziedzīgie nodarījumi.

Ekonomisko lietu tiesas kompetenci sarežģītu komercstrīdu risināšanā Saeima noteica pērn 1. oktobrī, pieņemto attiecīgus grozījumus Civilprocesa likumā. 19. novembrī Saeima galīgajā lasījumā pieņēma Kriminālprocesa likuma grozījumus, kas nosaka specializētās Ekonomisko lietu tiesai piekritīgās krimināllietu kategorijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!