Foto: Shutterstock

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas deputāti trešdien, 24. februārī, skatot iedzīvotāju kolektīvo iesniegumu "Ļausim bērniem skolā brīvi elpot", lēma uzdot valdībai izvērtēt, vai nebūtu jāatceļ prasība skolēniem izglītības iestādē valkāt sejas aizsargmaskas.

Valdības lēmums par sejas masku nepieciešamību laikā, kad skolēns apgūst mācības klātienē, stājās spēkā šī gada janvārī.

Iniciatīva vietnē "manabalss.lv" diezgan ātri savāca nepieciešamo parakstu daudzumu, lai to izskatītu Saeimā. Komisijā šī iniciatīva vienreiz jau tika skatīta, liekot valdībai pārskatīt noteikto normu, bet Ministru kabinets to nemainīja.

Tagad iniciatīvai ir jau 28 tūkstoši parakstu.

Vēlreiz izvērtējot iesniegto iniciatīvu, Saeimas komisija nolēma lūgt valdību vēlreiz izvērtēt šo prasību. Lēmums par to vēl jāpieņem nākamajā Saeimas ārkārtas sēdē.

Iniciatīvas iesniedzēja Olga Petkeviča trešdien sēdē norādīja, ka valdība savā lēmumā atsaucas uz citu valstu pieredzi, taču brīdī, kad šāds regulējums tika pieņemts Latvijā, pieminētajās valstīs nav bijis spēkā regulējums par to, ka sākumskolēniem būtu jāvalkā maskas.

Arī tad, kad vecāki bērniem likuši uzvilkt sejas masku, bērni sākuši elpot caur muti jau pēc piecām minūtēm, kas traucējot elpošanas sistēmu un palīdz vīrusam vairāk izplatīties, norādīja Petkeviča.

Tāpat vecāki, pētot skolu iepirkto masku ražotāju un standartu atklājuši, ka maskas drīkst mazgāt tikai desmit reizes, lai gan iepriekš norādīts, ka iepirktās maskas var mazgāt vismaz 30 reižu.

"Nonācām pie secinājuma, ka ja mēs vēlamies aizsardzību, ir jāvalkā respiratori," pauda Petkeviča, norādot, ka vecāki, kas paši šuj maskas, to dara ar vienas kārtas audumu, kas esot aksesuārs, nevis maska.

Jau ziņots, ka Ministru kabinets 1. decembrī nolēma pagarināt valstī izsludināto ārkārtējo situāciju, nosakot arī virkni jaunu un stingrāku ierobežojumu, kas stājās spēkā dažādos termiņos. No 3. decembra bērnudārzos strādājošajiem visu laiku jānēsā maskas. No 4. janvāra skolās maskas jānēsā gan stundu laikā, gan ārpus mācību procesa gan skolēniem, gan skolotājiem.

Epidemioloģiskajai situācijai pasliktinoties, valdība ir vairākas reizes mainījusi ierobežojošos pasākumus izglītības nozarē. Patlaban maskas skolēniem ir jāvelk, bet izglītības process klātienē notiek tikai individuālo konsultāciju veidā, vai 1.-4. klašu skolēniem pēc reģionālā modeļa principa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!