Foto: LETA

Trīs mēnešus ilgušā pārbaudē, kurā tika analizēts dzīvnieku patversmes "Ulubele" veikums saistībā ar klaiņojošu, bezsaimnieku vai bezpalīdzīgā stāvoklī nonākušu suņu izķeršanu, izmitināšanu un aprūpi, secināts, ka "Ulubele" gadiem ir pieļāvusi virkni normatīvo aktu un labturības prasību pārkāpumu, liecina izskatīšanai Rīgas domes Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komitejas sēdē iesniegtais ziņojums.

Pārbaudi veica Rīgas domes Birokrātijas apkarošanas centra pārstāvji, taču to rosināja biedrība "Juglas dzīvnieku aizsardzības grupa".

Biedrība iesniegumā Rīgas vicemērei Lindai Ozolai (JKP) bija norādījusi, ka laika posmā no 2017. gada līdz 2020. gadam biedrības patversmei nav piegādāts neviens notvertais dzīvnieks, lai gan noslēgtais līgums ar Mājokļu un vides departamentu to paredz – visi dzīvnieki tikuši patversmei "Ulubele", kas ir otra patversme, ar ko departaments ir noslēdzis līgumu par klaiņojošu suņu izmitināšanu.

Biedrībai arī bija zināms, ka "Ulubele" regulāri saskārusies ar grūtībām patversmē izvietot dzīvniekus, tāpēc tie tika piegādāti virknei dažādu biedrību un privātpersonu, kurām nebija tiesību to darīt.

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) "Ulubelē" konstatējis virkni pārkāpumu. Suņu turēšana patversmē neatbilst noteiktajām labturības prasībām, jo tie sprostos tiek turēti pārāk lielā skaitā.

Patversmei būtu jāsniedz atteikums uzņemt noķertos suņus, taču patversme to nedarīja un arī atteicās suņus pārvest uz "Juglas dzīvnieku aizsardzības grupas" patversmi.

Tāpat tika secināts, ka "Ulubele", iespējams, palielinājusi to dzīvnieku skaitu, par kuru uzturēšanu maksā Rīgas pašvaldība, jo patversme nav veikusi suņu reģistrāciju, kas ļauj atskaitēs pašvaldībai iekļaut tos neierobežotu skaitu reižu – norādot kā vairākas reizes izķertus dzīvniekus, lai gan faktiski tie ir vieni un tie paši suņi, kas turpina atrasties patversmes teritorijā.

Birokrātijas apkarošanas centrs secina, ka pārkāpumi, iespējams, liecina par nepamatotu pašvaldības finanšu līdzekļu izmaksu par nekvalitatīvi izpildītu līgumdarbu vai darba neizpildi. Departaments nav rīkojies, lai pastiprinātu kontroli, lai gan tā rīcībā ir bijusi informācija un pat tiesas spriedumi par pakalpojuma sniedzēja pārkāpumiem. Lai gan departamentam pastāvēja iespēja vairākas reizes lauzt līgumu ar patversmi, jo netika ievēroti līguma nosacījumi, tas darīts netika.

Tā kā departamenta atskaites nav tik detalizētas, lai identificētu notvertos dzīvniekus, pārbaudē arī nav gūts apliecinājums tam, ka visi pašvaldības maksājumi patversmei ir bijuši pamatoti.

Konstatēti trūkumi arī sistēmā "ridzivnieki.lv", kur jāreģistrē noķertie un patversmē izmitinātie dzīvnieki – ne visi patversmē esošie dzīvnieki tur tikuši reģistrēti.

Tāpat pārbaude uzrādījusi, ka "Ulubele" izvairījusies no nodokļu nomaksas, neiekasējot maksu suņa īpašniekam par visiem izdevumiem, kas radušies suņa klaiņošanas gadījumā, bet to pieprasot ziedojuma formā, ko ar nodokļiem aplikt nevar.

Priekšlikumos Birokrātijas apkarošanas centra pārstāvji iesaka novērst nepilnības esošajā dzīvnieku reģistrācijas kārtībā, tostarp uzlabojot dzīvnieku sistēmas funkcionalitāti, noslēgt sadarbības līgumu ar PVD, lai nodrošinātu pašvaldības noslēgto līgumu izpildes uzraudzību.

Tāpat birojs aicina lemt par atbildīgo departamenta amatpersonu iespējamo disciplināratbildību un pilnveidot nākamo iepirkuma "Par Rīgas pilsētā izķerto un cietušo suņu izmitināšanu un aprūpes sniegšanu dzīvnieku patversmēs" nolikumu.

Dzīvnieku patversmes vadītāja Ilze Džonsone aģentūrai LETA pauda izbrīnu, ka šāda pārbaude ir veikta un ka ir konstatētas kādas problēmas. Patversme neesot informēta ne par pārbaudi, ne tajā secināto. Līdz ar to viņa nevarot komentēt pārbaudē atklāto.

Džonsone piebilda, ka labprāt piedalītos Rīgas domes komitejas sēdē, lai sniegtu paskaidrojumus, ja tādi deputātiem būtu nepieciešami.

Plānots, ka par šo jautājumu Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komitejas deputāti spriedīs trešdien, 17. martā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!