Foto: LETA
Latvijas Romas katoļu baznīcas Rīgas arhibīskaps-metropolīts Zbigņevs Stankevičs, kurš šā gada februārī svinēja 66 gadu jubileju, trešdien saņēmis vakcīnu pret Covid-19, liecina garīdznieka ieraksts mikroblogošanas vietnē "Twitter".

Stankevičs atzīmējis, ka pirmo poti saņēmis, "rūpējoties par savu un līdzcilvēku veselību, kā arī sekojot Vatikāna ieteikumiem".


Savukārt katoļu baznīcas kardināls Jānis Pujats, kurš pērnā gada novembrī pārkāpa 91 gada slieksni, izteicies, ka pats personīgi vakcinēties pret Covid-19 neiešot.

Sociālajos medijos aprīļa sākumā izplatītā video Pujats saka, ka principā ir pret "visām vakcinācijām", jo "neviens nezina, ko var tev ievakcinēt zem ādas", turklāt "nevar zināt, ko šīs vakcinācijas var cilvēka ķermenī, teiksim, izdarīt. Varbūt ietaisīs tādu vakcināciju, ka izmainīs DNS cilvēkā. Un tad tas vairs nebūs īsts cilvēks". Viņš izteicies, ka "nekādā ziņā pats personīgi neiešu un neļaušu sevi vakcinēt".


Video pausto mītu jau pērnā gada nogalē atspēkoja Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centrs "Re:Baltica", norādot, ka vakcīnai nav spēju iejaukties cilvēka gēnos, jo injicētais RNS nevar nonākt šūnas kodolā.

"Delfi" jau rakstīja, ka šobrīd Latvijā kā prioritārās grupas, kam tiesības saņemt vakcīnu pret Covid-19, noteikti seniori, kā arī cilvēki ar hroniskām saslimšanām, pedagogi, kas strādā klātienē u.c..

Iepriekš "Re:Baltica" un "lsm.lv" atspēkoja vēl vienu sociālajos medijos ik pa laikam izskanējušo mītu, proti, ka vakcīnu sastāvā esot izmantotas abortētu embriju šūnas. "Re:Baltica" izpētīja, ka apgalvojumi par embriju šūnu izmantošanu Covid-19 vakcīnās ir maldinoši.

Ētisku apsvērumu dēļ par potēšanos raisījās diskusiju arī katoļu baznīcas pārstāvju vidū, lai gan Romas Katoļu baznīcas pāvests Francisks iepriekš aicināja vakcinēties, kā arī skubināja gādāt, lai vakcīnas pret Covid-19 saņemtu arī nabadzīgākās valstis.

Februārī Latvijas Zāļu valsts aģentūra (ZVA) sniedza uz zinātniskiem pierādījumiem balstītu informāciju, lai kliedētu izplatītākos 12 mītus par reģistrēto vakcīnu pret Covid-19 drošumu, sastāvu un iedarbīgumu.

ZVA norādīja, ka līdz šim Latvijā reģistrētas trīs vakcīnas pret Covid-19, bet vairāk kā 200 vakcīnas vēl ir izstrādes stadijā. Latvijā atkarībā no vakcīnu piegādēm un pieejamības var saņemt trīs dažādu ražotāju potes pret Covid-19 – "Moderna", "Pfizer" un "AstraZeneca".

Vairāk par ZVA mītu atspēkojumu iespējams lasīt šajā rakstā.

Jau ziņots, ka pēdējā diennaktī veikti 18 932 Covid-19 testi, reģistrēti 733 jauni saslimšanas gadījumi, un reģistrēti 17 nāves gadījumi, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) apkopotā informācija. Mirušie bijuši šādās vecuma grupās: viens cilvēks 50-59 gadu vecumā, viens 60-69 gadu vecumā, astoņi 70-79 gadu vecumā, septiņi 80-89 gadu vecumā.

Latvija šā gada otrajā ceturksnī varētu saņemt 406 283 "Pfizer/BioNTech" vakcīnu devas, to paredz ceturtdien, 1. aprīlī, Eiropas Savienības (ES) Padomes dalībvalstu pastāvīgo pārstāvju komitejas (COREPER) līmenī panāktā vienošanās.

Covid-19 vakcīnas tiks apmaksātas no valsts budžeta. Veselības ministrijas stratēģija paredz, ka Latvijā vakcinācija notiks pakāpeniski.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!