Foto: Rīgas dome

11 gadu laikā no 2010. gada SIA “Rīgas meži” vides izglītības projekta “Zaļā klase” infrastruktūrā un darbinieku atalgojumā ieguldīti vismaz 1 143 436 eiro, otrdien Rīgas domes Mājokļu un vides komitejas deputātiem pauda uzņēmuma pārstāve Anita Skudra.

Jau vēstīts, ka projekts "Zaļā klase" sabiedrības uzmanību ieguva, kad atklājās, ka vienā no projekta ēkām - "Faunas klasē" - ieguldīti vairāk līdzekļu nekā pārējās. Mājokļu un vides komitejas priekšsēdētājs Edmunds Cepurītis (PP) toreiz pauda, ka šai ēkai neoficiāli esot dots apzīmējums "mednieku namiņš". To, kādā nolūkā – privātu vai kādu citu pasākumu rīkošanai – šī ēka tikusi izmantota, nu pārbaudīs auditā.

Audits par uzņēmuma pārvaldības principiem vēl nav noslēdzies, taču komitejas sēdē otrdien, 20. aprīlī "Rīgas meži" pārstāve Anita Skudra ziņoja par projekta tēriņu lietderību. Sagaidot audita rezultātus, kas sniegs plašāku ieskatu uzņēmuma pārvaldībā, "Rīgas mežu" vadība izskatīs vēršanos tiesībsargājošajās institūcijās.


Kā liecina deputātiem iesniegtais ziņojums, darbs pie "Zaļās klases" projekta sācies jau 2010. gadā, kad tika veikti sagatavošanās un projektēšanas darbi. No 2014. līdz 2018. gadam nekādi būvniecības vai atjaunošanas darbi nenotika, taču 2017. gadā uzsākts darbs pie turpmāko būvniecības darbu sagatavošanas.

Kā ziņojumā norāda paša uzņēmuma pārstāvji, "Zaļā klase" ir vērtējums tikai kā pakalpojums vai sociāls projekts, nevis kā pamatdarbība. Tas nav pamatots ar izglītības vai attīstības projektu, koncepcija nav saskaņota ar kapitāldaļu turētāju, taču tas nav atturējis veikt būtiskas investīcijas projekta attīstībā.

2018. gadā uzsākta ēkas būvniecība, kurā ieguldīti 133 980 eiro, taču grāmatvedības dokumentos tie iegrāmatoti kā nepabeigta būvniecība, pausts ziņojumā. 2019. gadā iestādes budžetā tika iekļautas aptuvenās "Zaļās klases" 1. kārtas būves izmaksas – 530 270 eiro apmērā un turpinājās ēkas izbūve, ieguldot tajā vēl 229 948 eiro.

Ziņojumā arī minēts, ka praktiski "Zaļās klases" biroja ēka bija pabeigta 2019. gada beigās, bet akts par tās ekspluatāciju parakstīts 2020. gada 23. janvārī. Kopējās patiesās izmaksas sastādījušas 627 367 eiro.

2020. gadā tika uzsākta projekta saimniecības ēkas izbūve, tam tērējot 159 764 eiro. Līdz 2020. gada beigām saimniecības ēkā ieguldīti 313 669,19 eiro, taču uzņēmuma 2021. gada budžetā tai paredzētas vēl papildu izmaksas vismaz 202 400 eiro vērtībā, liecina ziņojums. Līdz ar bijušo valdes locekļu atstādināšanu no amata, ir arī apturēti jebkādi būvniecības darbi, lai varētu izvērtēt situāciju.

Ēka nav liela izmēra – jautājums ir par to, cik racionāli un efektīvi izmantoti līdzekļi, komitejā pauda Skudra. "Apskatot visu pieejamo informāciju, pārkāpumi ir redzami gan dokumentācijā, gan līdzekļu uzskaitē, kā arī mērķos, kam tie ir paredzēti," norādīja Skudra,

Savukārt, mēģinot gūt atbildes uz to, kāpēc izglītojošais projekts ir bijis zemā līmenī, tika skaidrots, ka projekta vadītājas galvenais uzdevums esot bijis sakopt telpas pēc pasākumiem, taču Skudras rīcībā nav faktu, ka ēkas būtu izmantotas privātiem pasākumiem.

Minot konkrētus pārkāpumus, viņa norādīja, ka "Zaļā klase" projekts, tā koncepcija un investīcijas nav saskaņotas ar kapitāldaļu turētāju. Tāpat būvdarbus papildus ārpakalpojumam ir veikuši paša uzņēmuma darbinieki, tādējādi sarežģījot algas izmaksu pamatotību.

Tāpat ziņojumā minēts, ka tēriņi liek uzdot jautājumus vai projekts jebkad ir bijis paredzēts skolēnu izglītošanai, jo, piemēram, 2020. gada februārī un martā projekta biroja ēkas noformējumam tika iegādāti porcelāna trauki no Vācijas par kopējo summu 2016,47 eiro. Trauki bija ar stilizētu briežu attēlu. Tāpat iepirkti ir nerūsējošā tērauda galdi un citas izglītošanai neatbilstošas lietas.

Skudra arī pauda, ka saimniecības ēka nav paredzēta kā publiska būve, jo tajā nav ieprojektētas invalīdiem paredzētas tualetes, savukārt ēkas viena puse varētu būt plānota kā dzīvnieku dīrītava, jo tā ir izflīzēta no grīdas līdz griestiem, iebūvēta īpaša ventilācijas sistēma, augstspiediena ūdens padeves mehānisms, kā arī ieprojektēta saldētava un noliktava.

Spriežot, ko nākotnē iesākt ar šo projektu, Skudra pauda, ka "Zaļā klase" ir jāattīsta, uzstādot vides un cilvēku izglītošanas mērķus, jo līdz šim to varēja raksturot kā "Rīgas mežu" popularizēšanas projektu, kuru gadā apmeklē ap 1500 skolēnu. Tāpat jādomā par ēkas turpmāku funkciju, kā arī briežu dārza nākotni.

Neskaidrības ir arī par "Rīgas mežu" teritoriju iznomāšanu mednieku kolektīviem. Kā komitejā pauda Skudra, atsevišķas teritorijas tiek iznomātas kopumā 12 medību kolektīviem, tai skaitā arī atsevišķiem medniekiem, kopā veidojot 50 067 hektāru lielu iznomājamo platību. Izsoļu uz šo platību iznomāšanu neesot bijis.

Iznomātāju vidū ir arī mednieku biedrība "Rīgas meži", kuras pārvaldījumā ir 17 588 hektāru liela teritorija. Nomas līgums ir noslēgts līdz 2046. gadam. Citi līgumi ar medniekiem ir slēgti uz desmit gadus ilgu termiņu, norādīja Skudra. Tāpat ir vērojamas būtiskas atšķirības nomas izcenojumā – ja citiem kolektīviem nomas maksa svārstās no 0,50-0,70 centiem par hektāru, "Rīgas mežu" biedrībai nomas maksa veido 0,20 centus par hektāru.

Ilgs nomas līgums ir arī SIA "Ērgļu ligzda" mednieku biedrībai, kas nomā divas teritorijas no "Rīgas mežiem". Līgums ir noslēgts ir līdz 2031. gadam, un, lai gan nomas maksa ir bijusi augstāka, tomēr gadu no gada ir sniegtas atlaides 50% un 100% apmērā, norādīja Skudra.

"Oficiāli biedrību sastāvā politiķi neparādās, bet pietuvinātu cilvēku informācija liecina, ka tur medī augsta līmeņa politiķi," komitejas sēdē pauda Skudra.

Tāpat Skudra norādīja, ka uzņēmums "Rīgas meži" ir veidots uz koplīguma pamata, taču tajā nav pieminēts fakts, ka darbiniekiem būtu iespējams saliedēties mednieku kolektīvā, kā to pamatojuši iepriekšējās valdes locekļi. Tāpat arī ir zināms, ka bijušie valdes locekļi ir mednieku biedrības "Rīgas meži" valdē.

Komitejas deputāti vienojās, ka būtu nepieciešams uzņēmumā "Rīgas meži" veikt ārējo auditu, kā arī turpināt šo tēmu apspriest kādā no nākamajām komitejas sēdēm.

Kā liecina "Rīgas mežu" mājaslapā pieejamā informācija, "Zaļā klase" izveidota, lai izglītotu un informētu sabiedrību par meža nozari un tās lielo nozīmi Latvijā.

Projekts tiek īstenots vairākos posmos "Rīgas mežu" Daugavas mežniecības teritorijā Ogres pusē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!