Foto: Shutterstock

Saņemot no Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) un finanšu ministra Jāņa Reira (JV) konceptuālu apliecinājumu tam, ka nevienlīdzība pirmsskolas pedagogu atalgojuma sistēmā jāmazina straujāk, nekā to paredz Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) šī brīža piedāvājums, Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) ir lūgusi valdību tuvāko četru nedēļu laikā sagatavot precīzus aprēķinus par atalgojuma procentuālo pieaugumu konkrētā laika periodā, portālu "Delfi" informēja arodbiedrībā.

Izsakot pateicību valdības pārstāvjiem par gatavību atbalstīt pedagogus, LIZDA tomēr ir lūgusi valdības pārstāvjiem savu politisko gribu apliecināt arī ar praktiskiem darbiem, tuvāko četru nedēļu laikā sagatavojot precīzus aprēķinus par atalgojuma procentuālo pieaugumu konkrētā laika periodā.

Tāpat ir panākta vienošanās par atkārtotu tikšanos ar Ministru prezidentu.

LIZDA darba kārtībā jau ilgstoši ir jautājums par pirmsskolas pedagogu nevienlīdzīgo atalgojumu.

Pirmsskolas izglītības iestādēs (PII) strādājošo zemākā darba algas likme šobrīd ir par 33% mazāka nekā viņu kolēģiem vispārizglītojošās skolās, lai gan darba pienākumi un atbildības pakāpe ir vienāda.

LIZDA konsekventi ir iestājusies par šīs nevienlīdzīgās situācijas risināšanu, pieprasot novienādot slodžu apmaksu visiem pedagogiem neatkarīgi no darba vietas, informē arodbiedrībā.

Gadiem ilgi saskaroties ar valdības un atbildīgās ministrijas ignoranci šajā jautājumā, arodbiedrība ir gatava rīkot izglītības darbinieku streiku pirmsskolas pedagogu atbalstam. Arī šobrīd IZM ir gatava atalgojumu celt tikai par 5% un arī tad – tikai tiem pedagogiem, kuri strādā ar piecus un sešus gadus veciem bērniem.

Latvijā kopumā strādā 11 973 pirmsskolas iestāžu pedagogi, no tiem tikai 3783 ir skolotāji darbam ar 5-6 gadus veciem bērniem, kuru atalgojums tiek segts no valsts budžeta.

Tādējādi IZM sola simbolisku algas kāpumu tikai nelielai daļai PII skolotāju, klaji ignorējot visus pārējos.

LIZDA piebilst, ka Latvijas valsts attieksme pret pirmsskolas pedagogiem ir nepieļaujami pavirša arī, ja salīdzinām mūsu pieredzi ar situāciju kaimiņvalstīs. Pirmsskolas pedagogiem Latvijā zemākā mēneša darba alga patreiz ir 790 eiro (40 stundas nedēļā), taču Igaunijā – 1315 eiro par 35 stundām, bet Lietuvā alga ir 1216 eiro par 36 darba stundām.

LIZDA uzsver, ka joprojām netiek domāts arī par sabalansētu darba slodzi bērnudārzos strādājošajiem skolotājiem. IZM arī turpmāk neparedz izmaiņas kontaktstundu sadalījumā, atstājot pašreizējo 36 pret 4 modeli. Tikmēr arodbiedrība iestājas par sadalījumu 30 kontaktstundas un 10 stundas citiem darba pienākumiem, lai pedagogam nebūtu mācību procesam jāgatavojas savā brīvajā laikā.

12. maija tikšanās laikā gan Kariņš, gan Reirs apliecinājuši, ka 5% atalgojuma kāpums ir vērtējams kā pozitīvs, taču nepietiekams solis, un nevienlīdzība atalgojumu sistēmā būtu jāmazina straujākos tempos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!