Foto: Valsts kanceleja
Ceturtdien, 13. maijā, valdība lēmusi pakāpeniski atvieglot ierobežojumus pret Covid-19 vakcinētiem cilvēkiem, kā arī apstiprinājusi finanšu atbalsta piedāvājumus Covid-19 radīto seku mazināšanai. Preses konferences ierakstu pēc sēdes iespējams vērot portālā "Delfi".

Preses konferencē piedalījās: Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV), veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP), Slimību profilakses un kontroles centra Infekcijas slimību un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs, kā arī Starpinstitūciju darbības koordinācijas grupas vadītājs, Valsts kancelejas direktors, Jānis Citskovskis.

Ceturtdienas sēdē tika skatīti tikai ar Covid-19 pandēmiju saistīti jautājumi - gan par pašreizējo epidemioloģisko situāciju, vakcinācijas gaitu, kā arī piedāvājums atvieglot dažādus ierobežojumus pret Covid-19 vakcinētiem cilvēkiem.

Ministru kabinets ceturtdien atbalstīja Ekonomikas ministrijas (EM) rosinātos grozījumus noteikumos par garantijām saimnieciskās darbības veicējiem, kuru darbību ietekmējusi Covid-19 izplatība.

EM skaidro, ka noteikumu mērķis ir turpināt sniegt atbalstu komersantiem, kuriem ir pagaidu likviditātes grūtības, jo to darbību uz pārejošu laika posmu ir negatīvi ietekmējusi Covid-19 vīrusa izplatība, ņemot vērā Eiropas Komisijas 2021. gada 28. janvārī pieņemto lēmumu pagarināt izstrādā atbalsta programmu pieejamību dēļ Covid-19 izplatības otrā viļņa un ieilgušās dīkstāves situāciju komercdarbībā kā arī precizēt atbalsta saņemšanas normas, salāgojot tās ar citām valsts atbalsta programmu nosacījumiem un izpildot Valsts kontroles ziņojumā izteiktos ieteikumus.

Programmas īstenošana tiek pagarināta līdz 2021. gada 31. decembrim.

Pirmais solis Veselības ministrijas (VM) prezentētajā redzējumā par atvieglojumiem vakcinētiem cilvēkiem paredz, ka vakcinēties cilvēkiem ir tādi paši izņēmumi kā personām, kas pārslimojušas Covid-19. Otrais solis – individuālo aizsardzības līdzekļu lietošanas atvieglojumi slēgtos, kontrolētos kolektīvos. Trešais solis – atvieglojumi individuālu pakalpojumu sniegšanai, ņemot vērā godīguma un kontroles riskus.

Savukārt ceturtais solis paredz plašākus atvieglojumus pulcēšanās ierobežošanai, pasākumu apmeklēšanai un pakalpojumu saņemšanai. Kā norādīja VM, pirmais solis jau šobrīd ir ieviests.

Ceturtdien valdība lēma, ka cilvēki, kuri būs saņēmuši pilnu vakcinācijas pret Covid-19 kursu, atgriežoties Latvijā no ārzemēm, varēs neievērot pašizolāciju.

Līdz ar 13. maijā valdībā apstiprinātajiem grozījumiem Starptautiskās konkurētspējas veicināšanas (SKV) programmā, uzņēmumiem būs pieejams daudz plašāks atbalsta instrumentu klāsts, informēja EM.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!