Zāļu valsts aģentūrā (ZVA) ir saņemti trīs medicīniski neapstiprināti ziņojumi par letāliem gadījumiem pēc vakcinācijas pret Covid-19, par kuriem no veselības aprūpes speciālistiem ir pieprasīta izvērtēšanai nepieciešamā papildinformācija, valdības sēdē otrdien, 1. jūnijā, prezentējot iknedēļas vakcinācijas gaitas ziņojumu, sacīja Nacionālā veselības dienesta (NVD) Vakcinācijas projekta nodaļas vadītāja Eva Juhņeviča.

Viņa uzsvēra, ka ziņotājs nav veselības aprūpes speciālists, bet tie ir iedzīvotāju ziņojumi. Patlaban turpinās datu papildinformācijas iegūšana no veselības aprūpes speciālistiem un ziņojumu nosūtīšana "Eudravigilance" datu bāzē, viņa norādīja.

Lielākā daļa saņemto ziņojumu ir par paredzētām mazāk būtiskām blaknēm, piemēram, gripai līdzīgiem simptomiem, kas parādās aptuveni astoņu līdz 10 stundu laikā pēc vakcinācijas un parasti izzūd divu līdz trīs dienu laikā. Ziņojumus biežāk iesniedz pacienti, bet retāk – ārsti un citi veselības aprūpes speciālisti.

15 ziņojumi klasificēti un izvērtēti kā būtiski zāļu blakusparādību ziņojumi. Tajos ziņots par neparedzētiem nevēlamiem notikumiem, kas izpaudās ar sirds un asinsvadu sistēmas traucējumiem, piemēram, ziņots par paaugstinātu arteriālo asinsspiedienu, kā arī ziņots par jušanas traucējumiem, tirpšanas sajūtu.

ZVA līdz 30. maijam ir saņēmusi zāļu blakusparādību elektroniskajā ziņošanas sistēmā 1379 ziņojumus par Covid-19 vakcīnām.

No tiem ZVA izvērtēti un atbilstoši būtiskumu kritērijiem "Eudraviagilance" datu bāzē nosūtīti 1171 gadījumi, pārējie ziņojumi ir mazāk būtiski un nosūtāmi datubāzē "Eudravigilance" 90 dienu laikā pēc to saņemšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!