Tiesiskā valstī visi darbojas likuma ietvaros, tāpēc ir būtiski, lai tiesas spriedumi tiek izpildīti, un neviens nav ārpus likums tvēruma, LTV raidījumā "Rīta panorāma" norādīja Satversmes tiesas (ST) priekšsēdētāja Sanita Osipova.

"Tajā brīdī, kad kāda tiesības tiek pārkāptas, viņš vēršas tiesā. Ir ļoti būtiski, lai tiesas spriedums tiktu izpildīts," teica Osipova, norādot, ka mehānismi, kā darbināt spriedumu izpildi, ir arī, piemēram, Eiropas Savienības tiesā. Proti, gadījumos, ja tos nepilda, pēc kāda brīža iestājas ekonomiskās sankcijas un ir jāmaksā nauda ar soda procentiem.

"Satversmes tiesas spriedumu izpilde balstās konstitucionālo orgānu savstarpējā lojalitātē un cieņā vienam pret otru un apziņā, ka mēs dzīvojam tiesiskā valstī," norādīja ST priekšsēdētāja, bilstot, ka, acīmredzot, ik pa laikam ir jāatgādina par ST spriedumu pildīšanas nozīmi.

"Delfi" jau ziņoja, ka ST lēma, ka Varakļānu novada pievienošana Rēzeknes novadam neatbilst Satversmei, bet Inčukalna pagasta iekļaušana Siguldas novadā, Garkalnes pagasta un Vangažu pilsētas iekļaušana Ropažu novadā atbilst Satversmei.

Pēc ST sprieduma paziņošanas Saeima pirmdien, 31. maijā, lemjot par grozījumiem Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumā, otrajā lasījumā atbalstīja priekšlikumus, kas tomēr pretēji ST lemtajam paredz Varakļānu pilsētu, Varakļānu pagastu un Murmastienes pagastu atstāt Rēzeknes novadā.

Pēcāk iesaistījās arī Valsts prezidents Egils Levits, kurš uzsvēra, ka Latvija, kā tas noteikts Satversmes ievadā, ir tiesiska valsts, un no tā izriet Saeimas pienākums pildīt ST spriedumus.

Pēc Valsts prezidenta iesaistīšanās, lai novērstu konstitucionālo krīzi, ja Saeima nepildītu Satversmes tiesas (ST) lēmumu, Saeimas vairākums atbalstīja kompromisa priekšlikumu un kā novadu reformas izņēmumu nolēma saglabāt atsevišķi esošo Varakļānu novadu, kuram nav reģionālas vai nacionālas nozīmes attīstības centra un ir tikai nepilni trīs tūkstoši iedzīvotāju.

Osipova psr Saeimas sliekšanos nepildīt ST spriedumu teica, ka ST spriedums ir likums un arī Saeima darbojas likuma ietvaros.

Osipova arī norādīja, ka Latvijā nav sankciju, "kas varētu kaut ko piespiest vai iedarbināt". Tāpat arī ST neseko līdzi savu spriedumu izpildei, paskaidroja ST priekšsēdētāja.

Viņa esot rosinājusi, ka ir nepieciešama institūcija Latvijā, kas seko līdzi ST spriedumu izpildei.

Osipova arī pavēstīja, ka piektdien pulksten 16 notiks preses konference, kurā ST paziņos savu nolēmumu par Stambulas konvencijas atbilstību Satversmei. "Lietas izskatīšana vēl nav beigusies, spriedums vēl nav gatavs. Septiņi tiesneši joprojām strādā," viņa noteica.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!