"Man ir ļoti grūti saprast, kāpēc tagad tik lielos skaitļos ir apšaubīta vakcinācijas būtība, ja mēs praktiski visi Latvijā bērnībā esam vakcinēti," otrdien, 15. jūnijā, Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta Panorāma" sacīja Veselības ministrijas (VM) galvenais infektologs Uga Dumpis.

"Latvijā ar vakcīnām iepriekš nav bijušas lielas problēmas," atzina Dumpis, apstiprinot, ka "tādēļ mēs nemirstam no masalām, tuberkulozes un citām slimībām."

Runājot par revakcināciju, infektologs atzina, ka joprojām norisinās diskusijas par tās nepieciešamību. "Iespējams, ka revakcinācija būs vajadzīga konkrētām populācijām, kam ir zemāka imunitāte. Varbūt tā būs vajadzīga visiem, ja vīruss ļoti mainīsies. Pagaidām revakcinācija nav apstiprināts fakts," skaidroja Dumpis, aicinot cilvēkus izdarīt pirmo soli – vakcinēties.

Kā vienu no mītiem saistībā ar Koronavīrusu Covid-19 Dumpis nosauca to, ka ar vīrusu pārslimojušiem cilvēkiem ir lielāka imunitāte, nekā vakcinētajiem. Viņš sacīja, ka tas tā nav – zinātne rāda pretējo – pārslimojušajiem ir sliktāka imunitāte, nekā vakcinētajiem.

Atbildot uz jautājumu par skolu darbību, infektologs sacīja, ka skolām ir jābūt klātienē: "Mums jādara viss, lai tas notiktu. Visiem, kas strādā skolā, vakcinācijas aptverei būtu jābūt krietni augstākai. Esmu zināmā mērā optimists, jo arī slimnīcā sākumā tik daudzi nevakcinējās, taču tagad Stradiņa slimnīcā aptuveni 90% ārstu ir vakcinēti," atzina VM pārstāvis.

Ja nevakcinēts skolotājs ir klasē ar nevakcinētiem bērniem, tad darbs tādā klasē ir daudz, daudz riskantāks, nekā citās, skaidroja Dumpis. Viņš pieminēja, ka bieži vien bērni, slimojot vieglās formās vai asimptomātiski, mēdz vīrusu "aiznest uz mājām", inficējot omīti, kas nav vakcinēta un rezultātā nonāk slimnīcā. "Tas ir biežākais scenārijs," sprieda infektologs.

Bērnu vakcinācija ir droša – to var darīt, sacīja Dumpis, uzsverot, ka, atšķirībā no senioru nepieciešamības vakcinēties "šis nav dzīvības un nāves jautājums", tomēr, vakcinējot bērnus, tiks aizsargāta ne tikai viņu imunitāte, pavērsies plašākas iespējas apmeklēt skolu, samazināsies pasākumu ierobežojumi, tiks celta kolektīvā imunitāte. "Jo vairāk cilvēku ir vakcinēti, jo labāk. Jādomā arī par sabiedrības interesēm," sacīja infektologs.

Vakcinācijas temps Latvijā no citām Eiropas valstīm atpaliek vismaz par 10%. Ļoti svarīgi, lai tieši riska grupas vakcinētos, sacīja infektologs, pieminot, ka joprojām slimnīcās nonāk nevakcinēti Covid-19 slimnieki.

Līgo un Jāņus Dumpis ieteica svinēt apdomīgi, lai jau vasaras izskaņā varētu atcelt ierobežojumus. Kā īpašu bīstamību infektologs izcēla nevakcinētu cilvēku pulcēšanos, svinēšanu telpās, kas palielina riskus inficēties. "Nevakcinētiem cilvēkiem arī ārā nevajadzētu krist vienam otram ap kaklu. Arī ārpus telpām ir risks saslimt, taču tas ir mazāks," sacīja VM pārstāvis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!