Foto: Valsts kanceleja
Saslimstības ar Covi-19 situācijai stabili uzlabojoties un divu nedēļu kumulatīvajam rādītājam pirmdien, 21. jūnijā, sasniedzot jau 103 līmeni, ir pamats domāt, ka jau trešdien spēkā varētu stāties jauni ierobežojumu atvieglojumi, izriet no veselības ministra Daniela Pavļuta (AP) teiktā pirmdien pēc koalīcijas partiju sadarbības sanāksmes.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) preses konferencē pauda cerību, ka gada lielākajos svētkos "Dieviņš pasmaidīs un apturēs lietu", tomēr aicināja līgot apzinīgi un ar saprātu, jo pandēmija diemžēl nav beigusies. "Latvijā pagājušā nedēļā bija augstākā saslimstība visā Eiropā, lai gan skaitļi samazinās," uzsvēra Kariņš.

Veselības ministrs Pavļuts pateicās visai Latvijas sabiedrībai par pacietību un atzina, ka saslimstības rādītāji turpina uzlaboties, pirmdien sasniedzot divu nedēļu kumulatīvo rādītāju uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju – 103.

"Mēs ļoti ceram, ka, iespējams, jau rīt šis skaitlis varētu nokrist zem 100, un tas mums dotu iespēju valdībai rīt iedarbināt jaunus soļus atvieglojumu virzienā gan vispārējā režīmā, gan tā saucamajā dzeltenajā drošības pasākumu režīmā, palielinot cilvēku skaitu, kas varētu pulcēties pie viena galda, pasākumos ārtelpās un veikt citas darbības. Pirmdienas vakarā vēl šos priekšlikumus saskaņo eksperti Operatīvās vadības grupā. Taču, visticamāk, tas nozīmē to, ka jau Līgo vakarā mēs varētu brīvāk pulcēties, pamatojoties uz to, ka situācija turpina uzlaboties," žurnālistiem teica Pavļuts.

Sarunā ar žurnālistiem precizējot iespējamos atvieglojumus, kas vēl tiek vērtēti, Pavļuts kā piemēru minēja to, ka Veselības ministrija rosinājusi palielināt cilvēku skaitu, kas bāzes epidemioloģiskajā režīmā – bez vakcinācijas vai testēšanas statusa pārbaudes –, varētu pulcēties pie viena galdiņa terasēs. Rosināts to palielināt līdz 20 cilvēkiem, bet, ņemot vērā arī nepilngadīgos, pat līdz 30. Tāpat ministrija rosinājusi jauktajā jeb dzeltenajā režīmā pasākumu organizēšanai palielināt limitu līdz 500 telpās un 1000 ārtelpās.

Tāpat būtu maināms arī vakcinētajiem noteiktais ierobežojums privātajos pasākumos – 20 cilvēku –, jo vairs neatbilst realitātei, atzina ministrs. Patlaban notiek diskusija arī ar Ekonomikas ministriju par vienam cilvēkam nepieciešamās platības samazināšanu iepirkšanās vietās no 25 uz 15 kvadrātmetriem. Pavļuts gan atgādināja, ka pirms valdības sēdes par šiem priekšlikumiem vēl jāvienojas speciālistiem.

Atbildot uz "Delfi" precizējošu jautājumu, vai šie atvieglojumi būtu jau spēkā trešdienas svētku dienā, Pavļuts sacīja, ka "ministrijas piedāvājums ir tāds, ka, ja situācija uzlabojas tiktāl, ka kumulatīvais rādītājs nokrīt zem simts, tad būs spēkā". Ņemot vērā līdzšinējo praksi, ka šie lēmumi parasti ir spēkā nākamajā dienā pēc pieņemšanas un parakstīšanas, tad var lēst, ka, pie rādītāja zemāka par 100 jaunais regulējums jau varētu būt spēkā svētku dienās, izriet no ministra teiktā.

Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) pirmdien vēstīja, ka pēc pēdējā Covid-19 saslimstības pacēluma Latvijā (pēdējo 7 nedēļu laikā), gadījumu skaits ir mazinājies par 82,4%, bet pagājušā nedēļa (24. nedēļa) pret iepriekšējo nedēļu (23. nedēļu) samazinājums ir par 36%. Vidēji vienā dienā tika atklāti 111 jauni inficētie nedēļu iepriekš – 174). Pagājušajā nedēļā par 11,2% samazinājies veikto testu skaits, vidēji dienā veicot 8 126 testus (iepriekš 9 152 testus).

Pēdējo septiņu dienu laikā tika stacionēti vidēji 20 pacienti dienā (nedēļu iepriekš 28), tādējādi ikdienā slimnīcās ar Covid-19 ārstējas vidēji 266 (iepriekš 331) pacienti.

Visās vecuma grupās turpinās saslimstības samazinājums, izlīdzinās jaunatklāto gadījumu skaits vecuma grupā 20-59 gadi (iepriekš vairāk gadījumi tika atklāti 30-39 gadīgiem), visos reģionos vienmērīgi samazinās jaunatklāto Covid-19 gadījumu skaits.

Covid-19 infekcijas reproduktivitātes koeficents (R) šobrīd ir 0,72 (nedēļu iepriekš 0,78), tas liecina par infekcijas slimības izplatības samazināšanos, norāda SPKC.

Eiropas valstu vidējais kumulatīvais saslimstības rādītājs ir 72 (iepriekš 83), Latvijā joprojām saglabājas divas reizes augstāks rādītājs pret ES. Kopumā Eiropā situācija uzlabojas, secina SPKC.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!