Foto: DELFI

Paužot solidaritāti Ungārijā pieņemtajam pret LGBTQI+ kopienu vērstajam likumam, pirmdienas, 28. jūnija, vakarā Ogres tilts tika izgaismots Ungārijas karoga krāsās, sociālajā tīklā "Facebook" raksta Ogres mērs Egils Helmanis (NA).

Jau vēstīts, ka kopumā 17 ES valstu līderi 24. jūnijā publiskā vēstulē aicināja Eiropas Komisijas, ES padomes un ANO līderus cīnīties pret seksuālo minoritāšu diskrimināciju. Viens no atbalstītājiem ir arī Latvijas premjers Krišjānis Kariņš (JV).

Kā "Delfi" skaidroja premjera preses sekretārs Sandris Sabajevs, vēstule "atgādina, ka ES ir balstīta pamatvērtībās, kas ietvertas Līguma par ES darbību 2. pantā – proti, brīvību, demokrātiju, vienlīdzību, tiesiskumu un cilvēktiesībām, tostarp minoritāšu tiesībām, un vērtībām, kas respektē cilvēka cieņu".

Ogres mērs ierakstā "Facebook" norāda, ka dažu amatpersonu paziņojumi ir centušies radīt priekšstatu par Latvijas valsts nostāju.

"Tomēr – valsts primāri ir tās tauta, pilsoņi. Un šis ir gadījums, kad uzdrošinos apgalvot, ka tautas vairākuma viedoklis ir gluži pretējs vadošo amatpersonu paustajam," raksta Helmanis.

Vienlaikus viņš aicina nošķirt "citādu seksuālo orientāciju no tās ideoloģiski politiskās kustības, kura, izmantojot šo orientācijas jautājumu, tiecas iegūt varu un transformēt sabiedrību".

Helmanis uzskata, ka bērniem audzināšanā jāsniedz skaidras un gadu simtos pārbaudītas vērtības, lai dotu viņiem skaidru mērauklu, ar kuras palīdzību bērni varētu veikt pārdomātas izvēles, izdarīt vērtējumus tālākajā dzīvē.

"Bez robežām sajaucot visas varavīksnes krāsas, mēs iegūtu tikai tumšu traipu, tāpēc vienmēr ir svarīgi saprast, kas ir tie brīži, kuros iecietīgi klusēt vai vienaldzīgi novērsties nedrīkstam, ja gribam palikt saskaņā ar sevi un spēt nekaunoties skatīties savu bērnu un mazbērnu acīs! Tādēļ šovakar, paužot solidaritāti, Ogres tilts tiks izgaismots Ungārijas karoga krāsās! Tāda ir mana pārliecība," norāda Ogres mērs.

Jau vēstīts, ka Kariņa paraksts 17 ES valstu līderu publiskajā vēstulē raisījis asu NA nosodījumu. Partija pirmdienas rītā Kariņu aicināja uz apvienības valdes un Saeimas frakcijas kopsēdi. Pēc tās Nacionālā apvienība publiski izteica nosodījumu Kariņam par vienpersoniski valsts vārdā pausto nostāju un norādīja, ka norobežojas no pret Ungāriju vērstās kritikas. Savukārt apvienības valdes loceklis un Saeimas deputāts Jānis Iesalnieks tviterī brīdināja premjeru par iespēju zaudēt amatu.

Paziņojumā medijiem pēc sēdes Nacionālā apvienība norādīja, ka Latvijas vārdā paustā nostāja nav iepriekš apspriesta koalīcijas partneru vidū, tādēļ atklātās vēstules parakstīšana uzskatāma par vienpersonisku un "bezatbildīgu Kariņa lēmumu, kas ir nepieņemami". Partija aicina turpmāk Eiropadomē apspriežamos jautājumus iepriekš pārrunāt koalīcijas ietvaros.

Pirmdienas pēcpusdienā, atbildot uz žurnālistu jautājumiem, Kariņš pēc valdošās koalīcijas sadarbības sanāksmes uzsvēra, ka nav neko parakstījis vai izteicies par kādu Eiropas Savienības dalībvalsti. "Es esmu publiski parakstījis un aizstāvējis, un es to darītu jebkurā diennakts laikā – Eiropas Savienības pamatvērtības, kuru skaitā ir iecietība un vēršanās pret diskrimināciju. Iestājoties Eiropas Savienībā, esam to apliecinājuši kā valsts, ka nevaram un nedrīkstam diskriminēt nevienu iedzīvotāju, balstoties uz viņa dzimumu, tautību, reliģisko izvēli vai seksuālo orientāciju. Tās ir Eiropas Savienības pamatvērtības, un es kā valdības vadītājs esmu apņēmies tās aizstāvēt un turpināšu tās aizstāvēt jebkurā diennakts laikā," sacīja Kariņš, komentējot savu rīcību.

Kariņš žurnālistiem arī paskaidroja, ka visas valdības pozīcijas ministru vai Ministru prezidenta līmenī Eiropas Savienības padomēm tiek gatavotas un saskaņotas pēc noteiktas procedūras valdības sēdēs un Saeimas Eiropas lietu komisijā, taču viņš šajā gadījumā paudis viedokli, atbalstot fundamentālas vērtības, un tas nav lemšanas vai darba kārtības jautājums Eiropadomē.

Jau ziņots, ka sākotnēji likums Ungārijā bija iecerēts un tika veidots vienīgi kā pastiprināta vēršanās pret seksuālo noziegumu veicējiem. Oriģināli likums paredzēja ar stingrākiem soda mēriem vērsties pret pedofiliem, un seksuālās minoritātes tajā nekādā veidā nebija pieminētas, atzīmē "EurActiv".

Pastiprināta vēršanās pret seksuālajiem noziegumiem pret nepilngadīgām personām par aktualitāti Ungārijā kļuva pērn, kad tās vēstnieka Peru Gabora Kaletas datorā starptautiskas izmeklēšanas rezultātā tika uzietas gandrīz 20 000 pornogrāfiska rakstura fotogrāfiju ar nepilngadīgajiem. Kaletam galu galā piesprieda tikai niecīgu naudassodu 1500 eiro apmērā, kas izraisīja sašutumu sabiedrībā un aizsāka politisku diskusiju par nepieciešamību sodus par šādiem noziegumiem papildināt.

Valdošās "Fidesz" partijas parlamentārieši maija beigās sagatavoja pirmo likumprojekta versiju, kuru parlamentā bez būtiskas kritikas atbalstīja arī opozīcija. Savukārt dažas nedēļas vēlāk – 8. jūnijā – "Fidesz" likumprojektu papildināja, vienā katlā metot pedofiliju un seksuālo minoritāšu jautājumus, un līdz šim parlamentā viegli virzītais jautājums sašķēla parlamentāriešus un sabiedrību.

Likumprojekta papildinājums iekļauj aizliegumu nepilngadīgām personām domātos materiālos attēlot homoseksualitāti un dzimumu maiņu, tostarp atspoguļot identitātes atšķirības no tām, ar kādu dzimumu persona ir piedzimusi. Likums attiecas arī uz reklāmām un mediju veidotiem raidījumiem. Arī skolu seksuālās izglītības programma tiek ierobežota, aizliedzot "sludināt" šīs tēmas. Turklāt turpmāk seksuālās izglītošanas stundās tikai iepriekš valsts apstiprinātas lekcijas drīkstēs pasniegt tikai valsts apstiprinātas nevalstiskās organizācijas (to vidū neietilpst organizācijas, kuras izveidotas seksuālo minoritāšu interešu aizstāvībai).

Likums Ungārijas parlamentā tika pieņemts ar pārliecinošu vairākumu – 157 balsīm –, vairumam opozīcijas partiju pārstāvju to pametot. Likumprojektu atbalstīja arī labējās opozīcijas partijas "Jobbik" parlamentārieši.

Pašā Ungārijā joprojām norisinās debates par to, kā likums vispār interpretējams, bet izskanējis, ka pat atsevišķām "Harija Potera" sērijas filmām turpmāk jābūt atzīmētām kā neatbilstošām nepilngadīgai auditorijai un rādītām tikai vēlās vakara stundās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!