Foto: Shutterstock

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM), gatavojoties mācību procesam klātienē, valdībā iesniegusi vairākus priekšlikumus, tostarp, ka vispārējā izglītībā pie vidēji augsta Covid-19 izplatības riska nevakcinētajiem skolotājiem, kuriem būs ilgstoša saskarsme ar skolēniem, būs jāveic rutīnas skrīnings, portālu "Delfi" informēja IZM komunikācijas nodaļa.

Šobrīd ministrija strādājot arī pie "Ieteikumi mācību procesa organizēšanai" izveides.

IZM rosina atcelt reģionālo principu. Proti, ja konkrētajā izglītības iestādē situācija ir labvēlīga, klātienes mācības ir iespējams īstenot arī tad, ja reģionā ir augsts un ļoti augsts epidemioloģiskais risks.

Vēl ministrija plāno noteikt, ka izglītības iestāžu darbinieki, kas ir vakcinējušies, strādā klātienē. Arī klases, ar kurām strādā vakcinēti pedagogi, mācās klātienē, neatkarīgi no kumulatīvā rādītāja reģionā vai valstī.

Savukārt, kā liecina valdībā iesniegtie priekšlikumi, paaugstinoties Covid-19 izplatības riska rādītājam uz vidēji augstu risku, papildus maksimāli izmantojamas ārtelpas un veicams rutīnas skrīnings nodarbinātajiem, kuriem ir ilgstoša saskarsme ar izglītojamiem, ja nav skolotājs nav vakcinēts vai pārslimojis Covid-19.

Savukārt, pēc ministrijas rosinātajiem priekšlikumiem, skolas dibinātājs vai vadītājs būs atbildīgs par lēmumu pieņemšanu attiecībā uz izglītības procesa norisi – par klašu grupu rotācijas principa ieviešanu, mācību sākuma un beigu laiku un to elastīgu maiņu, telpu vēdināšanas protokolu izstrādi, kombinēto mācību modeļa izvēli, izglītības īstenošanu ārtelpās u.c.

Attiecībā uz vispārējo, starptautisko un interešu izglītību, IZM aicina noteikt, ka tā tiek īstenotas klātienē, neatkarīgi no saslimstības kumulatīvā radītāja valstī, ievērojot visas drošības protokola prasības un īpaši nodrošinot:

  • normatīvajos aktos paredzēto gaisa kvalitāti un vēdināšanas biežumu;
  • nepieciešamo testēšanu, atbilstoši konkrētās izglītības iestādes situācijai (bijusi karantīna, saslimušas vairākas klases u.c.);
  • maksimālu ārtelpu izmantošanu izglītības procesā, paaugstinoties risku rādītājiem;
  • rotācijas vai kombinēto mācību modeļa izvēli.

Ļoti augsta riska gadījumā, proti, kad "tiek noteikts lokdauns", mācības notiks attālināti. Izņēmums ir pirmmsskolas izglītības programmas, speciālās izglītības klases un sociālās korekcijas izglītības iestāde "Naukšēni". Vēl arī klātienē notiks individuālās konsultācijas 9. un 12. klašu skolēniem, kā tas bija aizvadītajā mācību gadā.

IZM aicina noteikt, lai augstskolās visas personas, kas ir vakcinētas vai pārslimojušas Covid-19, mācās klātienē, neatkarīgi no kumulatīvā rādītāja valstī. Kā informē IZM, ministrijas paradzētie priekšlikumi paredz, ka augstskolām, plānojot studiju procesu, jāņem vērā normatīvie akti, kas regulē epidemioloģisko drošību, kā arī pašu izstrādātie drošības protokoli.

Ļoti augsta epidemioloģiskā riska gadījumā, proti, tad, ja tiek noteikti pārvietošanās un sabiedrisko vietu apmeklēšanas ierobežojumi, studiju process īslaicīgi notiks attālināti, ja to nosaka ārējs normatīvais akts.

Attiecībā uz profesionālo izglītību, nozares ministrija nosaka, ka, ņemot vērā epidemioloģisko situāciju, attālināti var īstenot ne vairāk kā 15% mācību satura apguvi. Nepieciešamības gadījumā to var palielināt līdz 40% , taču tādā gadījumā attālināti mācās tikai teorētisko vai vispārīgo saturu. Praktiskās daļas apguve notiek klātienē. Lai mazinātu riskus, nepieciešamības gadījumā var paredzēt izglītojamo skaita ierobežojumus vai citus papildu epidemioloģiskās drošības pasākumus.

Taču ministrija rosina noteikt sporta treniņu grupu lielumu atkarībā no kumulatīvā saslimstības rādītāja valstī. Vēl jānosaka arī vienam audzēknim nodrošināmā platība treniņos un sporta sacensībās, ģērbtuvju izmantošanas regulējums, prasības ventilācijai, nepieciešamības gadījumā arī treniņu ilguma ierobežojumi.

IZM aicina, lai personas, kuras ir vakcinējušās vai pārslimojušas Covid-19 infekciju, neatkarīgi no kumulatīvā rādītāja valstī, drīkstētu stādāt ar jaunatni klātienē. "Jebkuros apstākļos, arī pie augsta kumulatīvā saslimstības rādītāja, ir jāsniedz atbalsts tiem jauniešiem, kuriem tas visvairāk nepieciešams. Savukārt, laikā, kad valstī saslimstība ir zema, arī jaunieši, kuriem nav derīga digitālā Covid-19 sertifikāta, var iesaistīties klātienes aktivitātēs, ievērojot vispārējos epidemioloģiskās drošības pamatprincipus un pulcēšanās ierobežojumus," preses paziņojumā medijiem raksta IZM.

Lai priekšlikumiem būtu juridisks spēks, tie vēl jāizstrādā Ministru kabineta noteikumu formā un jāpieņem valdībā.

Ar valdībā iesniegtajiem IZM priekšlikumiem, lai nodrošinātu nozares procesus rudenī, detalizēti var iepazīties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!