Foto: LETA
Lai gan nav vēl skaidri zināms virziens, kurā ies brāļu Ģirģenu jaunizveidotais politiskais spēks, tomēr tā izredzes tikt ievēlētam Saeimā ir nelielas – tā būs maza partija, kas labākajā gadījumā pārvarēs 5-6% barjeru, portālam "Delfi" pauda politologs Juris Rozenvalds

Jau ziņots, ka brāļi Sandis un Kaspars Ģirģeni nolēmuši dibināt savu partiju. Pagaidām partijas nosaukums netiek atklāts, taču paziņojumā medijiem abi iezīmējuši savas prioritātes – jaunais politiskais spēks apņēmies sekmēt jaunu uzņēmumu veidošanos, kā arī mazināt korupciju valsts pārvaldē.

Tāpat abi brāļi nolēmuši sakārtot tiesiskumu un jautājumus, kas saistīti ar valsts iekšējo drošību.

Rozenvalds norāda, ka skaidri iezīmējas tas, ka pēc gada būs Saeimas vēlēšanas, līdz ar to cilvēki, kuri vēlas aktīvi darboties politikā, steidz dibināt savas partijas, ja neatrod, kur pielikt savus spēkus.

Taču patlaban vēl nav īsti skaidrs, ko Ģirģenu partija vēlas – vai viņi ies populistisko ceļu, kādu iet Gobzems, vai arī tiks veidota nopietnāka partijas programma, jo no Sanda Ģirģena varot sagaidīt abus scenārijus, norāda Rozenvalds.

Komentējot partijas prioritātes, politologs norāda, ka "kurš tad pēdējā laikā to nav teicis". Vienlaikus varot redzēt, ka iekšlietu joma Sandim Ģirģenam ir tuvāka, tur viņš jūtas kompetentāks un tas ir saprotami, jo viņš bija iekšlietu ministrs.

Tajā pašā laikā ir skaidri redzams, ka "KPV LV"/"Par cilvēcīgu Latviju" (PCL) "jūk un brūk", norāda politologs. Sākotnēji "KPV LV" spēks radīja lielu atbalstu no vēlētājiem, taču pēc tam daudziem lika vilties un par partijas norietu liecina arī pašvaldību vēlēšanu rezultāti.

"Tādā veidā, kādā tā ir, pašreiz nekas tai nespīd. Ne vienreiz vien arī citi mani kolēģi to ir teikuši – galvenais, kas satur šo partiju kopā, ir valsts finansējums," pauž Rozenvalds.

Notikumi rādīs, ko piedāvās Ģirģenu partija, taču tai ir potenciāls kļūt par vēl vienu nelielu partiju, kas labākajā gadījumā Saeimas vēlēšanās pārvarētu 5-6% barjeru, norāda politologs.

Vienlaikus ir skaidrs, ka gaidāmajās Saeimas vēlēšanās Latvija piedzīvos vēl sadrumstalotāku partiju spektru un arī valdību.

"[Valdība] būs tāda, kā tagad. Katram savs viedoklis un vienošanās tiek panākta nevis pēc idejiskā principa, bet pēc tā, "ar ko mēs nesadarbosimies". Tas arī ir bēdīgākais patlaban Latvijas politikā. Rezultātā mēs iegūstam, ka konservatīvie vienu lemj valdībā, bet pavisam ko citu – Saeimā" pauž Rozenvalds.

Ar lēmumu dibināt jaunu politisko spēku, brāļi Ģirģeni ir izstājušies no partijas "KPV LV"/PCL. Kaspars Ģirģens turpmāk Saeimā darbosies kā neatkarīgais deputāts.

Līdz ar to "KPV LV" frakcijā paliek vien pieci deputāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!