Foto: Saeimas administrācija

Šobrīd uz Latvijas un Baltkrievijas robežas ir aptuveni 83 bēgļi, no kuriem 27 ir bērni, portālam "Delfi" pavēstīja Biedrības "Gribu palīdzēt bēgļiem" pārstāvis Egils Grasmanis. Savukārt Iekšlietu ministrijā uzsvēra, ka šie cilvēki atrodas Baltkrievijas teritorijā.

"Varu apstiprināt, ka man ir tiešais kontakts ar puisi, kurš atrodas uz robežas. Sazinoties katru dienu, viņi jautā, kad mēs viņiem palīdzēsim. Protams, mēs palīdzam, arī robežsargi, bet šis jautājums ir par tādu palīdzību, kā civilizētā Eiropas valstī pienākas," portālam "Delfi" atklāj Grasmanis.

Viņš sacīja, ka šobrīd uz robežas kopumā ir 83 bēgļi, no kuriem 27 ir bērni. Četri no bērniem ir jaunāki par trim gadiem. "Vienā grupā ir ap trīsdesmit cilvēku, kas jau 14 dienas sēž ārā. Situācija ir ļoti satraucoša," sacīja Grasmanis.

Iekšlietu ministre Marija Golubeva (AP) ir tikusies ar cilvēktiesību NVO un ir nodrošināts, ka brīvprātīgie nodod higiēnas preces un pārtiku šiem cilvēkiem caur robežsardzi. "Šiem cilvēkiem tiek nodrošināta medicīniskā palīdzība, ja tas nepieciešams," portālam "Delfi" norādīja Golubevas padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos Linda Curika, uzsverot, ka "šie cilvēki atrodas Baltkrievijas teritorijā un atbilstoši Baltkrievijas starptautiskajām saistībām, viņiem būtu par šiem cilvēkiem jāuzņemas atbildība."

"Robežsardze nevar komentēt cilvēku skaitu, kurus Baltkrievijas puse tur uz savas robežas un nelaiž atpakaļ. Skaits ir mainīgs," sacīja Curika.

No 23. līdz 26. augustam Latvijā ieradīsies Apvienoto Nāciju Augstā komisāra bēgļu jautājumos biroja eksperti, informē Iekšlietu ministrijā (IeM).

Ieplānots, ka viņi tiksies ar Iekšlietu ministrijas, Valsts robežsardzes un Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes ekspertiem, kā arī ar citu organizāciju pārstāvjiem. Plānota vizīte Aizturēto ārzemnieku izmitināšanas centrā "Daugavpils" un uz Latvijas-Baltkrievijas robežas.

"Ja Baltkrievija nevar nodrošināt šo cilvēku nonākšanu atpakaļ mītnes zemēs, ir jānodrošina, ka cilvēkiem tiek dota pajumte un pārtika. Latvija nevar uzņemties atbildību par cilvēkiem, kuri Baltkrievijas iestāžu darbības dēļ atrodas uz robežas Baltkrievijas teritorijā," vēsta IeM.

"Gan Apvienoto Nāciju, gan Apvienoto Nāciju Drošības Padomes līmenī jāpaceļ jautājums par to, ka Baltkrievija izmanto migrantus — cilvēkus savā hibrīduzbrukumā. Ir jāmeklē risinājums un jāsper vajadzīgie soļi, lai panāktu, ka Baltkrievija pakļaujas savām starptautiskajām saistībām. ANO Augstā komisāra bēgļu jautājumos birojam Minskā ir jāizdara viss iespējamais, lai Baltkrievijas varas iestādes šo situāciju nekavējoties risinātu," informē ministrijā.

Jau vēstīts, ka Ministru kabinets (MK) no šī gada 11. augusta līdz 10. novembrim izsludināja ārkārtējo situāciju Latvijas-Baltkrievijas pierobežā.

Ar IeM rīkojumu noteikts pienākums Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem (NBS) un Valsts policijai sniegt palīdzību Valsts robežsardzei Latvijas-Baltkrievijas robežas apsardzē, lai nepieļautu tās nelikumīgu šķērsošanu.

Valsts robežsardzei, konstatējot personas nelikumīgu Latvijas-Baltkrievijas robežas šķērsošanu, ir tiesības pielietot fizisku spēku un speciālos līdzekļus, lai nekavējoties atgrieztu personu valstī, no kuras tā nelikumīgi šķērsoja valsts robežu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!