Saeimas Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisija pirmdien, 13. septembrī, rīkos diskusiju par nacionālās pretošanās kustību Latvijā un tās izpēti, pretošanās kustības dalībnieku statusa piešķiršanu, informē komisijas pārstāvji.

Uz diskusiju uzaicināti Latvijas Universitātes (LU) Latvijas vēstures institūta un Latvijas Nacionālā arhīva vadošie pētnieki pretošanās kustības izpētes jautājumos, kuri skaidros virkni pretošanās kustības aspektus.

Par pretošanās kustību Latvijā Otrā pasaules kara un pēckara gados stāstīs LU Latvijas vēstures institūta un pēcdoktorantūras projekta "Pārvērtējot bezvalstiskuma pieredzi. Pretestība un kolaborācija Latvijā padomju un nacistu okupācijas laikā (1940-1953)" pētnieks Dr.hist. Uldis Neiburgs.

Par pretošanos 20. gadsimta 50.-80. gados informēs LU Latvijas vēstures institūta pētniece Dr.hist. Daina Bleiere.

Latvijas Nacionālā arhīva eksperts Dr.hist. Ainārs Bambals stāstīs par Latvijas Valsts arhīva dokumentiem par nacionālo pretošanās kustību.

Savukārt Latvijas Nacionālā arhīva Dokumentu publikāciju un popularizēšanas nodaļas vadošais pētnieks Dr.hist. Gints Zelmenis informēs par cilvēku stāstīto par pretošanos, kā arī dokumentos atrodamo.

Diskusijas noslēgumā pētnieki atbildēs uz jautājumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!