Foto: Kadrs no video

Aizvadītajā nedēļas nogalē internetā strauju popularitāti guva video, kurā redzama daļa no Nacionālo bruņoto spēku (NBS) rīkotajām mācībām "Namejs 2021", kuru laikā karavīrs, izmantodams salūtmunīciju, sabiedē sievieti ar bērnu, kuri iet cauri mācību norises vietai. Aizsardzības ministrijā (AM) portālam "Delfi" radušos situāciju dēvēja par neveiksmīgu sagadīšanos un atvainojās par notikušo.

AM pārstāvis Kaspars Galkins portālam "Delfi" uzsvēra, ka, lai labāk sagatavotu karavīrus un zemessargus, kā arī, lai mācību scenārijs būtu pēc iespējas pietuvināts realitātei, tās regulāri notiek arī ārpus militārajiem objektiem - pilsētās, iepriekš saskaņotās teritorijās

Visas Nacionālo bruņoto spēku mācības tiek organizētas, maksimāli ievērojot drošības noteikumus, kā arī vienmēr tiek informēta sabiedrība par gaidāmajām mācībām un iespējamo troksni to laikā, kā tas tika darīts arī šoreiz, uzsvēra Galkins, piebilstot, ka arī par šo mācību epizodi tika ziņots iepriekš.

Viņš gan atzina, ka mācību laikā var rasties neparedzētas situācijas, taču nevienā brīdī nav bijis domāts nobiedēt kādu iedzīvotāju. Attiecīgi AM aicina sabiedrību ar izpratni izturēties pret notiekošajām mācībām, lai pēc iespējas labāk sagatavotu karavīrus un zemessargus valsts aizsardzībai dažādās situācijās.

Savukārt operatīvā informācija par NBS un sabiedroto aktivitātēm ir pieejama bruņoto spēku "Twitter" profilā "@Latvijas_armija", "Facebook" lapā "@Latvijasarmija", kā arī regulāro spēku un Zemessardzes vienību sociālo tīklu profilos.


"No Rīgas domes puses es ar lielu atbildību un sapratni izturos pret nepieciešamību mūsu karavīriem un zemessargiem dot iespēju rīkot mācības arī pilsētvidē, arī galvaspilsētā, lai krīzes brīdis mūs nepārsteigtu nesagatavotus," portālam "Delfi" norādīja Rīgas vicemēre, Rīgas domes Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komisijas vadītāja Linda Ozola (JKP).

Viņa uzsvēra, ka mācības noritēja Rīgā un Rīgas dome maksimāli sniedza rīcībā esošo informāciju par plānotajām mācībām gan medijiem, gan izvietojot savos kanālos.

Vienlaikus viņa norādīja, ka nedēļas nogalē notika mācības, nevis paraugdemonstrējumi, par kuru norises vietām un laikiem varētu sniegt detalizētāku informāciju.

"Jebkurā gadījumā arī pašvaldība atvainojas tiem iedzīvotājiem, kurus minētās mācības nedēļas nogalē nobiedēja, bet vienlaikus es aicinu pret tām izturēties ar izpratni, jo tās tiek rīkotas visu Latvijas iedzīvotāju drošības interesēs," aicināja Ozola.

Jau iepriekš ziņots, ka no 30. augusta līdz 3. oktobrim visā Latvijā norisinās NBS militāro mācības "Namejs 2021", lai pārbaudītu un pilnveidotu vienību gatavību izvērsties valsts aizsardzības uzdevumu izpildei gan patstāvīgi, gan arī kolektīvās aizsardzības sistēmas ietvaros.

Militāro mācību "Namejs 2021" uzdevumi ir izvērtēt un pilnveidot NBS komandvadības sistēmu, stiprināt sadarbību starp vienībām, pārbaudīt un pilnveidot apgādes jautājumus, gaisa un sauszemes operāciju integrācijas procedūras, kā arī īstenot un izvērtēt taktiskās operācijas hibrīda un konvencionāla konflikta apstākļos, iepriekš ziņoja ministrija.

Tāpat mācībās notiek sadarbība ar Iekšlietu ministrijas struktūrām, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestu, pašvaldībām un privātajiem uzņēmumiem, tādējādi stiprinot visaptverošu valsts aizsardzības sistēmu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!