Foto: LETA

Parlaments ceturtdien lēma nodot Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai izvērtēt grozījumus Dzīvnieku aizsardzības likumā, kas paredz no 2026. gada 1. janvāra Latvijā aizliegt kažokzvēru audzēšanu ar mērķi iegūt kažokādas.

Par likumprojekta nodošanu izskatīšanai komisijā balsoja 45 deputāti, pret bija 33, bet trīs balsojumā atturējās.

Likumprojekta autori ir deputāte Krista Baumane (AP), Linda Medne (JKP), Dace Rukšāne-Ščipčinska (AP), Atis Lejiņš (JV), Ilmārs Dūrītis (AP), Regīna Ločmele (S), Edgars Tavars (ZZS), Ramona Petraviča ("Neatkarīgie"), Valērijs Agešins (S), Evija Papule (R) un Inguna Rībena. Likumprojekta izstrādē iesaistījās arī dzīvnieku un vides aizsardzības biedrība "Dzīvnieku brīvība" un vairāk nekā 50 nevalstisko organizāciju apvienība "Sabiedrība pret kažokādām".

Baumane Saeimas sēdē uzsvēra, ka sen senos laikos dzīvnieku kažoki bija nepieciešami, lai cilvēki nenosaltu, turpretī mūsdienās ir daudz citu materiālu, no kuriem ražot drēbes. Viņa norādīja, ka ar likuma grozījumiem netiek aizliegts iegādāties kažokus un tos valkāt. "Lai arī runa ir par dzīvniekiem, es uzskatu, ka šis balsojums būtu maza, bet nozīmīga cilvēcības uzvara," piebilda Baumane.

Savukārt pret likuma grozījumiem iestājās pie frakcijām nepiederošā deputāte Ļubova Švecova, kura kritizēja izmaiņu priekšlikuma izstrādātāju divkosību, norādot, ka šie deputāti iepriekš neatbalstīja grozījumus Medību likumā, kas aizliegtu lūšu medības. "Ir moderni kļūt zaļiem, digitāliem un par dzīvnieku aizsargiem, kad tas dod politiskās dividendes," secināja Švecova.

Likuma grozījumu autori atzīst, ka dzīvnieku audzēšana un nogalināšana kažokādu dēļ ir neētisks, cietsirdīgs un izzūdošs uzņēmējdarbības veids, kam mūsdienās vairs nav attaisnojuma. Tas piesārņo vidi un nedod pienesumu tautsaimniecībai.

Tāpēc piedāvāts veikt grozījumus likumā, lai aizliegtu kažokzvēru audzēšanu Latvijā kažokādu dēļ. Plānots, ka grozījumi stāsies spēkā 2026. gada 1. janvārī, un tie neaizliedz kažokādu ieguvi medību ceļā vai kažokādu tirdzniecību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!