Foto: DELFI
Pazīstamajam infektologam Ugam Dumpim par gaidāmo rudeni un ziemu ir gan laba, gan slikta ziņa. Labā – šoziem būtu jābeidzas vīrusa Covid-19 uzvaras gājienam. Sliktā – pulcējoties tik brīvi kā patlaban, dosim vīrusam iespēju sarīkot pārlieku krāšņu pēdējo lielo uznācienu. “Es esmu optimists par to, ka šoziem tam jābeidzas tādā lielā formātā. Bet esmu pesimists par to, ka pēdējā brīdī vēl paspēsim sev uztaisīt nepatikšanas,” sāji iesmejoties, saka Dumpis.

Mūsu saruna norit tiešsaistē. Tāda ir viņa izvēle. Kad jau paspēju izdarīt pāragru spriedumu, ka tas ir piesardzības apsvērumu dēļ, ņemot vērā, ka Covid-19 delta paveids sāk atsperties arī Latvijā, Dumpis to apgāž – ne jau tāpēc netiekamies. Iemesls ir krietni praktiskāks – slimnīcā mani nelaistu, savukārt uz soliņa runāt būšot pārāk vēsi.

Dumpis ir mediju iecienīts avots tematos, kas saistīti ar pandēmijas ierobežošanu, jo ir atsaucīgs, gatavs pacietīgi atkal un atkal skaidrot jau daudzkārt teikto un runā tiešu valodu par netīkamām lietām. Tas gan infektologu, pašam negribot, padarījis par ierobežojumu publisko seju, lai gan ar lielāko daļu no tiem viņam nav bijis nekāda sakara un ar daudziem viņš pats nav bijis sajūsmā. Arī šim tematam mūsu sarunā pieskaramies, taču lielākā daļa tās ir apvienojama zem jautājuma – kā dzīvosim tālāk?

Ko jūs teiktu tiem cilvēkiem, kuri ieraudzīs, ka esam jūs intervējuši, un uzreiz nodomās – “Ahā, atkal mūs biedēs”?

Es jau nebiedēju. Es vairāk vai mazāk saku to, ko es domāju. Ko tur biedēt?

Nesen dzirdēju publisku izteikumu, ka tā, kā bija iepriekš, vairs nebūs, proti, vīruss radījis jaunu realitāti, kurā arī turpmāk dzīvosim. Vai jūs tam piekrītat?

Nē, domāju, ka šī pārvērtīsies par ierastu slimību, ja mēs savakcinēsimies vai izslimosim. Ja mēs skatāmies uz Dāniju, uz Nīderlandi, tad nav tā, ka cilvēkiem tagad būtu citādāka dzīve. Viņi vairāk vai mazāk atgriežas tur, kur viņi bija. Tā kā es esmu optimists ilgtermiņā. Bet tas varbūt liks izdarīt kaut kādus secinājumus.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!