Rīgas apgabaltiesā "Bankas Baltija" krimināllietā pēdējā vārdā eksbaņķieris Aleksandrs Lavents sazvērestībā pret sevi vainoja visas valsts varas - likumdevēju, izpildvaru un arī tiesu varu.
Tieši visu varu pārstāvju slepena vienošanās ļāvusi tiesai un prokuratūrai pieļaut dažādus pārkāpumus izmeklēšanas un tiesas procesā, jo neviens viņiem to nepārmeta. "Neviens nekautrējas no pārkāpumiem, jo tiek pildīts valsts pasūtījums," sacīja Lavents.

Viņš uzsvēra, ka visi lēmumi šajā lietā netiek pieņemti tiesā, bet citās instancēs. Par to liecinot pārpratumi ar prokuratūras protestu par tiesneses Ināras Šteinertes noraidījumu, kad Augstākās tiesas Senāts nolasījis vienu lēmumu, bet rakstiski izsniedzis citu.

Savā runā Lavents visvairāk uzmanības pievērsa tieši pārkāpumiem procesā.

Viņš arī prognozēja, ka spriedums šajā lietā tiks nolasīts līdz 20.oktobrim, kad valdībai jāsniedz atbilde Eiropas cilvēktiesību tiesai, lai no tā varētu izvairīties.

Lavents arī atgādināja, ka pirms 20 gadiem VDK krimināllietu pret viņu izskatījusi pašreizējā Senatore Astrīda Kazarova, kas arī pieņēmusi lēmumu par prokuratūras protesta apmierināšanu par Šteinertes noraidījumu.

Sava pēdējā vārda turpinājumā Lavents iecerējis analizēt apsūdzību.

Jau ziņots, ka prokurors Laventam pieprasīja piemērot 13 gadu cietumsodu ar mantas konfiskāciju, prezidentam Tālim Freimanim - deviņus gadus ar mantas konfiskāciju, darbiniekam Alvim Līdumam - sešus gadus. Prokurors arī vēlas, lai visiem tiesājamajiem liegtu nodarboties ar uzņēmējdarbību piecus gadus. Savukārt "Bankas Baltija" likvidatoru un "Latvenergo" pārstāvji no tiesājamajiem tiesu debatēs lūdza piedzīt kopumā 34,5 miljonus latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!