Foto: Viesturs Radovics, DELFI

"Draudoša" – tā vienā vārdā šībrīža situāciju raksturo anesteziologs-reanimatologs Oļegs Šuba, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) Toksikoloģijas un sepses klīnikas vadītājs. Patlaban viņa vadītajā klīnikā intensīvās terapijas gultas aizņem 12 Covid-19 pacienti, "reanimācija ir pārpildīta". Mūsu sarunas brīdī brīva ir viena vieta, taču viss mainās ne pa dienām, bet pa stundām.

Covid-19 pacienti nomaina cits citu, jo kādu pārvieto uz citu nodaļu uz novērošanu, kādam kļuvis ir labāk, bet kāds nomirst. "Vakarā var būt pavisam cita situācijā. Vidēji katru dienu uzņemam pa diviem jauniem Covid-19 pacientiem," saka Oļegs Šuba. Šī ir viena no intensīvās terapijas nodaļām RAKUS sastāvā, taču Šuba labi zina, ka arī citās situācija ir sarežģīta. Labāk nav arī otrā klīniskās universitātes slimnīcā, kas uzņem pieaugušos, proti, Stradiņos. Tie strauji pieaugošā jaunā koronavīrusa pacientu dēļ izsludinājuši ārkārtējo stāvokli. 

Šuba arī atgādina, ka viņa vadītā klīnika arī turpina uzņemt pacientus, kuriem nav Covid-19. Proti, toksikoloģijas un sepses pacientus: "Mums ārstējas pacienti gan ar dažādām ķirurģiskām patoloģijām, gan žultsceļu iekaisumiem, gan zarnu plīsumiem, viens otrs nonāk diezgan smagā stāvoklī".

Slimnīcās, runājot ar ārstiem, "Delfi" saskārās ar neizpratni un pārsteigumu par šonedēļ valdības lemto, ka, neraugoties uz kāpjošo inficēto līkni un draudīgo situāciju slimnīcās, lielāki ierobežojumi gaidāmi vien no 11. oktobra. Bažas ir ne tikai par Covid-19 pacientiem, bet arī par citiem smagi slimiem cilvēkiem, kam nepieciešamas operācijas un pēc tām intensīvā terapija. Ārstiem var nākties tiešā nozīmē "svērt dzīvības" un kādam atteikt. Par šiem politiskajiem lēmumiem jautāts, Šuba nopūšas: "Kad nonāks līdz šķirošanai... tie lēmumi ir nenormāli smagi. Un kad to sāks vēlāk pēc pandēmijas retrospektīvi skatīties, kad valstī būs pavisam cita situācija, – kāpēc tieši manu māti vai tēvu nepaņēma, tas jau būs jāpamato ārstiem".

Šajā intervijā par šībrīža situāciju intensīvās terapijas nodaļā, delta paveida raksturiezīmēm, riska faktoriem pacientiem un citiem jautājumiem.

Kāds iespaids par Covid-19 infekciju jums radies, to pakāpeniski iepazīstot pandēmijas laikā?

Vīruss par sevi cīnās un mēģina izdzīvot, to mēs redzam. Skaidrs, ka pagaidām tas atkāpties negrasās, parādās arvien jaunas mutācijas, un ir grūti prognozējams, kā tās tālāk attīstīsies.

Infektologs Uga Dumpis par Covid-19 šā gada pavasarī teica: "Gripai var paredzēt nākamo soli, bet šī slimība nav lineāra. Tā ir neparedzama, tas ir haoss. Pacientam var būt labi un pēkšņi – ļoti slikti." Vai arī jūs to redzat savā intensīvās terapijas nodaļā?

Jā, tā ir. Pie mums nonāk jau kritiskie pacienti, taču mēs viņus redzam arī robežstāvoklī. Tāpat arī uzturam ciešu kontaktu ar nodaļu, kurā ārstējas nosacīti vieglāki pacienti. 

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!