Foto: LETA
Lai stiprinātu epidemioloģiskās drošības pasākumu ievērošanu, Rīgas pašvaldības policija (RPP) pāriet uz darbu pastiprinātā režīmā. Tas nozīmē, ka, piemēram, izsaukumu, kas saistīti ar ceļu satiksmes negadījumiem, apkalpošana varētu aizņemt ilgāku laiku, ceturtdien preses konferencē informēja RPP priekšnieks Juris Lūkass.

Preses konferencē piedalījās Rīgas vicemēre un Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komitejas priekšsēdētāja Linda Ozola (JKP) un Lūkass.

Viņš uzsvēra, ka RPP epidemioloģiskās drošības pasākumu kontroles jomā strādās pastiprināti, taču tas neietekmēs tos izsaukumus, kuros apdraudēta cilvēku dzīvība un veselība. Taču iedzīvotājiem jārēķinās, ka mazāku izsaukumu, piemēram, ceļu satiksmes negadījumu, apkalpošana varētu aizņemt ilgāku laiku.

RPP arī vienojusies ar Valsts policiju par darbības algoritmiem, kontrolējot Covid-19 ierobežojumu ievērošanu. Policija lielāku uzsvaru liks uz epidemioloģisko drošības pasākumu ievērošanu sabiedriskajā transportā, taču tāpat uzmanība tiks pievērsta aktīvās izklaides vietu pārbaudei un tirdzniecības objektos.

"Pašmērķis nav izķert jebkuru sabiedrības locekli, kuram maska noslīdējusi nedaudz zemāk par degunu, bet aicinām sabiedrību būt solidāriem un parūpēties par pašu, vecāku un bērnu veselību," norādīja Lūkass.

Ozola sacīja, ka Rīgas pašvaldība jau preventīvi ir strādājusi, lai veicinātu vakcinācijas aptveri izglītības un sociālajā jomā, kā arī policijā.

Viņa norādīja, ka Covid-19 pēdējās dienās izplatās īpaši strauji, tāpēc no pašvaldības puses viņa ir gatava kontrolēt to lēmumu ievērošanu, ko ceturtdien varētu pieņemt valdība.

Veicot ikdienas pienākumus un kontrolējot epidemioloģisko drošības pasākumu ievērošanu, RPP šogad ir konstatējusi vairāk nekā 5000 dažādu pārkāpumu veikalos, izklaides vietās, kā arī ārtelpās pulcēšanās ierobežojumu laikā.

Lūkass norādīja, ka daļa sabiedrības ir "atslābusi" epidemioloģiskās drošības pasākumu ievērošanas ziņā, kas arī atspoguļojas RPP statistikā.

Trīs vasaras mēnešos RPP konstatēja 222 epidemioloģiskās drošības pārkāpumus, bet septembrī vien to skaits sasniedza 337. Viņš gan noliedza, ka tas varētu būt saistīts ar skolēnu mācību gada sākšanos.

RPP sadarbībā ar AS "Pasažieru vilciens" veic kontroles arī vilcienos un tur dažu dienu laikā RPP darbinieki konstatējuši 85 pārkāpumus. Pārkāpēju vidū ir arī personas, kuras ir vakcinējušās, kas norāda uz "noteikumu izpratni sabiedrībā", norādīja Lūkass.

Policija bieži saņem informāciju par iespējamiem pārkāpumiem izklaides vietās, kur ieeja ir tikai ar Covid-19 sertifikātiem. Ja ikdienā drošības pasākumu ievērošana tiek veikta izlases veidā, tad šādos izsaukumos jāpārbauda visi vietas apmeklētāji, kas ir vairāki desmiti un pat simti cilvēku, stāstīja Lūkass.

Rīgas dome arī plāno kontrolēt sabiedriskā transporta piepildījumu un nepieciešamības gadījumā nosūtot papildu transportlīdzekli.

Ozola aicināja sabiedriskā transporta lietotājus reģistrēt savu braucienu, jo tikai tā monitoringā ir iespējams saprast, cik pilns ir transportlīdzeklis.

Jau vēstīts, ka Latvijā saslimstība ar Covid-19 aug un otrdien sasniegts septiņu dienu saslimstības rekords.

Lai apturētu augstos Covid-19 saslimstības rādītājus, ar vakcināciju vien nepietiks – ir nepieciešams vismaz uz pusi samazināt kontaktu skaitu starp visiem cilvēkiem, neatkarīgi no vakcinēšanās fakta, iepriekš norādījuši mediķi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!